Quantcast

Cepelinų dienai artėjant: kuo vis dėlto jie skiriasi nuo didžkukulių?

  • Teksto dydis:

Kai orai atšilo, ūkininkai laukuose džiaugiasi, kad gamta davė gerą bulviakasį. Vieni keliais eina, kiekvieną bulvę čiupinėdami, kiti bulvių kasamąsias turi, jos lengvina darbą, praneša LNK.

Klaipėdos rajono gyventojai sako, kad bulvių šiemet užderėjo mažiau nei pernai ir keikia vasarinę sausrą.

„Yra ir stambių, ir mažų bulvikių, ir sėklinių yra, bet ne per daug. Tas gamtos klimatas nenorėjo per daug gero derliaus duoti“, – pasakojo bulvių kasėjas Vaidas Pakalniškis.

Bulvių kasėjui antrino ir ūkininkas Kęstutis Paulauskas iš Baukštininkų kaimo: „Išdegė viskas“.

Jis sakė, kad šiemet kilogramas bulvių kainuos apie eurą. Tai – dvigubai daugiau nei pernai.

„Praeitais metais pusės nenukasiau net, nes po 7–8 centus. Buvo pasijuokimas iš žmogaus. Tiek darbo įdėta, viskas yra rankų darbas. Nukasti, perrinkti, viską sunešioti – čia yra baisu, o niekas to darbo neįvertina“, – kalbėjo K. Paulauskas.

Nors bulvių mažiau, esą jos užaugo didesnės, tad juokauja, kad bus patogiau cepelinams skusti, mat po bulviakasio esą yra tradicija valgyti cepelinus.

Klaipėdietis kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas sakė, kad po bulviakasio ir turėtų būti švenčiama Cepelinų diena, o ne žiemą, kaip dabar, kai pasiduota Detroite gyvenančio Amerikos lietuvio užmojui ir vasario 2 d. paskelbta Cepelinų diena. V. Sakas Cepelinų dieną ragino minėti rugsėjo 30 d.

„Visos maitinimo įstaigos tą 30 dieną turėtų veltui maitinti žmones cepelinais, nes cepelinai yra virtę mūsų tautiniu patiekalu“, – teigė jis.

Kulinarijos ekspertas juokavo, kad turbūt per bulviakasį daugiausia cepelinų ir suvalgoma. O jie gali būti ne tik su varške ar mėsa. Įdarui tinka ir daržovės, ir grybai, ir esą viskas, ko širdis geidžia. Skaniausi cepelinai esą iš šviežių bulvių, mat jų apvalkas būna itin purus ir minkštas. Tik pagaminti reikia mokėti.

„Gaminant iš šviežių bulvių, reikia žinoti, kiek reikia dėti virtų bulvių, kad jas būtų galima surišti, nes krakmolas suriša. Jeigu žinai šitas proporcijas, jeigu žinai, ką reikia dėti, kad bulvės būtų baltos, visus įdarus... Nėra skanesnių cepelinų kaip iš šviežių bulvių, ką tik nukastų ir ką tik padarytų“, – kalbėjo V. Sakas.

O pagardinti skaniausia su grietine ir spirgais. Kulinarijos ekspertas pataria tik nepainioti didžkukulių su cepelinais.

„Didžkukuliai yra daromi iš virtų bulvių su varškės ir lašinukų įdaru. Jūs pamėginkit bet kokiam aukštaičiui pasakyti, kad tu valgai cepelinus – jis tau ausis nudraskys“, – sakė V. Sakas.

Kulinarijos ekspertas tvirtino, kad lietuviškos bulvės itin vertingos: jos mažina cholesterolio kiekį, rekomenduojamos sergantiems gastritu, ateroskleroze, podagra, inkstų ligomis, širdies nepakankamumu. O žalios bulvės padeda gydyti skorbutą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
:-) pas mus Lietuvoje jau taip yra - jei "prekybos centrai" nenupirko už dyką tai reikia naikinti. Na atvarykit pas mane aš paimsiu ir už 10 -15 centų, aišku ne toną. Įdomiausia, kad bandant nusipirkti Aleksoto turguje ar pas atvažiuojančius "prekybininkus" kainos būna didesnės nei prekybos centruose. Prekybos centruose "LT" bulvės retai parsidavinėjo po 25 - 30 centus. Ir ką tai rodo - centrai užsideda 5- 10 kartų antkainius ir kas nuo to kenčia - mes (pirkėjai) ir tiekėjai, nes tokio kainom (kaip užsimeta PCentrai) jų neperka,

yja

yja portretas
citata;„Praeitais metais pusės nenukasiau net, nes po 7–8 centus.' Labai būtų įdomu sužinot kurioj parduotuvėj ar turguj buvo tokios kainos, nes, kiek pamenu, tokios kainos buvo tik tarybiniais laikais. Beje, tokiems ūkininkams, kurie daržoves užaria, kad tik neparduot žmonėms pigiau siūlau atimti kompensacijas ir uždėt baudas. Pakanka jau verkt ir dejuot, o bulves po eurą galėsi kiaulėms sušert

Vardas

Vardas portretas
Nuo kada Sakas yra ekspertas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių