Quantcast

Lietuvos kariai ir sąjungininkai – kvapą gniaužiančioje scenoje: atkovojo priešo užimtą teritoriją

  • Teksto dydis:

Kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys pareiškė, kad Valstybės gynimo tarybai siūlys neperduoti Ukrainai Lietuvos turimų haubicų ir oro gynybos NASAMS sistemų, praneša LNK. 

Belgas karys Kilianas pasakojo, kad greitai bus trys mėnesiai, kai jis yra Lietuvoje. „Manau, čia esame naudingi, galime kartu treniruotis. Viskas gerai“, – sakė kareivis. Tokių kaip Kilianas Lietuvoje dabar – 140. Šalyje viešintis belgų karalius Philippe atvažiavo į Pabradę padėkoti. O prezidentas Gitanas Nausėda dėkojo karaliui: „Pats tarnavęs Belgijos oro pajėgose, esate gyvas pavyzdys žmonėms ne tik Belgijoje, bet ir čia, Lietuvoje. Pavyzdys, kaip pilietis turi būti atsidavęs savo Tėvynei“.

Karalius Philippe pareiškė, kad artėja karo pabaiga ir Ukrainą bus galima atstatyti. „Situacija keičiasi, užpuolikas praranda savo pozicijas. Ir nors kelias dar ilgas, Vakarų parama su paskutiniu šūviu nesibaigs“, – sakė Belgijos karalius.

„Gera kalba, motyvuojanti karius. Gera girdėti mūsų karalių kalbantį mums“, – prisipažino belgų karys.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: 

Karalius ir prezidentas Pabradėje stebėjo vienas iš didžiausių karinių pratybų šiemet – „Geležinis vilkas“. Jose treniruojasi 3500 karių iš Lietuvos ir dar devynių kitų šalių. „Buvo imituojamas priešas, kuris laikė užėmęs tam tikrą teritoriją ir sąjungininkai kartu su mūsų Algirdo bataliono kariais priešo pozicijas užėmė, išvalė“, – apie pratybas pasakojo brigados vadas Aurelijus Motiejūnas.

Pratybose naudojama beveik 700 karinės technikos vienetų. Tarp jų –  amerikietiški, vokiški ir lietuviški naujausi ginklai.

Lietuva dar turi ir aštuoniolika vokiškų haubicų „PzH2000“. Nors kukliai – turi ir oro gynybos sistemų NASAMS. Jos saugo NATO bazę Zokniuose.

Prieš mėnesį pasirodė pranešimų, kad Lietuvos valdžia šiuos pajėgumus svarsto perduoti Ukrainai. Galutinį sprendimą priims Valstybės gynimo taryba, kuriai vadovauja G. Nausėda.

Kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys pareiškė, kad patars haubicų ir oro gynybos sistemų Ukrainai neperduoti. „Aš turiu turėti įrankius. Todėl mes negalime įvykdyti užduoties neturint tam pajėgumų. Tas pajėgumas, kurį dabar turime, yra ant tos linijos, kai jau daugiau „nusirengti“ nebegalime“, – sakė V. Rupšys.

Mane šiek tiek stebina, kad ši diskusija yra viešumoje

Prieš mėnesį panašiai kalbėjo ir gynybos ekspertai. Lietuva liktų be savo esminių pajėgumų. Kokių ginklų ukrainiečiams reikia, jie perduoda per diplomatus. Bet Lietuvos diplomatijos  vadovas Gabrielius Landsbergis tuomet apie haubicas ir oro gynybos sistemas  kalbėti nenorėjo. Dabar G. Landsbergiui nepatinka, kad kariuomenės vadas apie tai kalba. „Sprendimai yra susiję su mūsų nacionaliniu saugumu, parama partneriams. Raginu to paties principo laikytis ir kitus vadovaujančius pareigūnus. Mane šiek tiek stebina, kad ši diskusija yra viešumoje“, – sakė G. Landsbergis.

Pratybos „Geležinis vilkas“ vyksta dukart per metus. Šios prasidėjo spalio viduryje. Tuo trapu amerikiečių žiniasklaida skelbia, kad Rusija pradėjo savo strateginių branduolinių ginklų pratybas. „Tikėtis, kad nebus tai panaudota, bet mes turime tam ruoštis ir tai priimti labai rimtai“,– sakė V. Rupšys.

Užvakar vakare karalius Philippe vilkėjo kitokį kostiumą. Karališkoji pora Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje surengė prašmatnų priėmimą. Tris dienas trukęs belgų karalių vizitas Lietuvoje vakar baigėsi.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaikų žaidimai

Vaikų žaidimai portretas
ir amerikonai ir rusai ir ukrainiečiai ar dar kas man nerūpi. Aš nešavistysiu savo gyvenimo vienų ar kitų palaikymams. Jeigu bus tegul bus bet manęs savo zombiu niekas nepadarys. Vienintelis verta dalykas TAIKA BET KOKIA KAINA.O jeigu neiekas apie ją nešneka ir joe nesiekia - viskas tik bereikalinga kraujo troškimo makalynė grasinanti bet kuriam nieko dėtam žmogui

pastebejimas

pastebejimas portretas
Haubica puolamasis ginklas,mes ruosiames kazka pulti..???

Matau

Matau  portretas
Tik savaeigi pabukla ,kuris pataikyt gali tik i ta ka mato horizonte 100 metru tikslumu,uzsieni nereikalingas su as ,bet cia bus tinkamas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių