Quantcast

Dalyje Europos jau pradėjo veikti žaliasis sertifikatas: palengvins keliones į užsienį

  • Teksto dydis:

Anksčiau nei planuota dalyje Europos jau pradėjo veikti žaliasis sertifikatas. Lietuva jį planuoja įsidiegti jau ateinantį pirmadienį, praneša LNK.

Kroatai jau turi ir pasienyje su Slovėnija demonstravo, kaip tai veiks. Pažiūrėti atvyko ir šalies reikalų ministras. Pareigūnė patikrino keliautojo QR kodą, jame – esminė informacija: ar keliautojas vakcinuotas, persirgęs, o gal turi ne senesnį nei 72 valandų testą. Procedūra užtruko apie 20 sekundžių.

„Manau, tai ne tik palengvins keliones šią vasarą, tai taip pat naudinga populiarinant Kroatijos vyriausybės skaitmenines paslaugas, nes per vieną dieną prie sistemos prisijungė 40 tūkst. žmonių“, – kalbėjo Kroatijos vidaus reikalų ministras Davoras Božinovicas.

Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra techniškai pasiruošusios įsivesti žaliąjį sertifikatą, teliko paleisti sistemą. Jeigu Registrų centrui pavyks, Lietuva žaliąjį sertifikatą įsidiegs pirmadienį.

Anksčiau nei planuota, žaliasis sertifikatas šiomis dienomis įdiegiamas septyniose Europos šalyse: Kroatijoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Danijoje, Vokietijoje, Graikijoje ir Lenkijoje.

Vadinasi, jeigu keliautojas atitinka kriterijus, gali ten važiuoti be saviizoliacijos.

Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra techniškai pasiruošusios įsivesti žaliąjį sertifikatą, teliko paleisti sistemą. Jeigu Registrų centrui pavyks, Lietuva žaliąjį sertifikatą įsidiegs pirmadienį.

Šalys pačios savarankiškai sprendžia, ar priimti sertifikatą ir po vienos dozės, ar tik po to, kai asmuo bus visiškai vakcinuotas. Lietuva nusprendė priimti atvykstančiųjų sertifikatus su tokiais skiepais: po „Pfizer-BioNTech“ antros dozės praėjus vienai savaitei, po „Modernos“ antros dozės praėjus dviem savaitėms, po vienos „Johnson & Johnson“  dozės – praėjus dviem savaitėms. Ilgiausiai į Lietuvą keliauti negalės tie, kurie skiepijosi „AstraZeneca“. Lietuva žaliąjį sertifikatą priims iš tų, kuriems po antros dozės praėjo 15 dienų.

„Mūsų pasirinkimas buvo labai aiškus ir medicininis: pagal tai, kaip klinikiniuose tyrimuose buvo matuojamas vienos ar kitos vakcinos efektyvumas ir kur jis buvo nustatytas didžiausias“, – aiškino Živilė Simonaitytė, sveikatos apsaugos viceministrė.

Galutinė susitarta data, iki kurios sertifikatą turi įsidiegti visos šalys – liepos 1 d. Iš viso įsidiegs 31 valstybė. Įtrauktos ir keturios ne Europos Sąjungos šalys: Šveicarija, Norvegija, Lichtenšteinas, Islandija.

Europos Sąjungos narės turės priimti visus, vakcinuotus Europos vaistų agentūros patvirtintomis vakcinomis, bet kiekviena šalis narė savarankiškai spręs, ar šią nuostatą praplėsti ir tiems, kurie gavę kitą vakciną, pavyzdžiui, „Sputnik V“. Bet Lietuva priims tik su Europoje patvirtintomis vakcinomis.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių