Quantcast

Teisėjų taryba siūlo prezidentui atleisti teisėjus A. Kruopį ir L. Žukauską

  • Teksto dydis:

Teisėjų taryba neeiliniame posėdyje pirmadienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos teikimui atleisti Lietuvos apeliacinio teismo (LAT) teisėjus Aloyzą Kruopį ir Liną Žukauską.

Sprendimas priimtas vienbalsiai, abu teisėjai posėdyje nedalyvavo.

Portalas delfi.lt skelbė, kad minėti asmenys turi specialiojo liudytojo statusą teisėjų korupcijos byloje.

Kaip posėdyje informavo Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas, teisėjai iš pareigų traukiasi savo noru, A. Kruopys nurodė, jog sprendimą priėmė ir dėl sveikatos problemų.

„Žinote situaciją, kad tiek vienas, tiek kitas teisėjai buvo apklausti apie galimai savo padarytą nusikalstamą veiką, joks kitoks statusas šiems teisėjams byloje nėra atsiradęs. Kalbant apie Aloyzą Kruopį, jo yra sveikata labai pablogėjusi, jis nurodė vieną iš motyvų, kodėl prašosi atleidžiamas, ir sveikatos būklę“, – teigė A. Valantinas.

L. Žukauskas, anot jo, atleidimo aplinkybių nedetalizavo.

„Bet mano manymas, galimas spėjimas, kad ryšium su tuo tyrimu, kuris yra atliekamas, tai lėmė tam tikrą jų sprendimą“, – pridūrė jis.

A. Kruopys yra ne tik Apeliacinio teismo teisėjas, bet ir šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas, Teisėjų tarybos narys.

Žinote situaciją, kad tiek vienas, tiek kitas teisėjai buvo apklausti apie galimai savo padarytą nusikalstamą veiką, joks kitoks statusas šiems teisėjams byloje nėra atsiradęs.

Tuo metu A. Valantinas taip pat yra ir LAT pirmininkas. BNS jis sakė, kad A. Kruopys šiuo metu turi nedarbingumo pažymą, o L. Žukauskas pirmadienį grįžo į darbą po atostogų.

A. Valantinas sako nežinantis bylos detalių ir ar teisėjams ketinama pareikšti įtarimus.

LAT teisėjus skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Į prokuratūrą su prašymu pateikti informaciją apie specialiojo liudytojo statusą turinčius teisėjus yra kreipęsis pats A. Valantinas.

Jis pripažįsta, kad atleidus teisėjus jų pačių noru, jie kol kas išsaugo ir numatytas privilegijas, įskaitant teisėjo pensiją. Tuo metu jei teisėjams iškeliama drausminė byla ir nustatoma, kad jie pažemino teisėjo vardą bei yra atleidžiami, jie pensijos neišsaugo iškart. 

„Kažkam gali atrodyti, kad išeina savo noru, kad čia yra visos privilegijos – toli gražu taip nėra. Jei bus tie įtarimai reiškiami, bus byla, bus nuteisimas, bus tos pačios pasekmės – ar tu taip, ar kitaip išeisi (...). Mes į „dūšią“ neįlįsime, niekas negali priversti dirbti teisėjo, jei jis to nenori – kiekvienas žmogus renkasi, kaip jam geriau. Teoriškai nematau kitos galimybės, nes priverstinio darbo pagal mūsų Konstituciją negali būti“, – teigė Teisėjų tarybos ir LAT pirmininkas.

Jis taip pat nemato galimybės laikinai nušalinti nuo darbo A. Žukausko, kuris pirmadienį po atostogų grįžo į teismą.

„Mes tik spėjame apie galimas grėsmes, įtarimus. Bet gal ten yra dar kiti elementai. Taip yra įstatymai sureguliavę – žmonės traukiasi savo noru, tam reikia kažkiek laiko. O jei jam mokamas atlyginimas, tai jis ir dirbti turi“, – teigė A. Valantinas.

A. Valantinas taip pat sako, kad jei bus atleisti šiedu, Baudžiamųjų bylų skyriuje bus neužimtos trečdalis, t.y. 5 iš 15 pareigybių ir dėl to gali kilti sunkumų naginėjant baudžiamųjų bylų skundus.

Kad specialiojo liudytojo statusą turintys teisėjai eina pareigas, paaiškėjo per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį šių metų gegužę, apie tai užsiminė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Žydrūnas Bartkus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba tuomet pranešė, kad iš viso 12 teisėjų yra pateikti įtarimai dėl įvairių nusikalstamų veikų. Jie teismuose nebedirba – dalis atleisti, dalis yra išėję savo noru, o dalis nušalinti nuo pareigų.

Keturiems teisėjams suteiktas specialiojo liudytojo statusas, jie toliau eina pareigas. Specialiojo liudytojo statusą turi ir du buvę teisėjai.

Asmuo gali būti apklausiamas kaip specialusis liudytojas, jeigu byloje yra duomenų apie tai, kad galėjo būti padaryta nusikalstama veika ir tą veiką galėjo padaryti konkretus asmuo, tačiau šių duomenų nėra pakankamai, kad šiam asmeniui būtų suteiktas įtariamojo statusas.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti daugiau nei 50 asmenų. Tiriama daugiau nei 110 epizodų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,tai NIEKO KITO ir nebeLIEKA...

...,tai NIEKO KITO ir nebeLIEKA... portretas
reikia vykdyti TEISEJU NURODYMUS...,kaip SAKOMA auksciau TEISMU TIK DANGUS... TASKAS

Alcydas

Alcydas portretas
Teisingumo Lietuvoi nera o nors biski teisejas prasizenges turi buti atleistas visam laikui,baisu kad turiu nenugincijamu yrodymu o teismas man prieme nepalanku sprendima ,neturiu zodziu net nezinau kur butu galima skusti,patarkit,visu teismu grandine perejau ,padekit!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių