Quantcast

D. Jauniškis: VSD neturi žinių, kad Vilniuje būtų rengtas perversmas Ukrainoje

Valstybės saugumo departamentas (VSD) neturi žinių, kad Vilniuje būtų rengtas perversmas Ukrainoje, sako žvalgybos tarnybos vadovas Darius Jauniškis.

„Valstybės saugumo departamentas neturi žinių, kurios patvirtintų prielaidas, kad prokremliški veikėjai Vilniuje būtų rengę perversmą Ukrainoje“, – antradienį atsakydamas į grupės parlamentarų klausimus teigė pareigūnas.

Jis nevertino ir Seimo nario konservatoriaus Emanuelio Zingerio vaidmens ukrainiečių susitikime Vilniuje.

Pasak D. Jauniškio, žvalgyba neturi pagrindo tokiam vertinimui.

Lapkritį Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad tuo pačiu metu Vilniuje lankėsi turtingiausias Ukrainos oligarchas Rinatas Achmetovas ir grupė įtakingų šios šalies politikos bei žiniasklaidos veikėjų.

Ši informacija paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog Kijevas turi informacijos apie „Rusijos atstovus“, mėginusius įvelti R. Achmetovą į sąmokslą įvykdyti perversmą Ukrainoje.

Tačiau neturime informacijos, patvirtinančios, kad čia buvo diskutuojamas koks nors perversmas ar nuvertimas.

Lietuvoje nufilmuotas buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas teigė, kad su kitais ukrainiečiais šventė iš Vilniaus kilusio žinomo ukrainiečių televizijos laidų vedėjo Saviko Šusterio gimtadienį. Pokylyje restorane „Neringa“ dalyvavo ir Seimo narys E. Zingeris, tačiau R. Achmetovo tarp svečių nebuvo.

VSD vadovas teigė, kad dar vyksta tyrimas dėl šių ukrainiečių apsilankymų Lietuvoje ir aiškinamasi, kas juos čia filmavo.

„Tačiau neturime informacijos, patvirtinančios, kad čia buvo diskutuojamas koks nors perversmas ar nuvertimas“, – sakė D. Jauniškis.

Dešimt parlamentarų į Seimą iškvietė VSD direktorių, kad jis atsakytų į 16 jų parašytų klausimų, suskirstytų į temas „Dėl Baltarusijos ir sankcijų“, „Dėl E. Zingerio ir Ukrainos“, „Dėl Taivano ir Kinijos“, „Dėl VSD kompetencijų Lietuvos užsienio politikoje, vertinant ją nacionalinio saugumo aspektu“.

Į didelę dalį klausimų VSD vadovas atsakė, kad neturi duomenų apie politikų pateiktas prielaidas arba klausimai priskirti ne žvalgybos tarnybos kompetencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių