Quantcast

Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose – daugybė pažeidimų

Vilniaus savivaldybei pavaldžiuose Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose Aplinkos ministerijos komisija nustatė apie 30 įvairių pažeidimų. Pažeidimų rasta statant pastatus, užimant valstybei priklausančią žemę; sudarkytas gamtovaizdis. Šių regioninių parkų direktorė tikina, kad darbuotojai neturi valstybės pareigūnų statuso, todėl, pastebėję pažeidimus, patys nieko padaryti negali, o tik perduoti informaciją atitinkamoms institucijoms.

Pavilnių regioninio parko rekreacinėje teritorijoje, Pragiedrulių gatvėje, anksčiau buvo nedidelis pastatas, tačiau dabar iškilo namas, kelis kartus didesnio ploto nei galėtų būti. Pasak aplinkosaugininkų, nustatyta ir kitų pažeidimų.

„Statyba [parko teritorijoje – LRT.lt] draudžiama, jei yra didesnis nei 15 laipsnių šlaito nuolydis ir 50 metrų nuo apatinės iki viršutinės šlaito briaunos. Čia labai aiškiai matosi, kad pastatas yra pastatytas pačiame šlaite ir miško paklotė sudarkyta. Tiek miesto savivaldybė pritarė, tiek parko direkcija derino projektus“, – kalbėjo Saugomų teritorijų tarnybos vyriausioji specialistė Rima Baradokaitė-Greimienė.

Pasak aplinkosaugininkės, šiuose Vilniaus savivaldybei pavaldžiuose parkuose – nemažai pažeidimų.

Beveik 90 proc. Pavilnių ir Verkių regioninių parkų teritorijų priskirtos itin vertingoms teritorijoms, kur saugomos  gamtos ir istorinės vertybės. Daugelyje kitų regioninių  parkų tokios teritorijos siekia kelis procentus. Tačiau šis parkas vienintelis Lietuvoje  nėra pasitvirtinęs savo apsaugos reglamento, tai esą palieka landų piktnaudžiauti. Pasak parko direktorės, viską reglamentuoja Vilniaus bendrasis planas.

„Šiose teritorijose miesto bendruoju planu yra nustatyta, kad statybos intensyvumas sklype 0.2 ir užstatymo plotas iki 300 kv. m. Toks reglamentas – bendrajame plane. Manau, kad kai kilo toks ažiotažas, bus parengti individualūs, šiems parkams reikalingi apsaugos reglamentai“, – sakė Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė.

Direktorė tikina, kad parko darbuotojai neturi valstybės pareigūnų statuso, tad pastebėję pažeidimų patys nieko padaryti negali, tik perduoti informaciją atitinkamoms institucijoms.

Aplinkos ministerijos komisija, anot jos vadovo, Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose nustatė per 30 pažeidimų.

„Apėjom tik mažą dalį tos teritorijos ir užfiksavom dešimtis pažeidimų. Tie pažeidimai – daugiausiai tokie, kada pastatai yra išdidinti, jų tūris kelis kartus didesnis nei turėtų būti. Kiti pažeidimai – išsiplėtimas į valstybės mišką, žemę, jos užgrobimas. Be to, statomi tam tikri statiniai, kasami tvenkiniai, kūdros be leidimų“, – išvadas dėstė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Komisija tyrimo išvadas dėl statybų Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose  turi pateikti šį mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių