Quantcast

A. Bilotaitė: judėjimo ribojimo migrantams bus siūloma nebetęsti

Judėjimo ribojimo neteisėtiems migrantams, pernai atvykusiems per Baltarusiją į Lietuvą, bus siūloma nebetęsti, teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Mūsų sprendimas toks, kad mes nesiūlysime pratęsti to judėjimo apribojimo – tokia kryptis yra numatyta. Kaip atrodys proceso algoritmas, šiuo metu dėliojama“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministrė.

Jos teigimu, migrantų judėjimas gali būti ribojamas iki 18 mėnesių – sprendimus dėl to priimant kas šešis mėnesius.

Šiuo metu artėja 12 mėnesių terminas, tad dar šešiems mėnesiams ribojimo bus siūloma nebetęsti.

Pasak ministrės, dėl to Lietuvoje nebeliks didžiosios dalies neteisėtų migrantų.

„Tie žmonės greičiausiai, kai tik atsiras galimybė jiems laisvai išeiti iš apgyvendinimo vietų, tikriausiai vyks į tas šalis, į kurias iš planavo vykti. Tai turbūt rezultate bus tokia situacija, kad didžiosios dalies tų žmonių mes nebeturėsime Lietuvoje“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Anot jos, prieglobsčio neturinčius migrantus, kurie liks Lietuvoje, bus bandoma per  penkerius metus išsiųsti į kilmės šalį, tačiau tai gali sukelti problemų.

Mes negalime be galo, be krašto laikyti tų žmonių.

„Yra problema su tomis šalimis, su kuriomis nėra sutarimo ir yra neįmanoma žmonių grąžinti priverstiniu būdu, čia procesas yra pastrigęs“, – tvirtino vidaus reikalų ministrė.

Pasak jos, viena tokių šalių yra Irakas, kurio piliečių daugiausia nelegaliai atvyko į Lietuvą. Derybinį procesą su Iraku apsunkina tai, kad šioje šalyje, pasak ministrės, dar nesuformuota Vyriausybė.

A. Bilotaitės teigimu, nebetęsti judėjimo ribojimo migrantams nuspręsta, nes Lietuva negali jų laikyti uždarytų nuolatos.

Taip pat ministrė pripažino, kad rezultatų, siekiant, jog nesusikurtų naujas migrantų kelias į Vakarų Europą, davė vienas griežčiausių reglamentavimų, kaip elgtis su į šalį siekiančiais patekti migrantais.

„Mes negalime be galo, be krašto laikyti tų žmonių. Tos priemonės davė rezultatą, ir aš manau, kad tai buvo teisingi sprendimai, kuriuos padarė Lietuva“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Praėjusiais metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst., šiuo metu jų Lietuvoje belikę apie 2,7 tūkst., daugiausia – pasieniečiams pavaldžiuose centruose Kybartuose, Medininkuose ir Pabradėje.

Kai kurie atvykusieji savo noru grąžinti į kilmės šalis, dalis jų pabėgo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Atpenejo veltedzius db paleis o saviem duosit nors duonos riekele?

Uuu

Uuu portretas
Iš leis laukiniu gvardija

D'bilotaitė lieka

D'bilotaitė lieka portretas
D' bilotaite
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių