- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai orai atšilo, ūkininkai laukuose džiaugiasi, kad gamta davė gerą bulviakasį. Vieni keliais eina, kiekvieną bulvę čiupinėdami, kiti bulvių kasamąsias turi, jos lengvina darbą, praneša LNK.
Klaipėdos rajono gyventojai sako, kad bulvių šiemet užderėjo mažiau nei pernai ir keikia vasarinę sausrą.
„Yra ir stambių, ir mažų bulvikių, ir sėklinių yra, bet ne per daug. Tas gamtos klimatas nenorėjo per daug gero derliaus duoti“, – pasakojo bulvių kasėjas Vaidas Pakalniškis.
Bulvių kasėjui antrino ir ūkininkas Kęstutis Paulauskas iš Baukštininkų kaimo: „Išdegė viskas“.
Jis sakė, kad šiemet kilogramas bulvių kainuos apie eurą. Tai – dvigubai daugiau nei pernai.
„Praeitais metais pusės nenukasiau net, nes po 7–8 centus. Buvo pasijuokimas iš žmogaus. Tiek darbo įdėta, viskas yra rankų darbas. Nukasti, perrinkti, viską sunešioti – čia yra baisu, o niekas to darbo neįvertina“, – kalbėjo K. Paulauskas.
Nors bulvių mažiau, esą jos užaugo didesnės, tad juokauja, kad bus patogiau cepelinams skusti, mat po bulviakasio esą yra tradicija valgyti cepelinus.
Klaipėdietis kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas sakė, kad po bulviakasio ir turėtų būti švenčiama Cepelinų diena, o ne žiemą, kaip dabar, kai pasiduota Detroite gyvenančio Amerikos lietuvio užmojui ir vasario 2 d. paskelbta Cepelinų diena. V. Sakas Cepelinų dieną ragino minėti rugsėjo 30 d.
„Visos maitinimo įstaigos tą 30 dieną turėtų veltui maitinti žmones cepelinais, nes cepelinai yra virtę mūsų tautiniu patiekalu“, – teigė jis.
Kulinarijos ekspertas juokavo, kad turbūt per bulviakasį daugiausia cepelinų ir suvalgoma. O jie gali būti ne tik su varške ar mėsa. Įdarui tinka ir daržovės, ir grybai, ir esą viskas, ko širdis geidžia. Skaniausi cepelinai esą iš šviežių bulvių, mat jų apvalkas būna itin purus ir minkštas. Tik pagaminti reikia mokėti.
„Gaminant iš šviežių bulvių, reikia žinoti, kiek reikia dėti virtų bulvių, kad jas būtų galima surišti, nes krakmolas suriša. Jeigu žinai šitas proporcijas, jeigu žinai, ką reikia dėti, kad bulvės būtų baltos, visus įdarus... Nėra skanesnių cepelinų kaip iš šviežių bulvių, ką tik nukastų ir ką tik padarytų“, – kalbėjo V. Sakas.
O pagardinti skaniausia su grietine ir spirgais. Kulinarijos ekspertas pataria tik nepainioti didžkukulių su cepelinais.
„Didžkukuliai yra daromi iš virtų bulvių su varškės ir lašinukų įdaru. Jūs pamėginkit bet kokiam aukštaičiui pasakyti, kad tu valgai cepelinus – jis tau ausis nudraskys“, – sakė V. Sakas.
Kulinarijos ekspertas tvirtino, kad lietuviškos bulvės itin vertingos: jos mažina cholesterolio kiekį, rekomenduojamos sergantiems gastritu, ateroskleroze, podagra, inkstų ligomis, širdies nepakankamumu. O žalios bulvės padeda gydyti skorbutą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Daug papasakoti žadėjęs E. Masiulis pripažino kalbėjęs per skambiai: procese veikė valstybės vadovai
Nuo praėjusių metų pabaigos kalėjime sėdintis, vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteistas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pripažįsta – visuomenei įsiminęs pažadas pateikti informaciją, ku...
-
V. Rupšys: Šiaulių bazė iki 2025 metų pabaigos galėtų priimti JAV naikintuvus F-358
Plečiant Šiaulių aviacijos bazę, joje iki 2025 metų pabaigos galėtų įsikurti ir NATO oro policijos misiją vykdyti JAV naikintuvai F-35, sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys. ...
-
VSD: po atakų Rusijoje teroro akto grėsmės lygis Lietuvoje išlieka žemas
Valstybės saugumo departamentas (VSD), įvertinęs situaciją po išpuolio Rusijoje, ketvirtadienį posėdyje konstatavo, kad teroro akto grėsmės lygis Lietuvoje išlieka žemas. ...
-
Po gaisro Vilniuje daliai ugdymo įstaigų nuotolinį darbą rekomenduojama tęsti ir penktadienį
Po trečiadienio vakarą sostinės Panerių gatvėje kilusio gaisro, Vilniaus miesto savivaldybė daliai švietimo ir ugdymo įstaigų nuotolinį darbą rekomenduoja tęsti ir penktadienį. ...
-
Ilgamečiam „Aro“ rinktinės vadui – garbingas apdovanojimas3
Šią savaitę antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vado postą palikęs Viktoras Grabauskas generalinės prokurorės Nidos Grunskienės įsakymu apdovanotas Prokuroro garbės ženklo 2-ojo laipsnio medaliu. ...
-
G. Nausėda: Lietuvos sprendimas prisijungti prie NATO buvo geriausia šalies investicija2
Lietuvos sprendimas prisijungti prie NATO buvo geriausia šalies investicija, sako prezidentas Gitanas Nausėda valstybei minint 20-ąsias narystės Aljanse metines. ...
-
V. Benkunskas apie gaisro sostinėje padarinius: gyventojams rekomenduojama nusivalyti paviršius8
Vilniaus meras Valdas Benkunskas sako, kad su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pagalba savivaldybei pavyko išvengti didesnės taršos dėl trečiadienio vakarą Paneriuose kilusio gaisro. ...
-
JAV skyrė 228 mln. dolerių Baltijos šalių saugumui, trečdalis sumos – Lietuvai9
Jungtinės Valstijos skyrė 228 mln. JAV dolerių Baltijos šalių saugumo pagalbai, trečdalis sumos bus skirta Lietuvai, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM). ...
-
Virš Vilniaus – ratus sukantys sraigtasparniai4
Kai kuriuos vilniečius ketvirtadienį nustebino padangėje pamatytas vaizdas. Kariuomenės atstovai paaiškino, kodėl virš sostinės ratus suka sraigtasparniai. ...
-
Dalis vilniečių negavo perspėjimo apie didžiulį gaisrą: ministrė sako, kad reikės tai išsiaiškinti6
Daliai gyventojų negavus perspėjimo pranešimų apie gaisrą Vilniuje, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė mato poreikį peržiūrėti techninį šios sistemos įgyvendinimą. ...