Quantcast

D. Jauniškis: CŽV kalėjimo istorijoje nėra jokių dingusių milijonų

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis sako, kad prokuratūra turi pateikti galutines išvadas dėl Europos Žmogaus Teisių Teismo kaltinimų, jog Lietuvoje prieš daugiau kaip 10 metų veikė slaptas amerikiečių kalėjimas.

„Aš pats esu tame tariamame kalėjime buvęs ir ne kartą, aš ten nemačiau jokių krauju apšlakstytų sienų ar dar kažko. Man ten įtarimų nekilo. Bet kaip ten bebūtų, gal kam nors naudinga tuos burbulus pūsti... yra kaip yra. Turi prokuratūra padaryti savo galutines išvadas“, – interviu BNS sakė D. Jauniškis.

Žvalgybos vadas susilaiko nuo komentarų apie galimą Rusijos kišimąsi į artėjančius Lietuvos prezidento rinkimus, nes „kiekvienas žodis gali pakenkti tyrimams“.

D. Jauniškis perspėjo, kad šiuo metu Seimo komitetuose svarstomas siūlymas paviešinti prisipažinusius KGB bendradarbius galėtų sukelti rizikų nacionaliniam saugumui ir būtų naudingas Maskvai.

Pasak VSD vadovo, didėjanti imigracija į Lietuvą kelia papildomų rizikų dėl terorizmo, korupcijos ar Rusijos užverbuotų žmonių infiltravimo, tačiau situacija yra kontroliuojama.

D. Jauniškis taip pat sakė jaučiantis nerimą, kad tikrinant strategines įmones kitos institucijos kratosi savo atsakomybės.

– Šiemet delfi.lt apklausoje buvote išrinktas įtakingiausiu valstybės tarnautoju. Gerai ar blogai, kad žvalgybos vadovas laikomas įtakingiausiu?

– Kaip pažiūrėsi... aš nemanau, kad čia geras dalykas. Pats į šį reikalą žiūriu lengvai, visiškai nesureikšminu. Ko gero, tai įvertinimas, kad žvalgyba dirba. Ar žmonės, kurie rinko įtakingiausius, balsavo iš baimės dėl to, kokią įtaką turi VSD valstybėje? Labai abejoju. Manau, tai atspindi viso departamento darbą nuo mano atėjimo bendrauti su išore – kalbu apie bendradarbiavimą su kitomis institucijomis, visuomene, žurnalistais, aktyviau kalbamasi su Seimu ir Vyriausybe.

– Didesnis atsivėrimas yra vienas iš jūsų tikslų?

– Be abejo. Mes negalime užsidaryti tarp keturių sienų ir vaizduoti super slaptus herojus. Tai tik kenktų mūsų įvaizdžiui. Matome tendencijas – viešai kalba JAV Centrinės žvalgybos agentūros, Britanijos Mi-5 vadai. Visi supranta, kad šiuolaikinėje informacinėje bendruomenėje tai neišvengiama. Kitaip savo galvose susikursime demonų ir jų bijosime. Žmonės labiausiai bijo to, ko nežino.

Aš pats esu tame tariamame kalėjime buvęs ir ne kartą, aš ten nemačiau jokių krauju apšlakstytų sienų ar dar kažko. Man ten įtarimų nekilo.

– VSD viešoje erdvėje dažnai buvo minimas dėl politikams pateiktos informacijos apie verslo koncerną „MG Baltic“. Šiuo metu skundus dėl šios medžiagos nagrinėja keli teismai, Seimo kontrolierius, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija. Ar, žvelgdamas atgal, darytumėte ką nors kitaip?

– Pagal įstatymus žvalgybos tarnybos privalo pateikti Seimo sudarytai laikinajai komisijai visus duomenis, kuriuos yra surinkusios. Mums buvo didelis prašymas ir spaudimas išslaptinti tą medžiagą, mes ją išslaptinome, bet ne mes ją išviešinome. Ar daryčiau kitaip? Nemanau, kad daryčiau kitaip. Išslaptinus atsivėrė tam tikri dalykai, kuriuos visuomenė turi teisę žinoti.

– Ar pripažįstate, kad VSD medžiagoje buvo netikslumų?

– Tegul šiuos dalykus sprendžia teismai. Departamentas nesitrauks – tai yra mūsų surinkta informacija ir mes ją ginsime. Informacija surinkta teisėtais metodais. Jeigu teismas nuspręs kitaip, tada kitaip ir kalbėsime.

– Sakote – mes išslaptinome, bet ne mes išviešinome. Ar reikia kaip nors apibrėžti skirtumą tarp išslaptintos medžiagos ir viešintinos medžiagos?

– Prieš viešinant reikėtų padaryti tam tikrą analizę dėl to, kokį poveikį visuomenei ir valstybei tai turės. Viešinti ar ne yra politikų prerogatyva ir mes neturėtume tam daryti įtakos. Žvalgyba skirta tam, kad valstybė susiorientuotų, kas darosi aplink mus ir politikai priimtų teisingus sprendimus. Tas pats galioja ir kovai su vidaus priešais.

– Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) paprašė išslaptinti atsakymus į Seimo nario Mindaugo Puidoko ir grupės kitų parlamentarų klausimus. Ar išslaptinsite?

– Sprendimas yra pakeliui. Dabar peržiūrime tą informaciją, kokiame kontekste ir kokiu kiekiu galime tuos dalykus išslaptinti. Manau, kad artimiausiu metu atsakymai bus.

– Taip pat nauja Agnės Širinskienės vadovaujama komisija paprašė pateikti jai medžiagą, kurią davėte NSGK. Ar tai padarysite?

– Be abejo, toks įpareigojimas yra įstatyme. Yra du keliai – arba kreipiasi į mus, ir mes atiduodame, arba naujai sudaryta komisija gali kreiptis į NSGK, kuris atsiklausęs mūsų gali tą informaciją pateikti.

– Pavasarį viešoje ataskaitoje skelbėte, kad Rusijos žvalgyba skiria išskirtinį dėmesį Lietuvos prezidento rinkimams, kad jiems gali daryti įtaką  Rusijos programišiai, panaudodami kibernetines priemones. Ar esate fiksavę Rusijos bandymų daryti įtaką artėjantiems rinkimams?

– Aš turbūt dabar susilaikyčiau nuo komentarų. Kiekvienas žodis gali pakenkti tyrimams. Galiu pasakyti tik tiek – VSD visą laiką stebi situaciją, prižiūri, nagrinėja ir analizuoja tuos procesus. Jeigu bus kokių nors indikacijų, tai sprendimų priėmėjai ir atsakingos tarnybos bus įspėtos. Palaukime naujo grėsmių vertinimo ir VSD ataskaitos, kur tie dalykai, manau, kaip nors atsispindės.

– Dabar negalite pasakyti – yra tokių indikacijų ar ne?

– Nenorėčiau dabar komentuoti iš principo. Mes gi puikiai suprantame, kokie yra Rusijos tikslai ir kokiais metodais jie dirba. Naujausi įvykiai Solsberyje, Amsterdame ir kitur apnuogintos GRU klaidos puikiai rodo, kad Rusija veikia gana agresyviai.

– Kaip į šiuos jūsų paminėtus atvejus turi reaguoti žvalgybos tarnybos? Ar keičiasi jūsų veikla užkardant galimus Rusijos veiksmus?

– Visi šie atvejai parodo tam tikrą dalį Rusijos žvalgybos modus operandi (veikimo būdą). Mums tai labai naudinga, nagrinėjame ir darome tam tikras išvadas, nuo to priklauso mūsų taktika. Nežinau, gal tos klaidos siunčia kokią nors žinutę? Tą irgi reikia žvalgybai stebėti. Čia tik interpretacijos, kurios gali duoti peno apmąstymui, kaip saugotis valstybei.

– Ar šie įvykiai skatina skirtingų šalių žvalgybų tarnybas labiau dalytis informacija?

– Pateiktos informacijos kiekis rodo, kad žvalgybos dalijasi informacija. Mane labai džiugina, kad į šį procesą įsijungė žurnalistai. Jie suvaidino vos ne pagrindinį vaidmenį atskleidžiant tam tikrus metodus ir asmenis. Džiugina, kad sąmoninga žurnalistika dirba ranka rankon su žvalgyba siekiant tam tikrų tikslų. Tarp NATO, ES žvalgybų visada buvo ir liks bendradarbiavimas. Nematau jokių problemų apsikeičiant informacija, dirbame labai glaudžiai.

– Europos Žmogaus Teisių Teismas galutinai konstatavo, kad Lietuvoje slaptame kalėjime CŽV 2005–2006 metais laikė įtariamąjį terorizmu, dabar esantį Gvantanamo bazėje. Ar pripažįstate, kad taip ir buvo?

– Manau, kad jūs truputį provokuojate tuo klausimu, ir turbūt veltui, nes aš gyvenime niekada nepasakysiu, jūs puikiai tai suprantate.

Yra du aspektai. Buvo ar nebuvo – galime dabar daug sąmokslo teorijų kurti. Aš galiu pasakyti tik tiek, kad VSD visada bendradarbiavo ir niekada neslėpė informacijos. VSD atstovai važiavo į Strasbūro teismą ir pateikė visą įmanomą medžiagą, kokią tik galima pateikti. Be jokios abejonės, yra dalykų, kurie yra valstybės paslaptis ir, deja, ko gero, mes taip ir negalėtume dalytis, nes būtų laužomos tam tikros taisyklės, susitarimai su partneriais ar su dar kažkuo. Šito dalyko tiesiog neįmanoma padaryti. Viskas dabar yra prokuratūros rankose, jie turi visą medžiagą, jie turi padaryti tam tikras išvadas, ir tiek.

Buvo jis, nebuvo – aš pats esu tame tariamame kalėjime buvęs ir ne kartą, aš ten nemačiau jokių krauju apšlakstytų sienų ar dar kažko. Man ten įtarimų nekilo. Bet kaip ten bebūtų, gal kam nors naudinga tuos burbulus pūsti... yra kaip yra. Turi prokuratūra padaryti savo galutines išvadas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
VSD vadovo išsakytai nuomonei į visus atsakytus klausimus, jis negali pasakyti visos tiesos, tai bųtų nebe saugumo vadas ir taip visiems ir be Srasbūro teismo buvo aišku, kad tas kalėjimas buvo ir buvo kankinami žmonės, tik pas mus neužtikrino, kad viskas iškilo į viešumą, valstybės paslaptis buvo ir bus visose šalyse, antra jeigu pasikeitus vadovui viskas iškiltu į viešumą, niekas tokioje tarnyboje ir nedirbtų.

nuomonė

nuomonė portretas
karin.Pociųnas kalbėjau apie amerikonų skirtus B A L T AR U S I Ų OPOZICIJAI MILIJONUS,MATOMAI IR TIE TEN PATEKO.......į tas pačias rankas,kurieos "kompromatais valdo lietuvą"......niekas manęs nebestebina,,,,,kodėl iškrito iš 9 auksto ir kas užsakovai?????"nepriklausomi teisininkai" puikiai žino...todėl ,kaip galingasis kremliaus PU ,apsimeta"ich tam nietu"

...

... portretas
Che: "VSD atstovai važiavo į Strasbūro teismą ir pateikė visą įmanomą medžiagą, kokią tik galima pateikt" - na, Saudo Arabija IRGI pateikinėjo 'informaciją' kokią galėjo apie įvykius savo ambasadoje Turkijoje pateikt, ir TIK faktų spaudžiami pradėjo kiek atviriau; gal ir mums reiktų pasikviest turkų tyrėjus į tą 'nebuvusį' kalėjimą kad šie kraujo likučius aptiktų?.. (o apie kokius ten dingusius MILIJONUS A†A V.Pocūnas kalbėjo?..)
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių