Quantcast

Biržuose baigtas statyti unikalus apžvalgos bokštas

Biržų regioniniame parke baigtas statyti unikalios konstrukcijos apžvalgos bokštas. Betono, metalo ir medžio statinys karstiniame regione išdygo tik atlikus geologinius tyrimus. Lankytojai čia laukiami jau kitą savaitę.

Beveik 32 m aukščio apžvalgos bokštas iš tolo primena kanoją arba grimztančią valtį. Abejota, ar verta jį statyti karstinių įgriuvų regione, kurių vidutinis gylis- 12 m, tačiau, ištyrus gruntą, pasiryžta. Dėl originalios konstrukcijos ir tyrimų bokštas, kainavęs beveik 0,5 mln. eurų, vadinamas pačiu brangiausiu tokio tipo statiniu Lietuvoje.

„Tai – unikalus statinys vien dėlto, kad tokiam karstiniam regione pastatytas aukštas statinys, kuriam panaudotas betonas, metalas, mediena, kuri yra impregnuota, atvežta iš Skandinavijos“, – pasakoja Biržų regioninio parko direktorius Kęstutis Baronas.

Užlipti į tokį aukštį lankytojai galės ne iš karto. Norintiems atsipūsti aikštelėse pastatyti suoliukai. „Yra bokšto amfiteatras – kad lankytojai, prieš lipdami į bokštą, galėtų pailsėti, susikaupti. Galima bus vesti pamokas moksleiviams apie čia esančią gamtą, gamtines vertybes“, – sako K. Baronas.

Apžvalgos bokštas kol kas lankytojų nepriima, nors nekantraujančius turistus parko direktorius įleidžia. Šie grožisi ir atsigulę ant aikštelės grindų.

Užlipti į tokią apžvalgos aikštelę verta, nes atsiveria nuostabūs vaizdai - 300 vandens pilnų smegduobių, vadinamų Kirkilų draustinio ežerėliais, kurių skersmuo - apie 35 m ir daugiau. Vasarą jie nusidažo įvairiomis spalvomis.

„Svarbiausia, kad šiuose ežerėliuose hidrobiologai atrado nuostabius gyvius. Pavyzdžiui, sieros bakterijos yra tokios kolonijos, kurios tam tikru metų laiku, atsiradus deguoniui, esant tam tikrai temperatūrai, nusidažo raudonai. Tai galima matyti plika akimi“, – pasakoja K. Baronas

Pasak parko vadovų, neįmanoma suskaičiuoti, kiek karstinių įgriuvų kasmet atsiveria regione. Prasivėrus žemei, naujas įgriuvas sparčiai užpildo vanduo – taip parke atsiranda dar vienas vandens telkinys. Manoma, kad šiuo metu yra apie 300 ežerėlių. Apžvalgos bokštas, iškilęs virš medžių viršūnių, taps orientyru atvykstantiems. Ateinančią savaitę, sutvarkius bokšto priėmimo dokumentus, parko lankytojai galės grožėtis smegduobių panorama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lankytojai

Lankytojai portretas
Kažkaip nedaug tų ežeriukų matėm,buvo apsiniaukę ir viskas pilka.Bokšto forma įdomi.Truputį nejaukiai,kad jokio apsauginio tinklo nėra apačioje.O jei pro pakloto skylutę nukristų pvz.euras ,Manau apačioje esančiam tikrai prakirstų galvą

klausimas

klausimas portretas
tai ar jau galima apsilankyti?

birzai

birzai portretas
Kai kam geras atkatas turejo nueiti.Neveltum gimines sodybų aplink prisipirko. Reiketu STT cia padirbeti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių