Quantcast

Lietuvos studentų sąjunga: septynetas septynetui nelygu

  • Teksto dydis:

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) siūlo, kad gerai besimokančiais būtų laikomi visi studentai be akademinių skolų ir jie visi dalyvautų rotacijoje.

Prezidentūros atstovė šiame modelyje pasigenda aukštojo mokslo kokybės garantijų. Rektorių konferencijos vadovas ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė Orinta Leiputė savo ruožtu pažymi, kad apibrėžiant gerai besimokantį studentą vis tik turėtų būti įvardijamas pažymių vidurkis.

LSS prezidentas Paulius Baltokas ketvirtadienį surengtoje diskusijoje su įvairių institucijų atstovais žurnalistams sakė, jog kaip tik siekiama gero studento sąvoką atsieti nuo vieno konkretaus pažymio.

„Reikėtų pradėti galvoti studentų vertinime ir rotacijoje apie jų tam tikrą tempą - jeigu studentas žingsniuoja per studijas tam tikru tempu, jį galima laikyti geru studentu. Jeigu jis įvykdė normatyvus, jeigu jis išlaiko numatytus dalykus, kuriuos turi išlaikyti, ir baigia bakalaurą per jam nurodytą tempą, jisai gali būti geras studentas“, - aiškino jis.

„Mes neatsisakome vidurkio idėjos - sakome, kad viskas turbūt būtų gerai, jeigu ir toliau mes sakytume, kad geriausiems mes skriame finansavimą, bet noras yra atsirišti nuo vieno pažymio, kuris yra nevienodas - septynetas septynetui nėra lygu“, - teigė P.Baltokas.

Diskusijoje dalyvavusi prezidentės patarėja Saulė Mačiukaitė-Žvinienė pažymi, jog studentų siūlymas neapima aukštojo mokslo kokybės užtikrinimo.

„Prie to, ką studentai dabar siūlo, turėtų būti atsižvelgta ir į aukštojo mokslo kokybę, jie savo pasiūlyme turėtų pateikti papildomus kriterijus, kurie didintų aukštojo mokslo kokybę“, - BNS po diskusijos teigė prezidentės patarėja.

Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas žurnalistams sakė, jog pažymys turėtų likti gerai besimokančio studento apibrėžime. Kartu jis sakė, kad aukštojo mokslo kokybė stipriai priklauso nuo studento indėlio, kuris dažnai nėra pakankamas dėl, pavyzdžiui, darbo. Jo manymu, įstatymu galėtų būti uždrausta studentui dirbti daugiau nei puse etato.

„Mes džiaugiamės, kad studentai dirba, ypač jeigu dirba pagal tą sritį, kurią studijuoja, bet jeigu tas darbo laikas užima labai daug valandų per savaitę, tai, be abejo, nukenčia studijos“, - aiškino A.Daniūnas.

O.Leiputė sakė, kad kol kas komitetas laikosi nuomonės, jog gerai besimokančiu būtų laikomas studentas be skolų ir su vidurkiu, ne mažesniu kaip 7 balai, tačiau žadėjo, kad su studentais dar bus tariamasi.

Seimas šią savaitę po pateikimo pritarė projektui, siūlančiam nustatyti, kas laikoma gerai besimokančiu studentu - tam reikėtų ne mažesnio kaip 7 balų vidurkio, studentas privalėtų neturėti akademinių skolų.

Pataisos dėl to, kas laikoma gerai besimokančiu studentu, Seime svarstomas siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimą, kad dabartinė studentų rotacijos tvarka prieštarauja Konstitucijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių