Quantcast

A. Bilotaitė: būtina ES lygmeniu sukurti pagalbos ukrainiečiams mechanizmą

Būtina sukurti Europos Sąjungos (ES) lygmeniu koordinuojamą humanitarinės pagalvos ukrainiečiams teikimo ir evakuacijos mechanizmą, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Šiuo metu mums labai svarbu kuo greičiau sukurti ES lygmeniu koordinuojamą humanitarinės pagalbos teikimo bei evakuacijos mechanizmą – sužeistiesiems, o taip pat moterims, vaikams ir senoliams, kurie patys negali išvykti iš karo apimtos šalies. Būtina skubiai imtis koordinuotų veiksmų bendradarbiaujant su Jungtinėmis Tautomis“, – Briuselyje ministrų susitikime pažymėjo vidaus reikalų ministrė.

Ministrė sekmadienį dalyvavo neeiliniame ES vidaus reikalų ministrų tarybos posėdyje, kuriame diskutuota dėl europinių mechanizmų aktyvavimo, siekiant padėti pabėgėliams iš Ukrainos ir juos priimančioms ES valstybėms narėms. Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija, ketvirtadienį ES vidaus reikalų ministrai vėl susitiks Briuselyje.

Kalbėdama neeilinės ministrų tarybos posėdyje A. Bilotaitė informavo, kad Lietuva yra pasiruošusi priimti Ukrainos pabėgėlius, taip pat suteikti reikiamą pagalbą ir konsultacijas su didžiausiu pabėgėlių srautu susiduriančioms kaimyninėms Ukrainos šalims.

Anot VRM pranešimo, paramą ES valstybėms narėms žadėjo ir ES vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson. Ji sakė, jog kuriama solidarumo platforma, padėsianti šalims susidoroti su iššūkiais priimant Ukrainos pabėgėlius, taip pat suteikiant tiesioginę paramą į ES pabėgusiems ukrainiečiams. Komisarės teigimu, ES jau sulaukė 300 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos, tačiau jau dabar reikia ruoštis daug didesniam jų skaičiui.

Pasak Y. Johansson, dabar būtų tinkamas laikas pirmą kartą aktyvuoti ES laikinosios apsaugos direktyvą, kuri suteiktų apsaugą pabėgėliams, o taip pat leistų judėti po Europos Sąjungą. Valstybėms narėms palaikant šį siūlymą, kovo 3 dieną vyksiančioje Vidaus reikalų taryboje ketinama priimti formalų sprendimą.

Kaip pranešė VRM, Lietuvoje tokį statusą Ukrainos pabėgėliams numatyta suteikti ir neaktyvavus Laikinosios apsaugos direktyvos.

Pasak pranešimo, taip pat dauguma ministrų palaikė ES Integruoto politinio atsako į krizes mechanizmo aktyvavimą – antradienį šiame formate diskutuos ES valstybių narių nuolatiniai atstovai.

Neeiliniame posėdyje taip pat aptartos galimos papildomos sankcijos Rusijai. A. Bilotaitė siūlė plėsti ES sankcijas ir Baltarusijai, nes ji tiesiogiai dalyvauja kariniuose veiksmuose prieš Ukrainą. Ministrė ragino sustabdyti ES bendradarbiavimo per sieną programas Rusijai ir Baltarusijai, nes, pasak ministrės, taip būtų tęsiamas šių režimų finansavimas.

Pirmadienį vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė vyksta į Varšuvą, kur susitiks su Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministerijos valstybės sekretoriumi Bartoszu Grodeckiu (Bartošu Grodeckiu) ir tarsis dėl pabėgėlių iš Ukrainos priėmimo. Nuotoliniu būdu prie susitikimo prisijungs Latvijos, Estijos, Slovakijos, Vengrijos, Rumunijos ir Moldovos vidaus reikalų ministrai ir aptars savitarpio pagalbos ir pabėgėlių priėmimo koordinavimo klausimus.


Šiame straipsnyje: Agnė Bilotaitėparama Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių