Quantcast

D. Žalimas: sovietų okupacijos žalos atlyginimo klausimas gali trukti ilgai

Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, dalyvaujantis Rygoje vykstančioje tarptautinėje konferencijoje dėl sovietinės okupacijos žalos Baltijos šalims, sako, kad sovietinės okupacijos žalos atlyginimas yra būtinas tarptautinės teisės viršenybei ir jos veiksmingumui įtvirtinti.

Šio klausimo sprendimas gali užtrukti ilgai, bet nėra beprasmis, ypač turint omenyje, kad Vokietija po gana ilgo laiko vis dėlto sumokėjo kompensacijas nacių režimo aukoms Vidurio ir Rytų Europoje.

„Žalos apskaičiavimą galima vertinti kaip žingsnį, kuriuo siekiama įgyvendinti visiškos reparacijos principą ir kuris rodo, kad reikalavimas atlyginti žalą tebekeliamas kaip neišspręstas santykių su Rusija klausimas. Baltijos valstybių solidarumas ir koordinuoti veiksmai, kuriais siekiama apskaičiuoti žalą ir kelti šį reikalavimą, yra viena iš išankstinių sąlygų siekiant, kad Rusijos Federacija, kaip valstybė SSRS teisių tęsėja, atsakytų už sovietinę Baltijos valstybių okupaciją“, - sako D. Žalimas.

Konstitucinio Teismo pirmininko D. Žalimo konferencijoje skaitytame pranešime „Reikalavimo atlyginti sovietinės okupacijos padarytą žalą teisiniai pagrindai“ aptariami trys pagrindiniai su sovietinės okupacijos žalos atlyginimu susiję klausimai: Rusijos atsakomybės už sovietinę okupaciją teisinis pagrindas, kompensacijos dydis ir forma, reikalavimo atlyginti žalą priimtinumas.

Konstitucinio Teismo pirmininkas D. Žalimas ne kartą yra pabrėžęs, kad pagal visuotinai pripažintas tarptautinės teisės normas Rusijos Federacija atsako už SSRS agresiją prieš Baltijos valstybes ir visas jos pasekmes, Sovietų Sąjungos nusikaltimai Baltijos valstybėse nusipelno panašaus įvertinimo kaip ir nacių okupacinio režimo nusikaltimai, t. y. atsižvelgiant į konkrečias aplinkybes pagal tarptautinės teisės normas jie turi būti vertinami kaip neturintys senaties nusikaltimai žmoniškumui, karo nusikaltimai ar net genocidas. Tokia pozicija atsispindi ir Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo jurisprudencijoje.

Konferencijoje dalyvauja Lietuvos, Latvijos ir Estijos teisingumo ministrai, Europos Parlamento nariai, Lietuvos ir Latvijos konstitucinių teismų pirmininkai, teisininkai ir istorikai, sovietinės okupacijos nusikaltimų tyrėjai ir žalos apskaičiavimo ekspertai. Konferencijos dalyvių pranešimuose gvildenami tarptautiniais nusikaltimais padarytos žalos atlyginimo, Baltijos valstybėms sovietinės okupacijos padarytos žalos apskaičiavimo, Sovietų Sąjungos okupacijos ir nusikaltimų Baltijos šalyse pasmerkimo tarptautiniu lygmeniu klausimai.

Baltijos šalių teisingumo ministrai 2015 m. lapkričio mėn. pasirašė deklaraciją, kuria paskelbtas siekis apskaičiuoti dėl sovietinės okupacijos patirtą žalą, reikalauti ją atlyginti ir Sovietų Sąjungos nusikaltimus įvertinti tarptautiniu mastu. Deklaracijoje teigiama, kad atėjo laikas nustatyti savo santykį su praeitimi ir mokslo patvirtintais metodais apskaičiuoti žalą, patirtą dėl Sovietų Sąjungos totalitarinio komunistinio režimo. Joje išsakytas siekis santykiuose su Rusija pabrėžti okupacijos faktą ir užsitikrinti, kad Rusijos Federacija, kaip Sovietų Sąjungos teisių tęsėja, pripažintų šį okupacijos faktą, taip pat prisiimtų atsakomybę už ją ir kompensuotų žalą. Po šios deklaracijos pasirašymo Lietuva, Latvija ir Estija padarė ženklią pažangą derindamos sovietinės okupacijos žalos apskaičiavimo metodiką. Rygoje vykstanti konferencija, kuria tęsiamas bendradarbiavimas siekiant įgyvendinti minėtoje deklaracijoje iškeltus tikslus, yra antroji. Pirmojoje, vykusioje 2015 m., Konstitucinio Teismo pirmininkas D. Žalimas kalbėjo apie reikalavimo atlyginti sovietinio okupacinio režimo padarytą žalą reguliavimą Lietuvos teisėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
JAV pakalikai Lietuvoje gavo nurodymą nuolat kelti bangas stiklinėje. Akivaizdu kad pakalikai yra neįgalūs ką nors protingo ir naudingo Lietuvai sugalvoti. Jų prigimtis beprasmis triukšmauti.

Anonimas

Anonimas portretas
Ir toks durnius vadovauja konstituciniam Teismui ?

Nikas

Nikas portretas
Kaip tą okupacinę žalą paskaičiuoti sunkiai įsivaizduoju,bet kad baltarusiai su rusų pagalba nug velbė pusę Vilniaus krašto,tai ši žala akivaizdi ir turi būti vienaip,ar kitaip atlyginta.Be to nereikėtų pamiršti,kad okupantas iš Švedijos paėmė ten saugomą Lietuvos auksą,tai čia ir skičiuoti nieko nereikia ir tą auksą privalo grąžinti,tik mūsų valdžioje kol kas nėra kam to pareikalauti.Okupacinės žalos nustatymas būtų il- gas ir tikriausiai nevaisingas darbas?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių