Quantcast

Lietuva pasirengusi paremti Paryžiaus katedros atstatymą

Lietuva pasirengusi prisidėti prie Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros, nukentėjusios per gaisrą, atstatymo, ir svarstys, kaip tai padaryti, sako šalies vadovai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išplatintame įraše pareiškė, kad Lietuva yra „pilna ryžto atkurti visam pasauliui brangią katedrą“.

„Ji – mūsų širdžių šventovė, kurią prikelti Lietuva ir mūsų žmonės yra pasirengę padėti ir prisidėti“, – Prezidentūros išplatintame įraše sakė D. Grybauskaitė.

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad bažnyčią nusiaubęs gaisras yra „ne tik Prancūzijos, bet ir Lietuvos, ir visos Europos tragedija“.

„Jaučiame moralinę pareigą ir esame pasirengę visomis įmanomomis priemonėmis prisidėti prie Paryžiaus Katedros atstatymo“, – komentare BNS teigė S. Skvernelis.

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis BNS trečiadienį patvirtino, kad Ministrų kabinetas žada aptarti šį klausimą jau popiet vyksiančiame posėdyje.

„Bus pozicija išsakyta palaikymo, premjeras kvies parengti konkrečius siūlymus, kaip tai galėtų materializuotis. Tikrai, patvirtiname, kad šis klausimas svarstytas, buvo ir asmeninė premjero pozicija, dabar bus ir Vyriausybės pozicija“, – sakė jis.

Anot A. Stončaičio, konkreti parama kol kas nėra įvardijama, klausimą greičiausiai bus pavesta parengti Užsienio reikalų ministerijai. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tvirtina, kad pirmiausia būtina išanalizuoti prancūzų poreikius, kokios pagalbos jiems reikia, taip pat – savo galimybes.

„Galimybės yra įvairios, gali būti ir finansinė parama, kad ir simbolinė, galbūt ekspertai, specialistai. Mes turime labai aukšto lygio restauravimo specialistų“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė L. Linkevičius.

„ (...) reikia išklausyti, kokie poreikiai yra Prancūzijos vyriausybės, kokios mūsų galimybės. Manau, kad premjeras padarys tokius pavedimus“, – pridūrė jis.

Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrą didžiulis gaisras suniokojo pirmadienio vakarą. Ją kasmet aplankydavo apie 13 mln. žmonių.

Tai – seniausia katedra šiaurės Prancūzijoje, jos statyba baigta 1345 metais.

Gaisras visiškai sunaikino katedros smailę bei stogą, dalį čia buvusių meno vertybių.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) antradienį pažadėjo atstatyti katedrą per penkerius metus – Prancūzų milijardieriai ir kompanijos jau pažadėjo skirti tam maždaug 700 mln. eurų. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas paragino visas ES nares „prisidėti prie užduoties“ atstatant šventovę.

Atsakymai dėl paramos – kitą savaitę

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pavedė finansų, užsienio reikalų ir kultūros ministrams kitą savaitę pateikti siūlymus, kaip Lietuva galėtų prisidėti prie Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros, nukentėjusios per gaisrą, atstatymo.

S. Skvernelis teigė jau sulaukęs žmonių kreipimųsi su pasiūlymais suteikti įvairią paramą.

Premjeras gaisrą katedroje pavadino ne tik Prancūzijos, bet ir Lietuvos bei visos Europos tragedija.

„Jaučiame moralinę pareigą ir esame pasirengę visomis įmanomomis priemonėmis prisidėti prie Paryžiaus Katedros atstatymo“, – sakė ministras pirmininkas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrius

Giedrius portretas
Soborą perdažykit,nes gėda svečius į laisvės alėją nusivest.

tataigi

tataigi portretas
Ir kiek parems? Vėl Kubilius su Šimonyte pasiskolins?

Vatikanas

Vatikanas portretas
tik konsultacijomis ir patarimais žada paremti. Pinigų tegul duoda, juk ant aukso sėdi. Dievas ne tik neliepė taip daryti, bet ir iššvaistytų visus su visais turtais į visas keturias puses. Kas gali žinoti? Gal taip ir bus.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių