Quantcast

Dešimt parų pragare: alytiškiai kelia savo versijas, o įmonės vadovas kai ką nutyli

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Milžiniškas gaisras Alytaus padangų perdirbimo gamykloje "Ekologistika" sukrėtė visą šalį. Prezidentas pripažino, kad tokiems incidentams nesame pasiruošę, dėl neveiksnumo klibinama vidaus reikalų ministrės kėdė, o Alytaus meras tapo tikru herojumi. "Kauno diena" iš arčiau pažvelgė į šio gaisro aplinkybes ir galimas priežastis.

Įvairios versijos

Gaisras Alytaus Pramonės gatvėje buvo gesinamas daugiau nei savaitę. Spalio 18-ąją jis lokalizuotas, o spalio 25-ąją galutinai užgesintas. Iš viso nuo spalio 16-osios nakties, kai "Ekologistikoje" įsiplieskė ugnis, plušo 324 ugniagesiai, įskaitant ir Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantus bei savanorius.

Šią košmarišką naktį dar ilgai atsiminsiantys alytiškiai pastarosiomis dienomis tapo kaip viena šeima. Priešaky jų – Alytaus meras Nerijus Cesiulis, kuris ne tik stengiasi išgelbėti miestą ir greičiau užgesinti tą "prakeiktą gaisrą", tačiau dar turi kovoti su biurokratiniais nesklandumais.

Nerijus Ceciulis/Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Ši ekologinė katastrofa vertė iš namų evakuotis gyventojus. Dėl oro taršos, kaip pripažino veterinarijos tarnyba, nugaišo kiškis, ką jau kalbėti apie dar laukiančius padarinius.

"Facebook" grupės "Alytaus miesto ritmas" nuotr.

"Kauno diena" įsitikino, kad viešojoje erdvėje sklinda įvairiausios versijos, kai kurios jų prieštarauja oficialiai informacijai. Viena jų – kad ugniagesiams apie įsiplieskusią ugnį pranešta pavėluotai – po kelių valandų. Esą gaisras kilo ne apie 3 val. ryto, o vidurnaktį.

Tą lemtingą spalio 16-osios naktį vienoje socialinio tinklalapio grupėje pasirodė keletas įrašų, pakursčiusių versiją, kad apie gaisrą ugniagesiai gelbėtojai buvo informuoti ne iškart.

Dalis gyventojų didžiulius dūmų debesis ir liepsnas pamatė paryčiais arba ankstų rytą, tačiau atsirado tokių, kurie teigė įtartiną kvapą jautę dar vėlų vakarą.

"Apie 0.06 val. mačiau įrašą: "Gal žinot, kas dega Pramonėj?" – pragaro Alytuje pradžią prisimena alytiškė Neringa, kuriai antrino ne vienas šių apylinkių gyventojas. Tiesa, šis įrašas iš feisbuko grupės dingo. Tai dar labiau pakurstė įvairias kalbas.

"Facebook" grupės "Alytaus miesto ritmas" nuotr.

"Sakė, kad ten žmonės darbą baigė vidurnaktį. Tai gal paliko tą gaisrą net nematę", – svarstė Giedrė. Kita alytiškė buvo griežtesnė: "Matė jie tą gaisrą, tik patys nesugebėjo užgesinti ir išsilakstė kaip žiurkės iš skęstančio laivo."

Su "Kauno diena" susisiekė keli ilgamečiai Alytaus gyventojai. Vienas jų pasidalijo informacija, kurią teigė gavęs iš "Ekologistikos" darbuotojo. Ar ji teisinga, ar ne, atsakyti tikriausiai galėtų tik tyrimą atliekantys pareigūnai.

"Pirmiausia gaisrai ten kildavo labai dažnai ir patys darbuotojai juos gesindavo. Tas vaizdo įrašas, kuris pasklido internete, juk taip pat filmuotas darbuotojo. Nelaimės dieną bendrovėje dirbo naktinė pamaina, tuomet ir kilo gaisras. Kadangi darbuotojams toks gaisras buvo kone kasdienybė, jie bandė patys jį gesinti. Tačiau kai pamatė, kad viskas daug rimčiau, tiesiog paliko patalpas, užrakino duris ir vienas iš darbuotojų anonimiškai pranešė, kad mato gaisrą", – vieną versijų pasakojo anonimu norėjęs likti Alytaus gyventojas.

Gaisrų buvo ir anksčiau

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai, paklausti, ar bendrovėje "Ekologistika" anksčiau buvo kilę gaisrų, teigė, kad vieną jų teko gesinti praėjusių metų birželio 1-ąją. Tuomet degė metalinis konteineris, todėl skaudžių padarinių buvo išvengta.

Socialinėje erdvėje pasirodė vaizdo įrašas, kuris pakurstė kalbas, kad ne visais atvejais, kai "Ekologistikoje" kildavo gaisrai, buvo kviesti ugniagesiai gelbėtojai.

Prie įkelto vaizdo įrašo buvo rašoma, kad ugnies liežuviai bendrovėje fiksuoti prieš keturis penkis mėnesius, o juos telefonu filmavo vienas buvęs bendrovės darbuotojas. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai, peržiūrėję šį vaizdo įrašą, sakė negalintys patvirtinti šios informacijos.

"Iš pateikto vaizdo įrašo negalime konstatuoti, ar jame matomas gaisras buvo kilęs būtent bendrovės "Ekologistika" patalpose", – sakė jie.

Pažeidimų apstu

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika šį milžinišką gaisrą pavadino viena didžiausių pastarojo meto ekologinių nelaimių Lietuvoje, o žala gamtai, pasak jo, gali siekti 5 mln. eurų. Ar buvo galima užbėgti šiais tragedijai už akių? Ar bendrovės patalpose buvo gaisro aptikimo sistema?

Apie tai pirmiausia pasiteiravome Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovų, kurie kol kas įvardijo tik bendruosius reikalavimus, kuriuos turi atitikti tokio tipo bendrovė, ir akcentavo, kad apie situaciją "Ekologistikoje" kalbėti dar anksti.

Matė jie tą gaisrą, tik patys nesugebėjo užgesinti ir išsilakstė kaip žiurkės iš skęstančio laivo.

"Kaip ir kitiems eksploatuojamiems objektams, privalu buvo laikytis bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių. Šiose taisyklėse yra numatyti gaisrinės saugos reikalavimai statiniams ir patalpoms, pramonės, gamybos ir sandėliavimo paskirties pastatams ir patalpoms, technologiniams procesams ir įrenginiams, medžiagų sandėliavimui. Ar bendrovėje buvo tinkamai laikomasi gaisrinės saugos reikalavimų, paaiškės po ikiteisminio tyrimo", – teigia specialistai.

Paklausėme ir to, ar šioje bendrovėje anksčiau buvo nustatyta gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų ir ar buvo skirta kokių nors sankcijų.

Šis klausimas išryškino vieną svarbų aspektą. Adresu Pramonės g. 1, Alytuje, teritorijoje, kurioje įsikūrusi "Ekologistika", šiuo metu veikia aštuonios skirtingos įmonės. Priešgaisrinės apsaugos specialistai, paprašyti nurodyti būtent gaisro sunaikintos "Ekologistikos" pažeidimus, to padaryti negalėjo, kadangi jie registruojami pagal objekto adresą, o ne atskirą bendrovę.

"Alytuje, Pramonės g. 1, veikia ne viena įmonė. Skirtingais laikotarpiais veikė skirtingos įmonės. Pastaraisiais metais veikė iki dešimt įmonių, kurias tikrinant buvo nustatomi pažeidimai: pilami ir laikomi degalai patalpoje, kuri nėra tam skirta; neįforminti gaisrinės signalizacijos bandymo rezultatai; gamybinėse patalpose nuo įrenginių ne visur nuvalytos dulkės; trūksta evakuacijos krypčių nuorodų ženklų; gaisrinės signalizacijos daviklis uždengtas apsauginiu gaubtu; sandėliuojamos medžiagos neatsižvelgiant į jų chemines savybes, netvarkingi elektros šviestuvai ir kiti Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pažeidimai", – vardijo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas.

Jo teigimu, kai kurie išvardyti pažeidimai taip pat galėjo būti nustatyti ir "Ekologistikos" patalpose, nes ir ši bendrovė priskiriama tam pačiam objekto adresui.

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Be to, sudėtinga susidaryti vaizdą apie bendrovės veiklą, kadangi 2014-aisiais oficialiai "Ekologistika" tapusi bendrovė (nuo 2012 m. iki 2014 m. bendrovė vadinosi "Rimdeva" – rekvizitai.lt duomenys) tik nuo 2018-ųjų pateko į padidintos rizikos grupę ir turėjo būti tikrinama dažniau.

"2018 m., kai bendrovė pasididino perdirbamų padangų kiekį, ji buvo įtraukta į patikrinimų planą 2019-iems. Iki tol bendrovė buvo retai kontroliuojamų grupėje, kur patikrinimai vyksta kas trejus ketverius metus. Šiais metais jos dar nebuvome tikrinę", – situaciją detalizavo J.Targonskas.

Nuo ko įmonėje kilo gaisras, ugniagesiai kol kas nelinkę spėlioti.

"Šiuo metu dar tik atliekamos įvykio vietos apžiūros, tikslinamos kilusio gaisro aplinkybės, atliekami kiti ikiteisminio tyrimo veiksmai", – apie spalio 18-ąją prokuratūros pradėtą ikiteisminį tyrimą užsimena pašnekovas.

Aplinkosaugininkai skyrė baudas

Šiek tiek konkrečiau apie šios įmonės pažeidimus kalba aplinkosaugininkai. Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė "Kauno dienai" patvirtino, kad "Ekologistikai" buvo skirtos piniginės baudos už nustatytus pažeidimus. Kaip teigiama, įmonei šį pavasarį skirta 600 eurų ekonominė sankcija, o atsakingam asmeniui – 300 eurų bauda.

"Už patikrinimo metu nustatytus pažeidimus įmonei taikyta ekonominė sankcija, surašytas įspėjimas ir surašytas protokolas. Įspėjimo metu pateikti nurodymai yra įvykdyti. Taip pat už nustatytus pažeidimus surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir atsakingam asmeniui", – teigė departamento atstovė.

Departamento duomenimis, planinis įmonės patikrinimas buvo vykdomas pernai rugsėjį. Jo metu aplinkosaugininkai nustatė atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos bei ataskaitų teikimo reikalavimų pažeidimus.

Išsiaiškinta, kad gumos atliekų tvarkymas buvo vykdomas neturint leidimo ir neįsiregistravus Atliekų tvarkytojų registre, taip pat buvo nustatyti ir atliekų laikymo pažeidimai.

Departamentas taip pat teigia, kad pernai kovą buvo atliktas ir neplaninis įmonės patikrinimas, kurio metu irgi nustatyti atliekų laikymo pažeidimai.

"Įmonė laikė didesnius atliekų kiekius, negu numatyta įmonės turimame taršos leidime. To paties neplaninio patikrinimo metu nustatyta, kad surinktos padangų atliekos iki perdavimo atliekų naudotojams laikomos ne pagal laikomų atliekų išdėstymo schemą", – sakė I.Krikštopaitytė.

Anot departamento atstovės ir už šiuos pažeidimus įmonės atsakingam asmeniui buvo surašytas administracinių nusižengimų protokolas ir duotas privalomasis nurodymas pažeidimams pašalinti.

Departamento duomenimis, "Ekologistika" šiuos reikalavimus dar pernai įvykdė.

Be to, nuo 2014 m. įmonėje iš viso buvo vykdyti trys neplaniniai ir šeši planiniai patikrinimai. 2015 m. įmonei už nedeklaruotą taršą iš mobilaus taršos šaltinio (automobilio) už 2014 m. apskaičiuotas mokestis didesniu tarifu (23 litai). Kitų pažeidimų iki 2018 m. nei planinių, nei planinių patikrinimų metu nustatyta nebuvo.

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Žino, kas kaltas?

"Kauno diena" susisiekė su "Ekologistikos" vadovu Juozu Cicėnu.

– Gal nutuokiate, dėl kieno kaltės įvyko ši baisi nelaimė jūsų bendrovėje?

– Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, pirmieji tyrėjai ir ekspertai jau apsilankė bendrovėje ir pradėjo darbą. Manau, kad negaliu nieko komentuoti, nors gal kai ką ir žinau, gal kai ką ir įtariu, tačiau nieko konkretaus negaliu pasakyti šiuo klausimu.

– Ar "Ekologistikos" bendrovėje darbas vykdavo pamainomis?

– Taip, pamainomis. Yra trys darbo grupės, galima jas vadinti brigadomis. Dvi pamainos dirba, viena ilsisi, o tuomet jos keičiasi. Tokiu būdu bendrovėje 18 valandų galima organizuoti darbą.

Gal kai ką ir žinau, gal kai ką ir įtariu, tačiau nieko konkretaus negaliu pasakyti šiuo klausimu.

– O kada paskutinė pamaina išeina iš bendrovės?

– 12 val. nakties.

– Sklinda kalbos, kad tą lemtingą nelaimės naktį gaisras kilo gerokai anksčiau, nei ugniagesiai gavo pranešimą. Alytiškiai įtartiną dūmų kvapą jautė apie vidurnaktį ir apie tai rašė socialiniuose tinkluose.

– Galiu pasakyti taip, kad tą naktį mūsų pamaina išėjo iš bendrovės 12 val. nakties. Tuomet dirbo apie penkis šešis žmonės. Meistras apėjo ir patikrino patalpas, užrakino duris truputį po 12 val. nakties. Kvapo ar kokių kitų įtartinų požymių jis nepastebėjo ir ramus išėjo namo.

– Gal žinote, kas tąnakt pranešė apie gaisrą?

– Manau, kad tai taip pat susiję su tyrimo medžiaga. Gal ir žinau, bet ne kaip ekspertas, o kaip žmogus, kuris gyvena Alytuje, bet nenoriu pakenkti tyrimui.

– Į mūsų rankas pateko vaizdo įrašas, kuriame esą užfiksuotas gaisras "Ekologistikoje", įvykęs prieš keturis penkis mėnesius. Ar šis gaisras tikrai buvo jūsų bendrovėje?

– Taip, apie ši vaizdo įrašą žinau, apie jį sužinojau šiomis dienomis. Bet galiu pasakyti, kad nesu gamybos vadovas, o visoms dirbančioms trims pamainoms vadovauja gamybos vadovas, į šį klausimą plačiau arba mažiau plačiai galėtų atsakyti jis. Tačiau dėl to paties vykdomo tyrimo, manau, jis kol kas į šį klausimą taip pat negalės atsakyti. Gal kažkada vėliau.

– Ar tiesa, kad bendrovėje anksčiau dažnai kildavo gaisrų, kuriuos gesindavo patys darbuotojai?

– Žinote, tai yra agresyvioje aplinkoje malamas metalas… padangose esantis metalas. Gamybos proceso metu visko būna. Mes tai žinome ir ėmėmės apsaugos priemonių: turime centrinį rezervuarą, turime  centrinę magistralę, prie kurios prisijungiame, lokalias kiekvieno įrengimo gesinimo priemones, kad būtų galima per 2–3 sek. prijungti vandenį.

– Tai sutinkate, kad gaisro rizika yra?

– Taip, bet mes imamės visų saugos priemonių.

– Kaip bendrovėje veikia priešgaisrinės saugos sistema? Ar, kai kilo šis didžiulis gaisras, buvo iškart siunčiamas signalas ugniagesiams?

– Gaisras kilo ne gamybos patalpose.

Pas mus yra taip, kad gamybos patalpose prie kiekvieno įrenginio yra valdymo įranga. Vieną du arba tris įrenginius prižiūri operatorius. Jis prižiūri ne tik temperatūrą, bet ir kitus parametrus. Jei kyla kokių nors abejonių arba užsidega signalinės lempos, jis reaguoja.

Kai sustoja gamyba, atidaromi malūnai, patikrinama, kas atsitiko – ar nėra kokių nors užsilikusių dulkių, kurios būtų užsiliepsojusios ar pradėjusios degti, ir pamaina, pabaigusi darbą, išjungia elektros energiją, tuomet arba keičiasi pamaina, arba darbuotojai išeina namo.

– Prisiminkime gaisrą, kuris "Ekologistikoje" kilo 2018-ųjų birželį.

– Toks gaisras buvo. Iš malūno, kuris mala padangas, kibirkštis pateko į transporterį,  o paskui – į konteinerį, kuriame buvo sandėliuojamas metalas. Apdegė tik konteineris, daugiau niekas. Po šio tikrai nemalonaus atvejo sumontavome papildomas gesinimo sistemas.

Juozas Cicėnas/Stop kadras

– Ar bendrovėje kada nors yra nustatyti kokie nors priešgaisrinės saugos reikalavimų pažeidimai?

– Ne, tokių nebuvo.

– Kokią bendrovės ateitį šiandien braižote?

– Tai pats sunkiausias klausimas. Manau, kad šiais metais kažkas išryškės.

– Kaip šiuo metu gyvena bendrovės darbuotojai?

– Dalis jų yra prastovose, dalį nusiuntėme į kitus darbus, dalį priėmėme į kitą įmonę. Kalbame, aiškinamės, norime matyti situaciją, ir tada darbuotojams kažką siūlysime.

– Ar jūs esate susijęs su kitomis bendrovėmis, kurios yra toje pačioje teritorijoje kaip "Ekologistika"?

– Ne, tik vienai jų nuomojame patalpas. O šiaip yra atskiros bendrovės, atskiri savininkai. Mes su jais niekaip nesusiję.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chamas

Chamas portretas
Db ziurejau,kaip rusijoje sodina i kalejimus valdziazmogius uz istatymu pazeidimus...ir tai vyksta rusijoje!kur nera demokratijos,uzdrausta pederastija ir t.t.na,o pas mus,demokratineje salyje niekas uz nieka neatsako!nei tikrintojai,nei joks kitas uz tai atsakingas asmuo i kalejima nesodinamas.nei kysininkai seime rodantys pavyzdi,nei zemesneje grandyje esantys .kaip vienas asmuo sake: pederastija-demokratijos stulpai.

na va

na va portretas
Iš karto rašiau, kad buvo bandoma nuslėpti nusikalstamą veiką galimai.

Anonimas

Anonimas portretas
Tiesa yra anapus ponai vyžų nešiotojai... Blindos reik.
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių