Quantcast

Bus vertinami ne tik valstybės tarnautojų darbo rezultatai, bet ir kompetencijos

Nuo Naujųjų metų pradedami vertinti ne tik valstybės tarnautojų darbo rezultatai, jų kvalifikacija bei gebėjimai, bet ir kompetencijos. Tuo tarpu įstaigų vadovų kompetencijų vertinimas jau prasidėjęs – tą daro ne tik jie patys, jų tiesioginiai vadovai, bet ir pavaldiniai, kolegos iš kitų įstaigų.

Šiuos rezultatus įstaigų vadovai sužinos per metinį veiklos įvertinimą sausį.

„Anksčiau buvo vertinami veiklos rezultatai – darbai, dėl kurių atlikimo valstybės tarnautojas su savo vadovu buvo sutarę, taip pat kvalifikacija ir gebėjimai. Paprastai tariant, turimi profesiniai įgūdžiai ir jų taikymas, atliekant darbus. Nuo šiol vertinamos ir kompetencijos – tam tikros darbuoto asmeninės, profesinės ir vertybinės savybės, pavyzdžiui, lyderystė, organizuotumas, gebėjimas analizuoti ir panašios“, – BNS teigė Valstybės tarnybos departamento (VTD) atstovė Lina Biekštaitė.

Anot jos, kadangi įstaigų vadovų kompetencijas įvertinti turi dar 10–20 pavaldžių asmenų bei 5–10 kolegų iš kitų įstaigų, šis procesas prasidėjo gruodį.

Nuo šiol vertinamos ir kompetencijos – tam tikros darbuoto asmeninės, profesinės ir vertybinės savybės, pavyzdžiui, lyderystė, organizuotumas, gebėjimas analizuoti ir panašios.

L. Biekštaitės teigimu, pavaldžius asmenis, kurių duomenys yra anonimiški, pagal tam tikrus kriterijus automatizuotai atrenka informacinė sistema, o kolegų sąrašą sudaro pats įstaigos vadovas, suderinęs su savo tiesioginiu vadovu.

Eilinių valstybės tarnautojų kompetencija bus vertinama sausį – kartu su metiniu veiklos įvertinimu.

Pasak VTD atstovės, jei darbo rezultatų, kvalifikacijos bei gebėjimų vertinimas gali tiesiogiai atsiliepti darbo užmokesčiui, tai kompetencijų vertinimas yra skirtas tik tam, jog būtų galima nustatyti, ar darbuotojui reikia papildomų mokymų bei konsultacijų.

„Įstaigų veikla – dinamiška. Keičiasi funkcijos, keičiasi darbo sąlygos ir dažnai būna, kad kompetencijų, su kuriomis valstybės tarnautojas buvo priimtas į darbą, jau nebepakanka, reikia mokytis, tobulėti“, – kalbėjo L. Biekštaitė.

Valstybės tarnybos departamento duomenimis, iš viso Lietuvoje dirba yra daugiau 26 tūkst. valstybės tarnautojų. Iš jų apie 200 sudaro įstaigų vadovai, priimami į pareigas konkurso būdu.

„Esamu metu vertinami  167 vadovai, kadangi vertinami tik tie, kurie yra išdirbę ne trumpiau kaip pusmetį“, – aiškino L. Biekštaitė.

Valstybės tarnautojų vertinimo pokyčiai nustatyti nuo spalio įsigaliojusiame Vyriausybės nutarime. Į pareigybės aprašymus privalomų ir pageidaujamų kompetencijų sąrašas yra įtraukiamas nuo liepos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Savų klestėjimas tęsiasi ir tęsis

Savų klestėjimas tęsiasi ir tęsis portretas
O vertinimui bus parinkti lyg tyčia tik ypatingai "lojalūs" vadams. Eilinis marazmas ir akių dūmimas

Taip.

Taip. portretas
Iš Šimonytės garsiojo ministrų skyrimo matome kaip vertinamos kompetencijos:D). Ypač giminaitės Skaistės ar tuščios Bilotaitės. :D) Vėl bus palikti tik savų gaujų nariai, marjonetės ir liokajai besalygiškai klausantys zadanijų.Galima tik ironiškai stebėti kaip išsigimsta šalies valdymas ir vietoje to, kad kažkaip-tai rimčiau suorganizuoti - sukontroliuoti valstybines veiklas ir sritis vėl (kaip visada ) vyksta ,,valymai" ir postų keitimai pagal partinę liniją
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių