Quantcast

Dėl nepilnamečius saugančio įstatymo balsuos kitą antradienį

Seimas antradienį nusprendė iš naujo svarstyti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą. Už tai šiandien balsavo 90 parlamentarų. Dėl prieštaringai vertinamo įstatymo bus balsuojama lygiai po savaitės.

20 parlamentarų antradienį atidavė savo balsus už tai, kad įstatymas iš karto būtų laikomas nepriimtu.

Kitas svarstymas numatytas kitą antradienį, liepos 14 d. - jo metu bus nuspręsta, ar priimti įstatymą tokį, koks jis yra - ir taip atmesti Prezidento veto) - ar toliau taisyti.

P.Gražulis užsipuolė Prezidentą

Prezidentą Seime atstovavusi jo patarėja Aušra Rauličkytė posėdžio metu teigė, kad vetuota įstatymo redakcija pažeistų esminę konstitucinę teisę gauti ir skleisti informaciją, įvairius tarptautinius Lietuvos susitarimus. Patarėja taip pat tvirtino, kad dėl šio prieštaringai vertinamo įstatymo į Prezidento instituciją argumentuotais laiškais kreipėsi daug visuomeninių organizacijų, atskirų asmenų.

Partijos Tvarka ir teisingumas (TT) narys Petras Gražulis Prezidento dekrete pasigedo konkrečių siūlymų, ką reikėtų keisti. Parlamentaras tvirtino, jog “gaila, kad Prezidentas nueidamas taip paženklina savo kadenciją", esą V.Adamkus vertybes tik deklaruoja, bet jų negina. P. Gražulis taip pat pareiškė, kad Prezidentas „per 8 metus apnuogino pats save ir parodė, kas jis yra kagėbistų gynėjas, oligarchų gynėjas, ir dar gėjų gynėjas". Po šio pareiškimo pasigirdę pavieniai plojimai parlamentaro neišgelbėjo - Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas P.Gražuliui skyrė įspėjimą už Prezidento įžeidimą.

Kitas TT narys Egidijus Klumbys palaikė tolimesnį įstatymo svarstymą, bet teigė, kad „čia yra pasitraukiančio prezidento politika". Parlamentaras pasigedo „bendros Lietuvos politikos" svarstomuoju klausimu, nes „Londone vyksta gėjų paradas, ir Lietuvos ambasada skolina šitiems gėjams Lietuvos vėliavą".

Prieštaringai vertinami apribojimai

Pagal naująjį įstatymą, nepilnamečiams neigiamą poveikį daranti informacija būtų laikoma informacija, kuria “agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės".

Įstatymo pakeitimu būtų įtvirtinti papildomi kriterijai viešajai informacijai, kuri, anot jo iniciatorių, daro neigiamą poveikį nepilnamečių fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi. Neigiamo poveikio informacija pripažįstama ir sukelianti baimę ar siaubą, taip pat - kurioje demonstruojami paranormalūs reiškiniai, sudarant šių reiškinių tikrumo įspūdį. Be to, neigiamą poveikį turinčia pripažįstama ir tokia informacija, kurioje vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai, skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai.

Kaip ir ankstesnėje redakcijoje, neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti taip pat pripažįstama ir informacija, susijusi su fizinio ar psichinio smurto vaizdavimu, rodomu mirusio, mirštančio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūnu, erotinio pobūdžio informacija: kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas.

Laiko neaiškiu ir abstrakčiu

Įtakingos nevyriausybinės organizacijos neigiamai įvertino šį dokumentą, teigdamos, kad jis - homofobiškas, prilygsta cenzūrai, jame pažeidžiami Lietuvos įsipareigojimai, kuriuos ji prisiėmė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ir Europos Sąjungoje (ES). Naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą kiek anksčiau pasmerkė ir žinomos tarptautinės organizacijos "Amnesty International" bei "Human Rights Watch".

Kaip anksčiau jau rašėme, naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą Seimas priėmė dar birželio viduryje. Tuomet už įstatymą balsavo 67 Seimo nariai, prieš - 3, susilaikė - 4. Birželio pabaigoje prie Prezidentūros mitingavo žmogaus teisių organizacijų atstovai, ragindami Prezidentą Valdą Adamkų šį įstatymą vetuoti. Protestuotojai tuomet savo tikslą pasiekė - V. Adamkus dekretu vetavo įstatymą, argumentuodamas, kad kriterijai, kuriais remiantis būtų nusprendžiama, kokia informacija priskiriama šitai kategorijai, suformuluoti neaiškiai ir abstrakčiai.


Šiame straipsnyje: SeimasNepilnamečiaiįstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių