Quantcast

Dauguma ežerų įšilo iki 22–24 laipsnių, maudynėms tinkamas ir giliausias šalies ežeras

  • Teksto dydis:

Dauguma ežerų pasitinkant Jonines yra įšilę iki 22–24 laipsnių šilumos, komfortiškoms maudynėms tinkamas ir giliausias šalies ežeras – Tauragnas, praneša Hidrometeorologijos tarnyba.

Pasak meteorologų, ežeruose vasara prasideda, kai vandens temperatūra pasiekia 10 laipsnių šilumos. Giliausi šalies ežerai į vasaros pradžią įžengia, kai oro temperatūra pakyla bent iki 12 laipsnių.

Nors iš pradžių įvairaus gylio ežerai šyla skirtingu intensyvumu, komfortišką maudymosi temperatūrą, apie 18 laipsnių šilumos, pasiekia panašiu metu – kai vidutinė paros oro temperatūra siekia 16 laipsnių.

Kaip pranešė meteorologai, šiuo metu visuose šalies ežeruose vandens temperatūra yra perkopusi 20 laipsnių, dauguma ežerų įšilę iki 22–24 laipsnių šilumos. Upių vandens temperatūra siekia 19–25 laipsnius.

Giliausias ir aukščiausiai virš jūros lygio esantis Lietuvos ežeras Tauragnas yra tik kiek daugiau nei 5 kv. km dydžio, bet giliausia vieta šiame ežere siekia 62,5 metro. Dėl savo gylio Tauragno ežeras gana lėtai įšyla, todėl yra laikoma, kad šilčiausias vanduo jame būna rugpjūtį.

Pasak meteorologų, Tauragno ežeras iki komfortiškos maudymuisi vandens temperatūros įšyla apie gegužės pabaigą–birželio pradžią, ir per šias Jonines bus malonu maudytis giliausiame Lietuvos ežere, tačiau taip būna ne kasmet.

Per paskutinius 30 metų šilčiausias vanduo Tauragno ežere fiksuotas pernai, kai per Jonines vandens temperatūra siekė 24,5 laipsnio šilumos. Taip pat nemenkai įšilęs vanduo Tauragno ežere buvo ir 2019, 2013 bei 1999 metais – kiek daugiau nei 23 laipsniai šilumos.

Šalčiausias vanduo Tauragne fiksuotas 1994 metais. Kaip sako meteorologai, per tų metų Jonines maudytis šiame ežere vargu ar kas išdrįso, nes vandens temperatūra siekė vos daugiau nei 13 laipsnių. Lietuvoje užsitęsus tropinei šilumai Tauragnas šiuo metu jau yra įšilęs iki 24 laipsnių šilumos.


Šiame straipsnyje: ežeraišilumamaudynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių