Quantcast

Briuselyje kalbėsis apie Europos ekonomikos atkūrimo planą

Finansų ministras Algirdas Šemeta antradienį Briuselyje dalyvaus ES ekonomikos ir finansų ministrų (ECOFIN) tarybos posėdyje, kuriame bus aptariamas pasirengimas Europos Vadovų Tarybos susitikimui bei Europos ekonomikos atkūrimo plano įgyvendinimas.

Susitikime taip pat bus kalbama apie nacionalinės ekonomikos atkūrimo programos, atnaujintą energetikos projektų sąrašą bei jų finansavimą.

ES ministrai ketina aptarti pasirengimo Europos Vadovų Tarybos susitikimui, vyksiančiam kovo 19-20 d., klausimus. Europos Komisija pateikė atnaujintą pasiūlymą dėl Europos ekonomikos atkūrimo plane numatyto energetikos ir plačiajuosčių tinklų projektų papildomo finansavimo: minėtus 5 mlrd. eurų siūloma skirti energetikos projektams (3,5 mlrd. eurų) ir plačiajuosčių tinklų infrastruktūros projektams bei žemės ūkio sveikatingumo patikros metu identifikuotiems naujiems poreikiams finansuoti (1,5 mlrd. eurų). Atnaujintame energetikos projektų sąraše su Lietuva susijusiam energetikos projektui - elektros jungčiai Švedija - Baltijos šalys ir Baltijos šalių energetikos tinklo stiprinimui - numatyta 175 mln. eurų.

Taip pat planuojama apsvarstyti pagal Europos ekonomikos atkūrimo planą įgyvendinamas nacionalines atkūrimo programas. Fiskalinis atsakas į ūkio nuosmukį skiriasi, atsižvelgiant į ženkliai skirtingą atskirų ES šalių narių erdvę fiskaliniam manevrui ir rinkų signalizuojamus rizikos rodiklius. Šiuo metu taip pat itin svarbu vykdyti tikslingas struktūrines reformas pagal Lisabonos strategijos gaires.

Šiame ECOFIN tarybos posėdyje numatyti debatai dėl Pagrindinių pranešimo dokumento, skirto pavasario Europos Vadovų Tarybos išvadoms. Pranešime akcentuojamas efektyvus Europos ekonomikos atkūrimo plano įgyvendinimas, fiskalinės politikos strategija, stabilumo finansų rinkoms sugrąžinimas, Ekonominės ir pinigų sąjungos veikimas bei Lisabonos programos įgyvendinImas.

ECOFIN susitikimo metu taip pat ketinama aptarti tolimesnes darbo gaires lengvatinių PVM tarifų klausimais, siekiant kovo mėnesį priimti Europos Vadovų Tarybos išvadas dėl lengvatinių PVM tarifų taikymo. Taip pat planuojama priimti sprendimą dėl rekomendacijos Europos Parlamentui patvirtinti ES 2007 m. biudžeto įvykdymą.

Be to, finansų ministras A. Šemeta planuoja susitikti su Joaquinu Almunia, Europos Komisijos nariu, atsakingu už ekonomikos ir pinigų klausimus. Susitikimo metu numatoma aptarti ekonominę situaciją, padėtį finansų rinkose, Europos ekonomikos atkūrimo plano įgyvendinimą. Ministras ketina informuoti Europos Komisijos narį apie Lietuvos Vyriausybės vykdomą fiskalinę politiką bei ekonomikos skatinimo priemones.

Taip pat numatytas finansų ministro A.Šemetos susitikimas su Šiaurės ir Baltijos šalių finansų ministrais bei dvišalis susitikimas su Švedijos finansų ministru Andersu Borgu - aptarti situaciją finansų ir energetikos sektoriuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių