Quantcast

Bandys statyti užkardą korupcijai

Kitą mėnesį šaukiamoje Seimo neeilinėje sesijoje ketinama svarstyti, ką daryti su skandalo verpete atsidūrusiais parlamentarais

Kitą mėnesį šaukiamoje Seimo neeilinėje sesijoje ketinama svarstyti, ką daryti su skandalo verpete atsidūrusiais parlamentarais

Įsiplieskus korupcijos skandalui, politikai ėmė karštligiškai svarstyti, kokie teisės aktai turėtų būti pataisyti, kad tokių istorijų ateityje būtų išvengta. Rugpjūčio viduryje turėtų būti sušaukta neeilinė Seimo sesija, kurioje numatoma svarstyti ir priimti visą pluoštą įstatymų, turinčių reglamentuoti politikų etiką, partijų finansavimo sugriežtinimą ir kai kuriuos kitus galimos korupcijos prevencijos dalykus.

Daug įstrigusių įstatymų

Seimo valdyboje, kurioje posėdžiauja parlamento pirmininkas, jo pavaduotojai ir kancleris, vakar pasiūlyta rugpjūčio viduryje sušaukti neeilinę Seimo sesiją. Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas ir jo pavaduotojas liberalcentristas Gintaras Steponavičius siūlė sesiją sušaukti kuo greičiau, tuo tarpu Seimo pirmasis vicepirmininkas Česlovas Juršėnas buvo už tai, kad parlamentarai dabar paatostogautų, o į neeilinę sesiją susirinktų pačioje rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje, artėjant rugsėjo 10-ąją prasidedančiai rudens sesijai.

Rastas kompromisas - bus bandoma neeilinę kelių dienų trukmės sesiją pradėti rugpjūčio 16 dieną. Joje bus svarstomi su skandalu dėl parlamentarų įtariamos korupcijos susiję teisiniai ir moraliniai klausimai.

Seimo Pirmininkas siūlo, kad sesijoje turėtų būti svarstomas ir galbūt priimtas įstatymų, galinčių užkirsti kelią korupciniams atvejams bei sumažinti jų neigiamas pasekmes valstybei, paketas. Jis priminė, kad dalis tokių įstatymų jau yra parengti ir kurį laiką laukia svarstymo bei priėmimo. “Seimui yra pateikti, bet vis dar užstrigę Politinių partijų finansavimo, Politinės reklamos, Teisėkūros metmenų įstatymų, Seimo narių Etikos kodekso projektai. Beje, pastarasis kodeksas jau treji metai nejuda iš vietos”, - “Kauno dienai” teigė A.Paulauskas.

Jis pabrėžė, kad būtina kuo skubiau šalinti priežastis, sudarančias prielaidas ir galimybes korupcinėms apraiškoms. “Šiandien mėginame pjauti ketvirtos stadijos vėžį, tačiau pirmiausia privalome imtis visų įmanomų profilaktinių bei prevencinių priemonių”, - teigė Seimo vadovas.

Siūlys iš biudžeto atseikėti daugiau

Pasak Č.Juršėno, sprendimas dėl neeilinės sesijos sušaukimo bus priimtas netrukus. Norint surengti neeilinę sesiją, už tai iš viso turi pasirašyti ne mažiau kaip 36 parlamentarai. Parašus ketinama surinkti iki kitos savaitės pabaigos. Manoma, kad siūlymą neeilinę sesiją sušaukti tarp rugpjūčio 16 ir 20 dienų palaikys ir daugumos, ir opozicijos atstovai.

Neeilinėje sesijoje gali būti svarstomi tik jos iniciatorių pateikti klausimai. Č.Juršėnas tvirtino, kad numatomoje sesijoje pirmiausia bus svarstoma tai, ką savo išvadose pasiūlys parlamentinė Antikorupcijos komisija. “Tai gali būti ir pasiūlymas problemą nagrinėti Etikos ir procedūrų komisijai, ir parlamentarų apkaltos klausimas”, - sakė jis.

Nijolės Steiblienės vadovaujama Antikorupcijos komisija iki rugpjūčio 2 dienos turi pateikti savo išvadas dėl teisėsaugininkų surinktos medžiagos apie galimą parlamentarų korupciją, už piniginį atlygį darant įtaką teisės aktų priėmimui. Komisijos sudaryta trijų narių darbo grupė kartu su Seimo teisininkais vakar jau pradėjo nagrinėti Generalinės prokuratūros parlamentui pateiktą bylą apie galimai korupcinius parlamentarų Vytenio Andriukaičio, Vytauto Kvietkausko, Eligijaus Masiulio, Gintaro Steponavičiaus ir Arvydo Vidžiūno veiksmus, su įmonės “Rubicon group” vadovu Andriumi Janukoniu derinant sprendimus, tariantis dėl šiai bendrovei palankių įstatymų ir kitų teisės aktų priėmimo, galbūt gavus kyšius už tai.

Iki ateinančio pirmadienio darbo grupė turėtų Antikorupcijos komisijai pateikti savo išvadas, kokius įstatymus šie parlamentarai galėjo pažeisti, kokias sankcijas galima jiems taikyti, galbūt - kokius įstatymus reikėtų keisti. Paskui savo sprendimą priims visa komisija.

Komisijos pirmininkė N.Steiblienė “Kauno dienai” vakar sakė, kad tikriausiai bus nemažai siūlymų keisti įstatymus, griežtinti partijų finansavimą, skirti daugiau lėšų iš biudžeto, reglamentuoti politikų etiką. “Manau, kad galėtų būti smarkiai apribota ir reglamentuota politinė reklama, nustatyti gerokai skaidresni ir griežtesni politinių partijų finansavimo reikalavimai, numatytos gerokai didesnės lėšos partijoms iš biudžeto, pavyzdžiui, apie 10 milijonų litų per metus”, - teigė N.Steiblienė. Šiais metais septynioms politinėms partijoms iš biudžeto bus paskirstytas milijonas litų.

“Skyrę partijoms daugiau pinigų iš biudžeto ir apriboję jų galimybes ieškoti tų lėšų kitur, užtikrintume veiksmingesnę kovą su korupciniu pinigų skyrimu partijoms ir politikams”, - pridūrė parlamentarė.

Galima apkalta

Antikorupcijos komisijos vadovė kol kas susilaiko nuo komentarų, kokie gali būti priimti sprendimai dėl Generalinės prokuratūros medžiagoje minimų galimai korumpuotų parlamentarų.

Tuo tarpu Seimo Pirmininkas A.Paulauskas neatmeta galimybės, jog kyšio ėmimu įtartiems parlamentarams gali būti inicijuota apkalta. “Jei iki neeilinės sesijos būtų Seimo narių iniciatyva pradėti apkaltą korupcija įtartiems parlamentarams,galėtume sudaryti ir specialią komisiją”, - sakė A.Paulauskas.

Jis pabrėžė, jog komentuoja remdamasis tik “pirmu žvilgsniu į medžiagą”. “Bet reikalinga gilesnė teisininkų analizė. Jei bus nustatyta, kad tie parlamentarų ir verslininko pokalbiai telefonu prieštarauja duotos priesaikos tekstui, žodžiams, prasmei, turiniui, be abejo, konstitucinės jų atsakomybės klausimas gali iškilti”,- kalbėjo Seimo vadovas.

Interviu Lietuvos radijui A.Paulauskas kritikavo nepakankamai kvalifikuotą teisėsaugininkų darbą renkant medžiagą apie įtariamą parlamentarų korupciją, tačiau teigė, jog tyrimo labui nereikia per griežtai bausti pareigūnus už padarytas klaidas. Paklaustas apie Generalinės prokuratūros Seimui perduotos bylos duomenų patikimumą, A.Paulauskas teigė, jog medžiagą dėl įtariamos parlamentarų korupcijos vertinęs ne tik kaip politikas, bet ir kaip buvęs prokuroras. “Turėčiau priekaištų ir dėl pilnumo, ir dėl aiškumo ir dėl tų pačių terminų; dvejus metus klausytasi telefoninių pokalbių, dvejus metus rinkta medžiaga, ir po to tokiame pavidale ji yra pateikiama - daug turėčiau priekaištų”, - sakė jis.

A.Paulauskas teigė, kad Seimui nesutikus panaikinti įtariamų parlamentarų teisinę neliečiamybę ir leisti juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn, tyrimas dėl galimo kyšininkavimo “neperspektyvus”: “Ši kryptis yra baigta. Jeigu turimas galvoje kyšininkavimas, tai jis nebus teisiškai įvertintas”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių