Quantcast

Briuselyje – posėdis dėl Rusijos persekiojamų Lietuvos prokurorų ir teisėjų

  • Teksto dydis:

Europos Parlamento komitetas antradienį Briuselyje rengia posėdį, kur svarstys Lietuvos raginimą padėti ginantis nuo Rusijos vykdomo persekiojimo prieš Sausio 13-osios bylą nagrinėjusius teisėjus ir kaltinimą palaikiusius prokurorus.

Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto posėdyje dalyvaus teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, teisėjų atstovas, Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis.

E. Jankevičius tikisi, kad Europos Parlamentas šiuo klausimu priims rezoliuciją.

„Planuojama su komiteto nariais aptarti, kaip užtikrinti teisės viršenybės, teisėjų nepriklausomumo ir nešališkumo principų laikymąsi Europos Sąjungoje, kad teisėjai ir prokurorai būtų apsaugoti nuo bet kokio kišimosi ir išorės poveikio“, – posėdžio išvakarėse paskelbtame pranešime cituojamas teisingumo ministras.

Noriu pabrėžti, kad Lietuvos teisėjai yra visos Europos Sąjungos teisėjai. Jie vykdo savo konstitucines pareigas, ir mūsų pareiga – garantuoti jų saugumą, neleisti daryti jiems spaudimo, kitokio poveikio veiksmų“, – pridūrė jis.

Rusija pernai liepą paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Lietuvos teisėjų ir prokurorų, prisidėjusių prie Sausio 13-osios bylos nagrinėjimo. Maskva juos kaltina neteisėtu Rusijos piliečių persekiojimu.

Vilniaus apygardos teismas šiemet kovą buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą ir dar daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, jiems už akių skirtos laisvės atėmimo bausmės.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanagas

Vanagas portretas
Maziau kreipti demesio i tuos maskolius. Siuos fasistuojancius vyzocius reikia nustoti isileisti i Europa. Tai baisus nusikalteliai.

asis

asis portretas
Mane tai juokina musu subobejusiu politiku neigalumas ir bailumas.Jeigu rusai suims musu teisejus uzsienyje,reik suimti rusu ambasados darbuotojus,arba uzdaryti ambasada ir konsulata Klaipedoje.Tai butu gera pamoka rusu nacistams.Bet mus valdo myzniai,visko bijantys.Matyt apsivoge iki ausu.

Hom tom

Hom tom portretas
Man tų teisėjų kažkodėl negaila. Politinių užsakymų vykdytojai gali eiti kiaulių su Grybu ganyti.....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių