Quantcast

Nepaprastoji padėtis: pasienio savivaldybių merai tikisi, kad ji nesitęs ilgiau nei mėnesį

  • Teksto dydis:

Pasienio savivaldybėse įvedus nepaprastąją padėtį gyventojai sulauks papildomų nepatogumų. Merai tikina, kad situacija bus suvaldyta, tačiau tikisi, kad nepaprastoji padėtis nesitęs ilgiau nei mėnesį, praneša „Info diena“.

Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius įsitikinęs, kad situacija bus konroliuojama – savivalda padės gyventojams informuodama juos per seniūnus ir bendruomenės narius. 

„Turėjome ekstremalių situacijų komisijos posėdį. Visų savivaldybių atstovai, kurie patenka į šią zoną, turėjo susitikimą su vidaus reikalų ministre. Kalbėjomės apie galimus iššūkius. Labai džiaugiamės, kad Vidaus reikalų ministerija reagavo į savivaldybės pastebėjimus, klausimus, kuriuos mes tuėjome dar prieš Seimui priimant sprendimą. Labai išsamiai yra pateikta informacija gyventojams, su kuria jie gali susipažinti Vidaus reikalų ministerijos tinklalapyje, planuojama, kad ji bus patalpinta ir savivaldybės tinklalapiuose. Gyventojams reikėtų žinoti, kad asmens dokumentą ir kitus – nuosavybės dokumentus arba darbo pažymėjimus šiuo metu yra būtina turėti su savimi. O situacija bus panaši į per karantiną galiojusius ribojimus keliaujant“, – detalizavo jis.

Kaip teigė Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė, šiuo metu jos vadovaujamos savivaldybės tikslas – taip pat teikti pagalbą – Kapčiamiesčio seniūnijoje esančiuose buvusiuose globos namuose apgyvendinant karius ir suteikiant jiems sausas grindis, šiltas patalpas tam, kad jie pailsėtų, kai tam turės galimybę.

Ruošiamasi nedelsiant reaguoti ir į kitus žmonių, saugančių pasienį, prašymus, kurie pasieks Lazdijų rajono savivaldybę. „Labai svarbus ir informacijos teikimas gyventojams. Visų pirma tiems, kurie gyvena pasienio ruože, ar penki kilometrai nuo pasienio ruožo ir visiems gyventojams, kurie gyvena rajone, kad žinotų, kas vyksta, kas keičiasi ir kokių būtinųjų priemonių privaloma imtis“, – sakė A. Miškinienė.

Pašnekovės manymu, nepatogumų patirs visi, kurie gyvena pasienio savivaldybėse, turi čia nekilnojamojo turto arba ketina, atvykti į svečius. „Bet mūsų žmonės yra tikrai labai išmintingi, labai pilietiški ir tikiu, kad viskas bus gerai“, – vylėsi Lazdijų rajono merė.

„Manau, kad gyventojams, kurie gyvena šioje paskelbtoje teritorijoje, labai svarbu žinoti, kad specialių leidimų turėti nereikės – užteks turėti savo asmens dokumentus. Gyventojai, gyvenantys pasienio ruože, pažįsta pasieniečius, ir pasieniečiai pažįsta gyventojus, todėl, manau, kad problemų neturėtų kilti“, – sakė R. Klipčius.

Pasak jo, gyventojai jau kreipėsi į savivaldybę, kalbėtasi ir su seniūnijų atstovais, nes net aštuonios seniūnijos patenka į vadinamąją penkių kilometrų zoną. Gyventojams daugiausia klausimų kyla dėl to, kaip pasiekti vieną ar kitą vietovę. Meras pabrėžė, kad vietiniams užtenka turėti asmens dokumentą ir nuosavybę liudijantį dokumentą, o atvykstantiesiems – leidimus. Juos gauti nebus sudėtinga – tereikės pagrįsti atvykimo priežastį. Svarbu, kad ji būtų rimta.

Jei nepaprastoji padėtis užsitęstų ilgiau nei mėnesį, Lazdijų rajono merė sakė, kad Lazdijų rajonas turėtų galimybę priimti čia dar daugiau karių. „Viskas dėl to, kad būtų apsaugota valstybės siena ir kiekvienas čia gyvenantis žmogus bei jų turtas“, – žadėjo A. Miškinienė.

„Nuo vasaros pradžios kaip padedančioji institucija padedame, kai kreipiasi tiek pasienio, tiek viešojo saugumo tarnybos atstovai. Savivaldos tikslas yra užtikrinti, kad pasienio regione situacija būtų kontroliuojama. Jei bus prašymas priimti daugiau karių, tikrai prisidėsime, padėsime, remsime, nes tai kiekvieno Lietuvos piliečio ir, be abejo, savivaldos interesas“, – akcentavo Švenčionių rajono meras.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių