Quantcast

Dar vienas praradimas

Valdančioji koalicija nebeturi daugumos Seime

Valdančioji koalicija nebeturi daugumos Seime

Trijų partijų valdančioji koalicija Seime nebeturi daugumos.

Vakar parlamentaras Kazys Bobelis paskelbė pasitraukiantis iš valdančiosios Valstiečių liaudininkų frakcijos.

“Šiandien gan svarbi diena mano politiniame posūkyje, aš po keturiolikos metų Seime nutariau pakeisti politinę frakciją ir nuo šios dienos pereinu į Liberalų demokratų frakciją”, - vakar spaudos konferencijoje pareiškė K.Bobelis.

Į opoziciją pasitraukęs K.Bobelis kritikavo tiek Valstiečių liaudininkų frakcijos, tiek ir visos valdančiosios daugumos darbą, kuri, anot jo, per dvejus metus valdžioje nieko nenuveikė Lietuvos labui.

“Pamačiau, kad ypatingai jokio progreso nepadaryta, frakcija pati neturi jokios ideologinės strateginės pozicijos ką nors gera Lietuvai padaryti, daugiausia frakcijoje vyksta kova dėl postų”, - kalbėjo K.Bobelis.

Tuo tarpu Valstiečių liaudininkų seniūnė Aldona Staponkienė tikina, jog K.Bobelio pasitraukimo priežastis - nepatenkintos ambicijos gauti užsienio reikalų ministro portfelį.

“Neformaliai (K.Bobelis - BNS) įvardijo vieną priežasčių, kad frakcijoje nebuvo pakankamai vertinamas, nes nebuvo gavęs posto”, - sakė A.Staponkienė.

Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė patvirtino, kad K.Bobelis, valdantiesiems derantis dėl ministerijų, kurioms vadovauja valdančiąją koaliciją palikę socialliberalai, norėjo gauti užsienio reikalų ministro postą.

Iš frakcijos, pasak A.Staponkienės, K.Bobelis pasitraukė valstiečių liaudininkų valdybai nusprendus derėtis dėl Socialinių reikalų ir darbo ministerijos, nereiškiant pretenzijų į Užsienio reikalų.

“K.Bobelis pranešė partijos lyderei Kazimirai Prunskienei, kad pretenduotų į užsienio reikalų ministro postą, ir prašė frakcijos palaikymo. Partijos valdyba svarstė, bet nusprendė, kad prioritetas būtų Socialinių reikalų ir darbo ministerija, o gauti abiejų ministerijų postus būtų nerealu”, - sakė A.Staponkienė.

Iš Valstiečių liaudininkų frakcijos pasitraukus K.Bobeliui, valdantieji Seime turi mažiau nei pusę vietų - 70 iš 141.

Valdantieji padėties nedramatizuoja - tikisi, jog dauguma bus atstatyta, į valdančiąsias frakcijas atėjus iki šiol mažumoje buvusiems parlamentarams ar kuriai nors iš partijų prisijungus prie valdančiosios koalicijos.

“Mes (socialdemokratai - BNS) visada esame atviri tiems, kurių pažiūros sutampa su mūsų, negaliu pasakyti, kada kas ateis, bet aš manau, kad ateis ir į mūsų frakciją, galbūt ir į kitas, ir tokiu būdu bus išspręstas klausimas. O galbūt bus derybų keliu pasiekta, kad ir kokia nors organizuota jėga ar frakcija prisijungtų prie daugumos - kaip žinote, trijų partijų pasirašytas susitarimas yra atviras prisijungimui ir kitoms partijoms”, - žurnalistams sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Jei valdančiųjų gretos Seime ir nepagausėtų, J.Olekas vis viena tikisi, jog balsavimų metu reikiamas skaičius balsų bus surinktas.

“Dalis mišrioj grupėj esančių žmonių balsuoja už mūsų teikiamus įstatymus. Aš manau, kad tai yra mūsų parama, ir kitose frakcijose galbūt bus žmonių, kurie parems sprendimus”, - sakė J.Olekas.

Sumažėjusios Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė irgi neabejoja, jog formalią daugumą praradę valdantieji ją atstatys.

“Esu įsitikinus, kad koalicija padidės kitais Seimo nariais. (...) Vyksta derybos”, - sakė Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė.

Praėjusią savaitę atnaujintą valdančiąją koaliciją, be valstiečių liaudininkų, sudaro Socialdemokratų ir Darbo partijos.

Valstiečių liaudininkų frakcijoje, pasitraukus K.Bobeliui, liko 9 nariai, opozicinė Liberalų demokratų frakcija padidėjo iki 10 parlamentarų.

BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių