Quantcast

D. Žalimas kreipėsi į prokuratūrą dėl Rusijos KT teisėjų: tikiuosi juo išvysti teisiamųjų suole

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas feisbuke trečiadienį pranešė, jog kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Rusijos Konstitucinio teismo teisėjų. Pastarieji, anot teisininko, „palaimino“ Rusijos pajėgų užimtų Ukrainos teritorijų aneksiją.

„Šiandien kreipiausi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šių nusikaltėlių teisėjų mantijomis veiklos – vadinamojo rusijos konstitucinio teismo narių, palaiminusių Ukrainos teritorijos dalių aneksiją. Tikiuosi vieną dieną išvysti šią kompaniją teisiamųjų suole. Beje, būtent to jie bijo nuo pat 2015 m., kai kartu su savo komanda ir keliais užsienio kolegomis pradėjome Batumio procesą – iniciatyvą pasmerkti rusijos kt „teisėjus“ už jų įvykdytą agresijos nusikaltimą.

Ikiteisminį tyrimą prašau pradėti pagal BK 110 str., nustatantį atsakomybę už agresiją, naudojantis universaliąja jurisdikcija, – už šį nusikaltimą Lietuvos Respublika gali traukti asmenis baudžiamojon atsakomybėn, nesvarbu, kokią pilietybę tie asmenys turi ir kur jie tokį nusikaltimą padarė. Visuotinai pripažinta, jog aneksija yra vienas iš agresijos aktų“, – motyvus dėl ikiteisminio tyrimo išdėstė D. Žalimas.

Anot D. Žalimo, vadinamojo Rusijos Federacijos (RF) Konstitucinio teismo „teisėjai“ yra priėmę iš viso 5 nutarimus dėl Ukrainos teritorijos dalių aneksijos – vieną (per vieną naktį) 2014 m. kovo 19 d. dėl Krymo aneksijos ir keturis (per pastarąjį savaitgalį) 2022 m. spalio 2 d. dėl Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižės sričių aneksijos.

Neabejotinai pagal savo kompetenciją ir kvalifikaciją vadinamojo rusijos konstitucinio teismo „teisėjai“ puikiausiai supranta rusijos agresijos prieš Ukrainą, įskaitant jos teritorijos dalių aneksiją, nusikalstamą pobūdį.

„Pagal rusijos įstatymus vadinamojo konstitucinio teismo pritarimas yra būtinas aneksijai įvykdyti, tad šio „teismo“ „teisėjai“ priskirtini aukščiausiai šalies vadovybei, kuri veiksmingai kontroliuoja politinius sprendimus dėl aneksijos, kaip agresijos akto, vykdymo. Neabejotinai pagal savo kompetenciją ir kvalifikaciją vadinamojo rusijos konstitucinio teismo „teisėjai“ puikiausiai supranta rusijos agresijos prieš Ukrainą, įskaitant jos teritorijos dalių aneksiją, nusikalstamą pobūdį, – feisbuke rašo VDU Teisės fakulteto dekanas.

Jis informavo, kad prašo patraukti baudžiamojon atsakomybėn iš viso 20 vadinamojo RF Konstitucinio teismo teisėjų.

„9 iš nurodytų jų (Zorkin, Gadzhiev, Kazantsev, Knyazev, Kokotov, Krasavchikova, Mavrin, Melnikov, Zharkova) priėmė visus penkis 2014 m. kovo 19 d. ir 2022 m. spalio 2 d. nutarimus, 1 (Bushev) – keturis 2022 m. spalio 2 d. nutarimus ir 10 (Aranovskiy, Boytsov, Bondar, Danilov, Yaroslavtsev, Khokhryakova, Kleandrov, Rudkin, Seleznev, Zhilin) – vieną 2014 m. kovo 19 d. nutarimą“, – teisėjus išvardijo teisininkas.

D. Žalimas taip pat teigia, kad šiandien kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją su prašymu inicijuoti visiems šiems teisėjams (didžiajai daliai – pratęsti) nacionalines ir ES lygmens sankcijas.

„Beje, vakar gavome žinių, jog LR generalinė prokuratūra priėmė mūsų centro prašymą atlikti ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų žmoniškumui Baltarusijoje, taip pat vykdomų „teisėjų“ rankomis. Dėkoju už tai ir tikiuosi veiksmingo tyrimo! Dėl rusų „teisėjų“ taip pat!

Kaip matote, mūsų generalinė prokuratūra nusipelno ir komplimentų, ne vien kritikos“, – įrašą feisbuke baigė D. Žalimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grybas

Grybas  portretas
Nu visiškai nupuso koncervu pakalikas, niekam ten rusyne neidomi jav sunyciu nuomone

Anonimas

Anonimas portretas
ĮDOMUS DALYKAS...AR IR MŪSŲ LIETUVOJE GALI ŠITAIP LĮSTI SVETIMOS VALSTYBĖS ATSTOVAI ,KAIP TAS ŽMOGAI su tokiais reikalavimais ir pareiškimais.NESUPRANTAMAS PASAULIS

Purmaliai

Purmaliai portretas
Geriau butu kreipses dėl kgb raudonkoncerviu užslaptinimo.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių