Quantcast

D. Žalimo pasisakymai užkliuvo Rusijos troliams: šie paskelbė teisę jį nužudyti

VDU Teisės fakulteto dekanas, buvęs Lietuvos Konstitucinio teismo pirmininkas Dainius Žalimas aršiai pasisako prieš žmones, kurie savo veiksmais kenkia valstybei.

Į jo akiratį ne kartą pakliuvo paleckininkai ir kiti asmenys, šlovinantys Rusiją. Dėl savo pasisakymų teisininkas sulaukė propagandistų grasinimų jį nužudyti.

Propagandinė informacija

Viename lietuviškame Rusijos propagandistų portale pasirodė tekstas, pavadintas „Dėl teisės nužudyti Dainių Žalimą“. Tekste D. Žalimas kritikuojamas, jog iš Varšuvoje vykusios konferencijos išvijo prorusišką veikėją Kazimierą Juraitį.

Propagandiniame straipsnyje minima, kad D. Žalimas yra ne žmogus, o – mėšlas. Taip pat paimtos kelios D. Žalimo citatos, kurias teisininkas buvo išsakęs savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Rusijos troliams užkliuvo, jog VDU Teisės fakulteto dekanas K. Juraičio nelaikė lygiaverčiu diskusijų partneriu.

„Matot, buvęs Lietuvos Konstitucinio teismo teisėjas ir pirmininkas kitą Lietuvos pilietį laiko mėšlu. Tai pasakė ne kažkokia europarlamentarė Juknevičienė ir buvusi gydytoja, pasiuntusi n*** Orlauską. Net sunku įsivaizduoti, kokio mėšlo Lietuvą atstovauja ir legitimizuoja Mėšlas Žalimas. Priedo, jis dar ir profesorius. Mėšlo profesorius kaip ir Lianzbergas (prof. Vytautas Landsbergis – red. past.)“, – rašoma propagandiniame portale.

Troliai dar ir pridūrė esą D. Žalimas neturi jokių teisių, net teisės į gyvybę. „Jis jos neturi, nes nėra žmogus, jis tik mėšlas“, – savo pareiškimus dėl gyvybės, grindė propagandistai.

Ekrano vaizdas

„Iš tokio dėstymo tiesiog matematiškai galime padaryti išvadą, kad Mėšlo Žalimo nužudymas, tiksliau likvidavimas, neiššaukia jokių teisinių padarinių. Tokius reikia perauklėti darbu. Pjūklas Sibire arba kauptukas Lietuvoje jo laukia. Greit nužudyti per švelni bausmė“, – toliau nesąmones tęsė penktakoloninninkai.

Beje, propagandiniame straipsnyje gausu gramatikos klaidų, kablelių pridėliota kur reikia ir kur nereikia. Žinoma, tokius Rusijos šlovintojų svaičiojimus papildė ir D. Žalimo nuotrauka.

Net sunku įsivaizduoti, kokio mėšlo Lietuvą atstovauja ir legitimizuoja Mėšlas Žalimas. Priedo, jis dar ir profesorius. Mėšlo profesorius kaip ir Lianzbergas.

Propagandiniame portale šis tekstas paskelbtas šių metų rugsėjo 30 dieną. Matyti, kad tokius kliedesius perskaitė ne vienas šimtas žmonių. Sulaukta ir teigiamų įvertinimų bei komentarų.

Į teisėsaugą nesikreips

Šia informacija socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje pasidalijo pats D. Žalimas. Jis nurodė, kad tokius Rusijos garbintojų kliedesius užmatė teisininko pažįstami. VDU Teisės fakulteto dekanas tikino, kad su propagandistais galima sutikti tik vienu aspektu, jog su žmonėmis, veikiančiais prieš Lietuvos valstybę, jis neturi apie ką lygiavertiškai diskutuoti.

„Vata siunta. Rašo, kad neturiu teisės gyventi ir mane galima nužudyti.

Kas tiesa tame rašinyje, kad pritariančių Rusijos agresijai aš iš tikrųjų nelaikau lygiaverčiais žmonėmis, vertais pagarbos, nes jie pritaria žudymui ir ištisų tautų naikinimui, nekalbant jau apie tai, kad laukia „išvaduotojų“ čia, Lietuvoje.

Todėl tikrai neapgailestauju, kad ir pasikarščiavęs, pavadinęs Putino ir Lukašenkos režimų talkininką mėšlu. Tačiau savaime suprantama, jog tai neturi nieko bendro su teisės į gyvybę kam nors neigimu. Viso labo tokia veikla užsiimantys žmonės neturėtų nebaudžiamai veikti laisvėje“, – savo poziciją dėstė D. Žalimas.

Iš tokio dėstymo tiesiog matematiškai galime padaryti išvadą, kad Mėšlo Žalimo nužudymas, tiksliau likvidavimas, neiššaukia jokių teisinių padarinių. Tokius reikia perauklėti darbu.

Visgi, jis teigė, kad dėl tokio Rusijos trolių pareiškimo dėl neva suteiktos teisės žudyti, jis į teisėsaugą nesikreips.

„Pažįstami pataria dėl galimų grasinimų kreiptis į teisėsaugą. Nesikreipsiu. Kadangi esu įsitikinęs, jog ji tikrai stebi šią „rusų pasaulio“ talkininkų svetainę, tačiau ji veikia sau laisvai. Tad panorėjusi teisėsauga gali pradėti ikiteisminį tyrimą savo iniciatyva ir be jokio kreipimosi. O jeigu, kaip iki šiol, ji mano šią svetainę esant demokratijos ir nuomonių įvairovės įsikūnijimu, tai ir jokie kreipimaisi nepadės“, – aiškino D. Žalimas.

Kodėl dar neuždaryta svetainė?

VDU Teisės fakulteto dekanas atkreipė dėmesį į tai, kad teisėsauga nesiima veiksmų blokuoti tokias svetaines ir melagienos gali toliau nevaldomai plisti, o propagandinė informacija nuodyti visuomenę.

„Plačiau pažvelgus puikiai matyti, jog svetainėje pilna neapykantą kurstančių nuomonių, taip pat retransliuojama karą prieš Ukrainą ir „kolektyvinius Vakarus“ bei galimą Baltijos šalių užgrobimą teisinanti rusiška propaganda. Eilinį kartą priminsiu, jog pagal Konstituciją tiek dezinformacija, tiek karo propaganda yra nusikalstami prieš konstitucinės santvarkos pagrindus nukreipti veiksmai.

Baigdamas primenu, jog neva dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą Lietuvoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Ko ji verta, galite patys įsitikinti matydami šios antivalstybinės svetainės veiklą“, – savo įrašą socialiniuose tinkluose baigė D. Žalimas.

Kritika prokuratūrai

D. Žalimas yra ne kartą išsakęs kritiką prokuratūros ir policijos atžvilgiu, kad jie nepradeda tyrimų prieš asmenis, kurie akivaizdžiai kenkia prieš valstybę.

„Aš jau ne kartą sakiau, kad vertinu neigiamai, nes nesuprantu, ar Lietuvoje yra prokuratūra ir policija? Kiek galima leisti tyčiotis iš valstybės? Šių asmenų veikloje tikrai galima įžvelgti mažiausiai trijų nusikaltimų požymius. Tai yra ir padėjimas užsienio valstybei veikti prieš Lietuvą, taip pat dalyvavimas įvairiose dezinformacijos kampanijose. Ir dabar dar tas važiavimas į tą vadinamąjį referendumą. Tai priminsiu, kad su Konstitucija yra nesuderinama tiek dezinformacija, tiek karo propaganda, tiek atviras agresijos rėmimas. O tuo dabar jie ir užsiima.

Aš jau ne kartą sakiau, kad vertinu neigiamai, nes nesuprantu, ar Lietuvoje yra prokuratūra ir policija? Kiek galima leisti tyčiotis iš valstybės? Šių asmenų veikloje tikrai galima įžvelgti mažiausiai trijų nusikaltimų požymius.

Dar vienas dalykas – antikonstitucinių organizacijų ir grupių kūrimas, kuris šiuo atveju irgi yra akivaizdus, nes jie siekia glaudžios sąjungos su Rusijos ir Baltarusijos rėžimais. O Konstitucijoje juodu ant balto parašyta, kad veikla, kuria siekiama įtraukti Lietuvą į postsovietines sąjungas, yra priešinga Lietuvos nepriklausomybei“, – LNK žinioms apie paleckininkus, keliaujančius į užsienį, sakė D. Žalimas.

„Jei šitie žmonės iš tiesų pasieks savo paskirties vietą ir dalyvaus vadinamaisiais stebėtojais pseudoreferendumuose, tai čia jau yra daugiau nei reikia pagrindo juos sulaikyti, suimti. Akivaizdu, kad bijodami baudžiamojo persekiojimo jie gali pasislėpti būtent Rusijoje ar Baltarusijoje“, – pridūrė VDU Teisės fakulteto dekanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gitanai

Gitanai portretas
Aha,kai visokios gitanos,onutes, joanos,kaunietės,ir kai kuris Anonima syra viena sir tas pats,tai tau daug atrodo,varge tu mano,naivuole,jūsų tiek,kiek durnmaršy susirinko vilniuje žiemą apie 50.

Anonimas

Anonimas portretas
TOKIUS VATNIKUS NEUZAUGOS PUTINO PAKALIKUS GRUSTI LAUK IS LIETUVOS IR DAR PENDELI I SUBINE ISRASYTI.

na

na portretas
žudyti gal ir nereikia, bet kad ten jis mėšlo gabalas ir dar koks tai būtų sunku nesutikti. buvęs konstitucinio teismo pirmininkas konservų paspirtukas.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių