Quantcast

Dėl Panerių memorialo projekto ketinama apsispręsti iki metų pabaigos

  • Teksto dydis:

Atrinkus du geriausius Panerių memorialo įamžinimo projektus, šiuo metu architektai tobulina pasiūlymus - kaip memorialas atrodys, komisija turėtų apsispręsti iki metų pabaigos.

Už memorialo įamžinimą atsakingo Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jūratė Razumienė BNS sakė, kad iš šešiolikos projektų anksčiau geriausia pripažinta architektų grupės idėja „Šnabždesių miškas“, komisijos sprendimu, turės varžytis su kitos kūrėjų grupės projektu „Matyti tyloje“.

„Buvo idėjos projektas - nebuvo pirmosios ir antrosios, bet buvo tik formali trečia vieta. Taip pat buvo dar vienas projektas, kuris buvo lietuvių ir užsienio ekspertų geriausiai įvertintas. Bet nė viename projekte iki galo nėra atsakyta į visus klausimus. Bus tęsiamas darbas - jie abu konkuruos tarpusavyje pagal papildytas sąlygas“, - sakė ji.

Kaip BNS sakė muziejaus vadovas Markas Zingeris, memorialo įamžinimui sudaryta komisija artimiausiu metu ketina skirti prizą - apie 17 tūkst. eurų - laimėtojams.

Praėjusią savaitę atlikti žemės skenavimo darbai ieškant sudegintų ir užkastų arba kitaip palaidotų palaikų. Tyrimo išvados turėtų būti pateiktos per kelias savaites - tuomet komisija architektams nustatys sąlygas, nurodys, ką reikia sužymėti ir tai leis toliau rengti projektus, iš kurių geriausias bus atrinktas šiemet.

„Reikia sužymėti visas esamas vietas, ten, kur galėjo būti dar užkasta, kas nors sušaudyta. Turbūt niekas jau ir neišsiaiškins, bet jei po skenavimo pasimatys, bus pažymėta. Faktiškai, konkursas jau turėtų pasibaigti iki Naujų metų. Tada bus atrinktas pats geriausias, iš kurio bus daromas techninis projektas su brėžiniais statybininkams“, - sakė jis.

Anot M.Zingerio, prie vertinimo komisijos, kuri sudaryta iš Vyriausybės, Kultūros ministerijos, Architektų sąjungos, Vilniaus savivaldybės, Lietuvos žydų bendruomenės, Vilniaus Gaono žydų muziejaus, Geros valios fondo atstovų, prisijungė du žydų ekspertai: Lietuvoje dažnai besilankantis Amerikos žydų komiteto tarptautinių reikalų direktorius Andrew Bakeris (Endriu Beikeris) bei Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto vykdantysis direktorius Abrahamas Ginsbergas.

Sutvarkyti Panerių memorialą tikimasi įgyvendinti per artimiausius kelerius metus Lietuvos ir Europos Sąjungos paramos fondų lėšomis.

Memorialas, skirtas Holokausto ir visoms nacizmo aukoms atminti – išlikusi masinių žudynių vieta ir kapai, kur 1941-1944 metais nacių vykdytų egzekucijų metu buvo žudomi žmonės, daugiausiai žydai. Didelė dalis nužudytųjų palaikų buvo sudeginta, kiti liko užkasti šioje teritorijoje.

Vilniaus pakraštyje esantis Panerių memorialas sušaudytų aukų skaičiumi yra didžiausia Holokausto vieta Lietuvoje, plačiai žinoma tarptautiniu mastu. Panerių miške taip pat nužudyti Lietuvos vietinės rinktinės, Armijos Krajovos kariai, įvairių tautybių Raudonosios armijos karo belaisviai, antinacinio pasipriešinimo dalyviai ir kitos nacių okupacinio režimo aukos.

Vykstant Antrajam pasauliniam karui naciai Lietuvoje, dažnai padedami vietos kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių