Quantcast

Daugiausia neblaivių darbuotojų – Marijampolės statybvietėse

  • Teksto dydis:

Trečiadienį darbo inspektoriai kartu su policijos pareigūnais patikrino beveik 60 statybviečių visoje Lietuvoje. Nors tikrinti darbuotojai teigė esą supažindinti su alkoholio vartojimo darbo vietoje pavojais, galimomis pasekmėmis ir gresiančia atsakomybe už neblaivumą darbe, statybos aikštelėse nustatyti 9 neblaivūs darbuotojai.

Dėl šių pažeidimų surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, bus sprendžiama dėl sankcijų taikymo darbdaviams ir darbuotojams.

Du neblaivūs asmenys (2,00 ir 0,62 promilės) nustatyti Šiauliuose, vienas (0,66 promilės) – Visagine bei keturi (2,27; 1,27; 2,00 ir 0,74 promilės) Marijampolėje.

Neblaivumo darbo vietoje prevencinės akcijos metu neapsieita be kuriozų: vienoje uostamiesčio statybviečių nustačius du neblaivius darbuotojus (2,27 ir 3,20 promilės), aiškinamasi, kokiai įmonei jie priklauso, mat nė viena iš statybvietėje besidarbuojančių bendrovių neprisipažino, kad tai – jos darbuotojai.

Pradėtas tyrimas dėl galimo nelegalaus darbo. Dar vienas tyrimas dėl galimai nelegalaus darbo pradėtas Šiauliuose.

Patikrinimų metu nustatyta ir daugiau pažeidimų: penkiems asmenims surašyti ATP protokolai už darbą be verslo liudijimo, vienas ATP protokolas Jonavoje surašytas už darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų reikalavimų pažeidimus, Panevėžyje vienoje iš tikrintų įmonių dėl DSS pažeidimų buvo sustabdyti darbai.

Gintaro Čepo, laikinai vykdančio Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus funkcijas, teigimu, tokie patikrinimai bus dažnesni. „Sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe kai nukentėjusieji buvo neblaivūs skaičius nemažėja – per šių metų pirmą pusmetį, kaip ir tą patį laikotarpį pernai, būdami neblaivūs susižalojo 8 darbuotojai: 4 darbuotojai žuvo ir 4 patyrė sunkias traumas. Nelaimės įvyko dėl nepakankamos darbuotojų kontrolės, jie, būdami neblaivūs, nebuvo nušalinti nuo darbo. O tikimybė susižaloti esant neblaiviam padidėja iki 15 kartų, ypač kalbant apie pavojingiausias darbo vietas, tokias kaip statyba, žemės ūkis, apdirbamoji pramonė. Neblaivumo prevencijai tikrai skirsime daugiau dėmesio“.

Valstybinė darbo inspekcija atkreipia darbdavių dėmesį, kad vertinant neblaivumą darbe neleistinas joks alkoholio kiekis kraujyje. Darbdavys privalo neblaivų ar kitaip apsvaigusį darbuotoją nušalinti nuo darbo; už nenušalinimą darbdaviui gresia bauda nuo 500 litų iki 1,5 tūkst. litų, o nenušalinus pavojingus darbus dirbančio neblaivaus darbuotojo – nuo 2 tūkst. litų iki 5 tūkst. litų. Bauda (100-300 litų) numatyta ir darbo vietoje esančiam neblaiviam darbuotojui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių