Quantcast

Dėl rusų kalbos egzamino – šaršalas: mokinius skatina bendradarbiauti su Rusija?

  • Teksto dydis:

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) antradienį atsiprašė dėl nekorektiškos rusų užsienio kalbos valstybinio brandos egzamino užduoties ir pažadėjo atlikti tyrimą.

Užduotyje egzaminą laikę abiturientai turėjo parašyti laišką mokyklai Rusijoje, jame reikėjo pasiūlyti jai tapti projekto dalyve, išreikšti viltį, jog pavyks bendradarbiauti.

Socialiniuose tinkluose pasirodė kritikos žinučių, kad neva Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kviečia bendradarbiauti su Rusija. Buvo klausiama, ar egzaminų užduotys neturi būti adekvačios šalies ir tarptautiniam kontekstui?

„Siūlote abiturientui svarstyti apie bendrystę su oficialiai pripažintos teroristinės šalies mokyklomis? Juk šiandien yra tikslinga izoliuoti šalį agresorę visose srityse – ekonomikoje, politikoje, kultūroje, sporte ir taip, mokslo bei švietimo srityje. Ar ne? Sakote, kad abiturientas turi svarstyti, kaip jis bendradarbiaus su Rusijos mokyklomis, kurios perrašinėja Ukrainos (ir Lietuvos) istoriją, moko vaikus neapkęsti ukrainiečių, dėlioja iš mokinių fašistines Z raides, bauduoja mamas, kurios drįsta nuplėšti fašistinę simboliką ugdymo įstaigoje, ir sodina į kalėjimą mokytojas, kurios drįsta kelti klausimus...?“ – klausė viena mokytoja.

Siūlote abiturientui svarstyti apie bendrystę su oficialiai pripažintos teroristinės šalies mokyklomis?

Rusų kalbos egzaminą rinkosi ir dalis ukrainiečių abiturientų, siekiančių vidurinio išsilavinimo Lietuvoje, pabrėžiama NŠA pranešime.

„Apgailestaujame ir labai atsiprašome abiturientų ir visos švietimo bendruomenės dėl užduoties, kuri sukėlė kandidatams prieštaringas mintis, pasipiktinimą, privertė peržengti savo pilietinę nuostatą tam, kad atliktų užduotį. Ypač skaudu, kad šį egzaminą laikyti buvo pasirinkę ir mokiniai iš Ukrainos, tačiau tikiuosi, kad jie jaučia palaikymą iš bendramokslių, mokytojų ir žino, kad Lietuva remia jų gimtą šalį“, – pranešime cituojama NŠA direktorė Rūta Krasauskienė.

„Prie egzamino užduoties rengėjai ir ekspertai privalėjo grįžti“, – pranešime pabrėžė ji.

Rusų valstybinis brandos egzaminas susideda iš keturių dalių: klausymo, rašymo, skaitymo ir kalbėjimo, kurio atsiskaitymas vyko pavasarį. Visos šios dalys lemia po ketvirtadalį bendro įvertinimo.

Pirmadienį vykusį rusų kalbos valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 1963 kandidatai.


Šiame straipsnyje: egzaminaskaras Ukrainojerusų kalbos egzaminasbrandos egzaminas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių