Quantcast

Dėl rūkalų gamintojų įtraukimo į kovą su kontrabanda bus laukiama PSO išvados

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį nutarė kol kas nepriimti sprendimo dėl pataisų, kuriomis siūloma leisti tabako gamintojams remti kovą su kontrabanda bei nelegalia prekyba.

Gamintojų atstovas sako, kad panašios rėmimo schemos taikomos kitose šalyse, tuo metu kai kurie Seimo nariai siūlo didinti akcizus rūkalams ir tokiu būdu skirti daugiau lėšų kovai su kontrabanda.  

Bendru sutarimu komitetas nusprendė daryti pertrauką  Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisų svarstyme ir laukti, kol jas įvertins Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Tabako kontrolės pagrindų konvencijos, kurią Lietuva yra ratifikavusi, sekretoriatas.

Kreiptis į šią instituciją ir gauti nuomonę, ar pataisos neprieštarauja konvencijai, rekomendavo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Pasaulio sveikatos organizacijos atstovė Lietuvoje sako, kad tokia galimybė kreiptis yra“, – komitete teigė departamento Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Gintaras Karanda. 

Kai gausime nuomonę, Seimas galės priimti sprendimą, kad vėliau Lietuva nebūtų apkaltinta, kad pažeidė konvenciją.

„Kai gausime nuomonę, Seimas galės priimti sprendimą, kad vėliau Lietuva nebūtų apkaltinta, kad pažeidė konvenciją“, – pridūrė jis.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas sako, kad Lenkija, Estija, Latvija  konvenciją irgi yra ratifikavusios, bet tabako gamintojams leidžiama prisidėti prie kontrabandos užkardymo.

A. Neverausko teigimu, šiemet Lietuvoje buvo nustatyti du nelegalių cigarečių ir jų pakuočių fabrikai. Lenkijoje pernai jų aptikta 32, o juose pagamintos produkcijos užtektų Lietuvos legaliai rinkai per metus. 

Jo manymu, legalaus verslo galimybė padėti institucijoms mokymais ar technikos įsigijimais „būtų sveikintinas dalykas“.

„Mūsų visų interesas yra padėti vieni kitiems siekti, kad rinkoje būtų tik tai, kas leidžiama“, – komitete sakė A. Neverauskas.

Tuo metu „valstietis“ Aurelijus Veryga siūlo vietoj gamintojų paramos didinti akcizus rūkalams ir už gautas papildomas pajamas įsigyti įrangos kovai su kontrabanda. 

„Jeigu norime institucijoms padėti užkardyti nelegalią tiek prekybą, tiek gabenimą įsigyjant priemones, finansuojant pareigūnus (...) reikia didinti akcizus, kuriais apmokestinami tabako gaminiai“, – pareiškė A. Veryga. 

Pasak jo, tada nebereikėtų susisaistyti su tabako gamintojais: „Kurie vos tik skyrę tokią paramą kitą dieną ateina pas politikus ir pasakoja, kokie yra socialiai atsakingi ir kaip negalima jų atžvilgiu taikyti jokių kontrolės priemonių, nes tada sumažės rūkalų vartojimas ir jie mažins paramą. Tai manipuliavimo priemonė“.

Jeigu Seimas pataisas priims, tabako gamintojams ir prekybininkams būtų leidžiama finansiškai ir kitais būdais remti valstybės institucijas ar įstaigas kovoje su tabako kontrabanda ir nelegalia prekyba. Tokia skiriama parama negalėtų būti naudojama rūkalų įsigijimo ar vartojimo skatinimui. 

Tokiu būdu grįžtų iki 2017 metų taikyta tvarka, kai tabako gamintojai galėjo remti antikontrabandinius projektus. Tačiau  priėmus konservatoriaus Antano Matulo pataisą, nuo 2017-ųjų rūkalų gamintojai neteko galimybės remti jokių renginių, projektų, asmenų ir visuomenės informavimo priemonių. 

Dabar pataisas inicijuoja Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis. Pasak jo, nauja tvarka leistų teisėsaugos institucijoms gauti papildomų resursų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių