Quantcast

Buvęs lygių galimybių patarėjas bylinėjasi dėl galbūt pažeistų lygių teisių

Buvęs Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjas Mindaugas Kluonis prašo valstybės atlyginti neturtinę žalą dėl, jo manymu, pažeistų teisių lygiomis sąlygomis stoti į į valstybės tarnybą.

Valstybei šioje byloje atstovauja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba ir Valstybės tarnybos departamentas. Atsakovai pateikė atsiliepimus teismui ir prašo pripažinti skundą nepagrįstu, nes pats pareiškėjas toliau atsisakė dalyvauti darbo pokalbyje.

M. Kluonis prašo jam priteisti daugiau nei 2,7 tūkst. eurų neturtinę žalą už, jo vertinimu, valstybės institucijų padarytą žalą.

„Vienintelis teisių apgynimo būdas – žalos priteisimas“, – per teismo posėdį sakė pareiškėjas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį išnagrinėjo M. Kluonio skundą ir sprendimą skelbs spalio 6 dieną.

„Į teismą kreipiausi, nes pažeista mano teisė stoti lygiomis sąlygomis į valstybės tarnybą. Šie pažeidimai kilo dėl lygių galimybių kontrolierės Agnetos Skardžiuvienės atsisakymo nusišalinti ir vėliau Valstybės tarnybos departamento priimto sprendimo pripažinti konkursą neįvykusiu“, – teismui sakė M. Kluonis.

Į teismą kreipiausi, nes pažeista mano teisė stoti lygiomis sąlygomis į valstybės tarnybą.

Šiemet sausio 13 dieną vyko konkursas į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Lygių galimybių integravimo skyriaus vedėjo pareigas. M. Kluonis užėmė pirmą vietą, vasario 3 dieną vyko pokalbis su lygių galimybių kontroliere A. Skardžiuviene.

Laimėtojas pokalbio pradžioje pareiškė nušalinimą A. Skardžiuvienei nuo sprendimo priėmimo dėl tebesitęsiančių trijų teisminių ginčų. Juose pareiškėjas ginčija kontrolierės atliktų veiksmų teisėtumą.

Lygių galimybių kontrolierė atsisakė nusišalinti, tuomet M. Kluonis prašė sustabdyti konkurso vykdymo procedūrą, kol bus išsiaiškinta, ar kontrolierė turi nusišalinti.

Neišsprendus nušalinimo klausimo, M. Kluonis pareiškė nedalyvausiantis pokalbyje.

„Aš prašiau išspręsti klausimą, su kuo gali vykti pokalbis, už tai atsakinga A. Skardžiuvienė. Aš negaliu dalyvauti pokalbyje, nes nėra su kuo kalbėtis“, – teismui pareiškė M. Kluonis.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kreipėsi į Valstybės tarnybos departamentą, informuodama, kad asmuo atsisakė dalyvauti pokalbyje, prašyta pripažinti konkursą neįvykusiu.

Valstybės tarnybos departamentas paskelbė, kad konkursas neįvyko. M. Kluonis prašė pastarąjį sprendimą panaikinti, tačiau departamentas atsisakė tenkinti jo prašymą. 

„Prašiau A. Skardžiuvienės nusišalinti dėl interesų konflikto, ji buvo suinteresuota bylų baigtimi, vyko trys bylos, ginčijami neteisėti A. Skardžiuvienės veiksmai mano atžvilgiu. 2020 metais darbu metu feisbuke jis paskelbė postą, kad aš negalėčiau dirbti Lygių galimybių tarnyboje“, – teigė M. Kluonis.

Jis mano, kad tuometinė lygių galimybių kontrolierė jam nebuvo objektyvi, tačiau prašymas nusišalinti atmestas be jokių motyvų. A. Skardžiuvienė atsisakė kreiptis į Seimą, kaip ją į pareigas, skiriančią instituciją dėl jos nušalinimo išsprendimo.

M. Kluonio manymu, darbo pokalbis neįvyko dėl jos neteisėtų veiksmų.

Valstybės tarnybos departamento atstovė teisme Rasa Kanašonkienė nesutiko su pareiškėjo teiginiais, ji sakė, kad jos atstovaujama tarnyba priėmė ne administracinį sprendimą, o tik užfiksavo rezultatą.

Departamento atsiliepime teismui nurodyta, kad pareiškėjo skundas yra nepagrįstas, Valstybės tarnybos departamentas nėra atsakingas dėl M. Kluonio sprendimo nedalyvauti pokalbyje, kuris lėmė tolesnes pasekmes, o departamentas veikė įgaliojimų ribose.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovas teisme Vytis Muliuolis taip pat prašė atmesti M. Kluonio skundą.

„Akivaizdu, kad pareiškėjo reikalavimas nepagrįstas, jis remiasi prielaidomis,“ – sakė atstovas.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pernai skelbė, kad su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vadovais išdrįsęs bylinėtis darbuotojas galiausiai laimėjo bylą, bet vis tiek buvo priverstas trauktis iš darbo.

Buvęs patarėjas M. Kluonis, anksčiau patarinėjęs ir tuomečiam prezidentui Valdui Adamkui, į bylinėjimąsi įsivėlė po konflikto su tiesioginiu viršininku – Integravimo skyriaus vedėju Tomu Vytautu Raskevičiumi. Pastarasis šiuo metu eina Seimo nario pareigas.

M. Kluonis pasiskundė vadovybei, kad T. V. Raskevičius bando prie jo priekabiauti. Ištyrusi skundą lygių galimybių kontrolierė A.Skardžiuvienė pripažino, kad T. V. Raskevičius elgėsi nederamai.

Teismuose ginčus dėl atleidimo M. Kluonis laimėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių