Quantcast

Bus sprendžiama, ar G. Trimakui teikti nacionalinę premiją

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad bus sprendžiama, ar kitą savaitę seksualiniu priekabiavimu apkaltintam fotografui Gintautui Trimakui teikti Nacionalinį kultūros ir meno premiją.

„Šis klausimas bus sprendžiamas kiek vėliau“, – pirmadienį Rukloje žurnalistams sakė valstybės vadovė.

Vėliau prezidentės spaudos tarnyba papildė, kad Nacionalines kultūros ir meno premijas skiria Vyriausybės sudaryta speciali komisija.

„Po tokios patirties turėtų būti sugriežtinta kandidatų atranka, įvesti reputacijos reikalavimai, peržiūrima ir pačios komisijos sudarymo tvarka“, – teigiama Prezidentūros komentare.

Pastaruoju metu trys nacionalinės premijos laureatai sulaukė kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo.

G. Trimakui ji turėtų būti įteikta vasario 15-ąją Vilniuje.

„Pirmiausia, tai turbūt pasaulinė tendencija, kada žmonės išdrįsta kalbėti apie tokius faktus ir reiškinius, jie yra tikrai be galo blogi ir juos tikrai būtina smerkti. Manau, kad viešumas yra vienas geriausių instrumentų kovojant su tokiais reiškiniais, nes tokie reiškiniai dažniausiai sunkiai įrodomi, trūksta liudininkų ir panašiai. Bet tai, kad žmonės išdrįsta kalbėti, tikrai sveikinu“, – pirmadienį sakė D. Grybauskaitė.

„Manau, kad viešumas – tas instrumentas, kuris gali su tuo susitvarkyti. Taikytis tikrai nereikia. Visiems linkiu išdrįsti, kalbėti ir neleisti tokiems dalykams vykti“, – pridūrė ji.

Pastarąją savaitę kaltinimų seksualiniu priekabiavimu ir kitokiu nederamu elgesiu sulaukė tapytojas Jonas Gasiūnas, fotografas Gintautas Trimakas, Vilniaus dailės akademijos docentas Arvydas Liepuonius, teatro režisierius Jonas Vaitkus. Anksčiau dvi menininkės tokiu elgesiu apkaltino kino režisierių Šarūną Bartą.

S. Skvernelis pritaria griežtesnei laureatų atrankai

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad į viešumą iškilus istorijoms dėl kelių nacionalinės premijos laureatų galbūt netinkamo seksualinio elgesio, premijų skyrimo kriterijai turėtų būti papildyti ir nepriekaištingumo reikalavimais.

„Kalbant apie tas premijas, kurios jau paskirtos, jos galėtų būti atimtos tokiu atveju, jei asmuo būtų pripažintas kaltu. Kitas momentas – dėl premijų skirstymo (...) po tokių įvykių, skiriant Nacionalines premijas, turėtų, galbūt, atsirasti, nenoriu sakyti, kad nepriekaištingos reputacijos kriterijus, bet bent jau minimalus patikrinimas, kad tie, kurie jau pripažinti padarę priešingą teisei veiką, negalėtų pretenduoti tapti premijų laureatais“, – žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė S. Skvernelis.

Prezidentės spaudos tarnyba pirmadienį pažymėjo, kad po paviešintų įtarimų nacionalinių premijų laureatams „turėtų būti sugriežtinta kandidatų atranka, įvesti reputacijos reikalavimai“ taip pat „peržiūrima ir pačios komisijos sudarymo tvarka“.

Premjeras pritaria, kad reputacijos kriterijaus taikymas „būtų sveikintinas“ skiriant ir kitas valstybines premijas. Kartu jis pažymėjo neturintis priekaištų Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai.

Pastarąją savaitę kaltinimų seksualiniu priekabiavimu ir kitokiu nederamu elgesiu sulaukė trys Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai: tapytojas Jonas Gasiūnas, fotografas Gintautas Trimakas, teatro režisierius Jonas Vaitkus, taip pat Vilniaus dailės akademijos docentas Arvydas Liepuonius. Anksčiau dvi menininkės tokiu elgesiu apkaltino kino režisierių, taip pat Nacionalinės premijos laureatą Šarūną Bartą.

S. Skvernelis pažymėjo, jog nesant teismo sprendimui „nėra prielaidų atimti tokią premiją“. Kalbėdamas apie premijos dar neatsiėmusį G. Trimaką, jis teigė, jog priimti ją, ar ne, turėtų apsispręsti pats menininkas.

„Jei jis jaučia ar mano, kad tikrai elgėsi netinkamai, matyt, būtų protingiausia pačiam atsisakyti. Jei mano, kad prielaidų šiems kaltinimams nėra, galbūt jis galės drąsiai, žiūrėdamas visiems į akis, tą premiją ir atsiimti“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Kartu premjeras sveikino liudijimus apie netinkamą žinomų asmenų seksualinį elgesį.

„Reikia sveikinti drąsius žmones, kurie pagaliau prabyla apie tokius atvejus, nes tai yra uždelsta – kol nebuvo pareiškimų ar informacijos, atrodė, kad viskas tvarkoje. Nors, kaip dabar paaiškėja, kažkas prieš dešimt, penkiolika metų matė, nuolat stebėjo tokius atvejus, ar turėjo įtarimų, bet tylėjo. Aišku, geriau vėliau, nei niekada“, – sakė jis.

Skeptiškai vertina siūlymus įvesti moralinius kriterijus

 Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkė Viktorija Daujotytė-Pakerienė skeptiškai vertina siūlymus įvesti papildomus, moralinius kriterijus atrenkant premijos laureatus.

Jos nuomone, pakanka paties menininko prisiimamos atsakomybės bei garantijos dėl savo tinkamo elgesio. Profesorė teigia, kad pasitikėtų menininko nekaltumu „tol, kol man nebus kitaip įrodyta“.

„Charakteristikas mes jau esame išbandę, kai reikėdavo paaiškinti, jei norėdavai važiuoti į užsienį, ar esi moraliai patikimas, tvirtas. Partinės organizacijos sekretorius pasirašydavo. Esu tokiu charakteristikų prašiusi, gavusi, bet kad aš jomis turėčiau pasitikėjimą – tai jau ne, neturiu. Nežinau, kaip kam ką primintų, bet man – aiškiai, nes iš manęs tokių charakteristikų reikalavo“, – BNS teigė komisijos pirmininkė.

Apie galimus papildomus reputacijos reikalavimus užsiminė Prezidentūra. Premjeras Saulius Skvernelis taip pat pritarė, kad turėtų būti įvestas „minimalus patikrinimas“, jog premijų negautų įstatymams nusižengę asmenys. Prezidentė Dalia Grybauskaitė patikino, kad dėl premijos įteikimo ją pernai pelniusiam fotografui Gintautui Trimakui dar bus sprendžiama vėliau.

V. Daujotytė-Pakerienė sako palaikanti mintį, kad savo veiksmus turėtų įvertinti pats menininkas.

„Tegu įsivertina ir profesorius Gintautas Trimakas. Mes ne tik vieni kitus turime įvertinti, bet ir įsivertinti, ar aš tikrai nusikaltau, ar mano kaltė yra jau tikrai tokia, kad aš negaliu atsistoti prieš žmones, ateiti pasiimti premijos, prieš prezidentę, prieš labai garbius svečius, prieš kitus laureatus. Mano supratimu, tam reikia moralinio pasirengimo. Tai yra pakankamas išbandymas žmogui – jei jis jaučiasi, kad jis gali pakelti tokį išbandymą, visi turėtų atitinkamai į tai reaguoti“, –  BNS sakė komisijos pirmininkė.

Su G. Trimaku BNS nepavyko susisiekti. Jo klausimą su V. Daujotyte-Pakeriene savo ruožtu ketina aptarti ir kultūros ministrė Liana Ruokytė- Jonsson.

„Ministrė planuoja susitikti su Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininke, nariais ir aptarti plačiai visuomenėje diskutuojamą klausimą, ar vertinant kandidatų indėlį į kultūrą ir meną nederėtų atsižvelgti ir į jų reputacijos dalykus“, – BNS sakė kultūros ministrės atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Kaip BNS sakė Vilniaus dailės akademijos atstovas spaudai Marius Dirgėla, rektoriui Andriui Klimui pateiktame G. Trimako paaiškinime jis pripažino, kad „galimai pernelyg priartėdamas prie studento ir studentės pažeidė akademijos etikos taisykles“.

„Rektorius, priimdamas paaiškinimą linkęs traktuoti tai kaip kaltės, bent jau dalinį kaltės pripažinimą, paaiškinimą kultūriniais skirtumais. Iš jo pusės yra sutikimas, kad taip galėjo būti, kad žmonės galėjo jaustis nukentėję“, – sakė M. Dirgėla.

Anot VDA atstovo, Senato Etikos komitetas vertins paaiškinimus kitą savaitę.

Pastarąją savaitę kaltinimų seksualiniu priekabiavimu ir kitokiu nederamu elgesiu sulaukė ir kiti VDA atstovai – tapytojas, Nacionalinės premijos laureatas Jonas Gasiūnas, docentas Arvydas Liepuonius, taip pat Nacionalinės premijos laureatas režisierius Jonas Vaitkus. Anksčiau dvi menininkės tokiu elgesiu apkaltino kino režisierių Šarūną Bartą. Dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti šiuo metu teisiamas ir buvęs Panevėžio Juozo miltinio dramos teatro direktorius Linas Marijus Zaikauskas. Dėl seksualinio priekabiavimo mandato neteko Seimo narys Kęstutis Pūkas, jam pateikti įtarimai ir baudžiamojoje byloje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O  portretas
Kur nekaltumo prezumpcija? Gal tai smeiztas, tai kas tada yra nukentejusysis? Kokie anoniminiu komentaru motyvai, kodel premiju laureatams? Daug klausimu. Ir del to neduoti pelnytos premijos? Taip apsmeizti galima ka tik nori. Tai gali buti geras precedentas uz ka nors kam nors atkersyti arba siaip zmogu viesai pazeminti. Tokiu atveju neturi buti, gerai, kad kalba, kitiems bus pamoka, bet reikia tiesos, o tada tik teisti. Del kitu girdejau kazka tokio, bet Trimakas tai ir neatrodo toks, ir elgiasi dorai, puikus menininkas, negalima zmogaus zlugdyti del kazkokiu gandu. Gal pakaktu ir atsiprasymo, jeigu jau tikrai kazkas buvo panasaus, bet kur tos studentes?

Julija

Julija portretas
Nac. Premijai Gasiūną pristatė Meno parko galerija kaune. Jis ten dirba. Save ir pristatė. Gal dabar išmes iš darbo.

ne nacionaline premija yteikt

ne  nacionaline  premija  yteikt  portretas
o pripuciama gumine merga, arba dirbtine vagina............o toms kurios po 20 metu skustis pradejo --yteikt po yspudingo dydzio vibratoriu [ su batareikom]
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių