Quantcast

D. Jauniškis: dėl piliečių sąmoningumo Rusijai daryti įtaką vis sunkiau

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis tvirtina, kad Maskvos galimybės daryti poveikį Lietuvoje gyvenančiai Rusijos tėvynainių bendruomenei bei apskritai visiems Lietuvos piliečiams mažėja.

„Savo ataskaitoje mes pabrėžiame, kad Rusijos galimybės daryti įtaką Lietuvos bendruomenėje dėl aktyvių žurnalistų veiksmų ir dėl visuomenės sąmoningumo yra pakankamai ribotos. Tačiau, kad mažėtų tokių bandymų, – mes tikrai nepastebime. Yra, sakyčiau, net įžūlių bandymų: pinigais, žaidžiant jausmais ar dar kažką pakišant“, – ataskaitai pristatyti skirtoje spaudos konferencijoje sakė D. Jauniškis.

Kasmetinę ataskaitą antradienį paskelbęs Valstybės saugumo departamentas bei Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos teigia, kad Rusijos žvalgybos tarnybos ne tik aktyviai renka su Lietuva susijusią žvalgybos informaciją, bet ir siekia per Rusijos tėvynainių bendruomenę Lietuvoje slaptai daryti įtaką.

D. Jauniškio teigimu, galima tvirtinti, kad Lietuvos piliečių sąmoningumas yra išaugęs, todėl ir galimybės Rusijai daryti poveikį yra apribotos.

„Poveikis mažėjantis, nes, turiu konstatuoti, piliečių sąmoningumas yra stipriai išaugęs (...), (Rusijos įtakos. – ELTA) galimybės yra suspenduotos“, – teigė VSD vadovas.

D. Jauniškis pabrėžė, kad Rusijos žvalgybos tarnybos taikosi ne tik į Lietuvoje gyvenančias tautines mažumas, tačiau ir lietuvius. Dažnai, akcentuoja jis, taikymasis į lietuvių tautybės piliečius kelia net daugiau rizikų.

Poveikis mažėjantis, nes, turiu konstatuoti, piliečių sąmoningumas yra stipriai išaugęs.

„Bandoma veikti ir kitus Lietuvos piliečius, kurie yra lietuviai, nebūtinai tai turėtų būti mažumos. Pasakysiu labai atvirai, čia yra net daugiau rizikų“, – pridūrė jis.

Seime pristatytos naujausios grėsmės nacionaliniam saugumui: grėsmingiausios valstybės – Kinija ir Rusija

Didžiausią grėsmę kelia dvi valstybės

Žvalgybininkų teigimu, Lietuvos kariniam, informaciniam, ekonominiam, energetiniam saugumui didžiausią grėsmę kelia dviejų valstybių – Kinijos ir Rusijos – veikla.

Šios valstybės, informuoja Lietuvos žvalgyba, veikia kibernetinėje erdvėje, pasitelkdamos šnipinėjimo veiklą, suteikdamos nemokamas vizas į tam tikrus regionus, taip pat dalyvaudamos bei organizuodamos įvairius tarptautinius renginius.

Su grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo dokumentu visuomenę supažindino VSD direktorius Darius Jauniškis ir AOTD direktorius pulkininkas Remigijus Baltrėnas.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas.

„Lietuvos saugumas priklauso ir nuo tarptautinėje arenoje besirutuliojančių įvykių, veikiančių bendrąją saugumo situaciją“, – antradienį Seime surengtą spaudos konferenciją pradėjo D. Gaižauskas.

Negalime pasakyti, kad gyvename saugesniame pasaulyje

Konferencijoje kalbėjęs VSD vadovas D. Jauniškis pažymėjo, kad Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) aktyviai mezga ryšius su Rusijos tėvynainių bendruomenės atstovais, organizavo ir finansavo Kremliaus politiką remiančius renginius, savo žiniasklaidoje platino propagandinę informaciją.

„Sąlygos kenkėjiškų ketinimų turintiems veikėjams daryti įtaką strateginiams Lietuvos sprendimams yra ribotos, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad sprendimų priėmėjai Kremliuje yra atsisakę siekių kištis į mūsų valstybės vidinius politinius procesus ar panaudoti kitas poveikio priemones“, – pažymėjo D. Jauniškis. Pareigūnas paragino Lietuvos piliečius būti budrius, pranešti įtarimus keliančią informaciją VSD pasitikėjimo telefonu.

„Negalime pasakyti, kad gyvename saugesniame pasaulyje. Globalus Rusijos ir Kinijos veikimas, jų įtakos plėtra, Kinijos siekis dominuoti diegiant technologijas strateginiuose sektoriuose, įtampos Vidurio Rytuose, augantis Rusijos spaudimas Baltarusijai, siekiant politinės integracijos, formuoja reikšmingus Lietuvos nacionalinio saugumo aplinkos pokyčius“, – sakė VSD direktorius.

Jo teigimu, Rusija siekia keisti istorinius naratyvus, bandydama legitimizuoti Krymo okupaciją.

„Represinės priemonės, kuriomis Kremlius kontroliuoja ir baugina Rusijos visuomenę, seniai peržengė Rusijos sienas“, – pabrėžė D. Jauniškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
JEI būtų paviešinti prisipažinusiųjų KGB sąrašai, tai - Tauta ANTRĄSYK tiek demaskuotų nepasiviešinusių... bet juk VSD to BIJO! kodėl?.. :s

Skaitau

Skaitau portretas
Gerai kad skinheda paauklejot o Bendrai naaa...

čia liguistos fantazijos klasika

čia liguistos fantazijos klasika portretas
Pasiklausius tokių jankių okupantų samdytų zombių sapalionių susidaro vaizdas,kad tie veikėjai- beviltiški ufonautai,gyvenantys kitoje galaktikoje. Tokie kliedesiai neturi ničnieko bendro su realiu pasauliu.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių