Quantcast

Biudžeto tvirtinti neskubės

Atrodo, kad dabartiniai valdantieji savo suformuoto biudžeto patvirtinti neskubės. Galutinį sprendimą dėl biudžeto priims jau naujos kadencijos Seimas, jo suformuota nauja Vyriausybė ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nori būti kultūringi

Valdantieji šiemet neskubės skubiai patvirtinti kitų metų valstybės biudžeto – tai darys lapkričio viduryje susirinkęs naujos kadencijos Seimas. Kitų metų biudžetą valdantieji formuoja jau nuo pavasario, tačiau skubinti įvykių prieš rinkimus ir po jų nesirengia. Tai patvirtino valdančiosios koalicijos atstovai.

Eligijus Masiulis, Liberalų sąjūdžio lyderis, teigia, kad skubinti įvykius nėra prasmės ir toks sprendimas – logiškas. "Kol kas jokio susitarimo skubinti (biudžeto priėmimą – red. past.) nėra. Taip, jis bus pateiktas dar šios kadencijos Seime, tačiau jį svarstyti ir priimti galutinius sprendimus reiks jau naujos kadencijos parlamentarams. Tai, kad biudžetus tvirtindavo senosios kadencijos parlamentai, greičiau išimtis nei taisyklė. Politinės kultūros logika sako, kad naujasis Seimas negali gyventi pagal senojo Seimo išreikštą valią", – tikino E.Masiulis.

Tokiam požiūriui pritarė ir valdančiųjų atstovė, konservatorių partijos vicepirmininkė Rasa Juknevičienė. "Tikrai nėra tokio požiūrio, kad reikia paskubėti su biudžetu. Bus įprastai", – kalbėjo ji.

Vis dėlto, ministrė pridūrė išlygą: "Nors viskas priklausys nuo Seimo valios."

p>Prie mokesčių nesilies?

Galbūt į valdžią ateisiantys opozicijos atstovai labai didelių biudžeto korekcijų nežada. Opozicijos ir Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius kalba tik apie smulkius pataisymus.

"Ne, mokesčių tikrai nekeisime. Nebent planuojame sumažinti pridėtinės vertės mokestį šviežiai ir šaldytai mėsai, taip pat viešbučiams. Jei jau mokesčių sistemą koreguosime, tai darysime sistemiškai ir neskubotai", – užtikrino A.Butkevičius.

Jo teigimu, valdantieji biudžetui formuoti lig šiol neskiria deramo dėmesio ir užsiima rinkimų kampanija.

"Manau, kad jie tik parengs projektą, ne daugiau. Bet tas projektas gali būti parengtas atmestinai. Mat jie visiškai neatsakingai dirba paskutinius mėnesius. Yra kažkokia laukimo būsena. Nėra jokio komandinio darbo – kiekviena ministerija gyvena lyg atskirai savo pasaulėlyje", – įsitikinęs socialdemokratų vadovas.

Nemažins išlaidų investicijoms

Kaip galėtų atrodyti 2013 m. valstybės biudžetas, dar neaišku. Bet žinoma viena: jis turėtų būti panašus į šiųmetį – asignavimai tikrai nedidės. Apie tai yra sakęs ir premjeras Andrius Kubilius, ir Prezidentė D.Grybauskaitė.

Tiesa, planuojama šiek tiek padidinti išlaidas biudžetininkų atlyginimams.

"Mes tikrai nesutiksime, kad visoms investicinėms programoms išlaidos būtų mažinamos kokiu nors konkrečiu procentu. Kai taip daroma, tai ir atsiranda ilgalaikių problemų: policininkų, pasieniečių, kitų biudžetininkų algos negali būti karpomos mechaniškai. Manome, kad biudžetas turi būti planuojamas siekiant įgyvendinti Vyriausybės programą – tai ir darysime", – kalbėjo A.Butkevičius.


Išimtis – 2004-ieji

Pagal galiojančią tvarką kitų metų biudžeto projektas Vyriausybę turi pasiekti rugsėjį, o iki spalio 17 d. turi būti perduotas Seimui svarstyti ir priimti.

Seimo rinkimai vyks spalį, naujasis parlamentas į pirmuosius posėdžius susirinks lapkričio viduryje. Iki gruodžio turėtų būti suformuota nauja Vyriausybė, kuri ir turės peržiūrėti biudžetą ir pateikti savo pastabas naujam Seimui.

Iki šiol Seimo rinkimų metais ateinančių metų biudžetus beveik visuomet tvirtindavo naujos kadencijos parlamentarai. Tik 2004-aisiais tai pasiskubino padaryti senasis Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių