Quantcast

Baltijos kelias – UNESCO Pasaulio atminties sąraše

Prieš du dešimtmečius per Lietuvą, Latviją ir Estiją nusidriekęs Baltijos kelias įtraukas į UNSECO „Pasaulio atminties“ sąrašą.

Paraišką dokumentinio paveldo išsaugojimu besirūpinančiai UNESCO programai parengė bendra Lietuvos, Latvijos ir Estijos specialistų darbo grupė, vienijusi šių valstybių nacionalinius komitetus „ Pasaulio atmintis“ bei šalių nacionalinių UNESCO komisijų atstovus. Darbo grupėje dirbo ir dokumentus teikė Lietuvos istorijos instituto, Lietuvos centrinio valstybės archyvo bei kitų įstaigų specialistai.

UNESCO programa „Pasaulio atmintis“ pradėta vykdyti 1992 metais, siekiant paskleisti žinią apie ypatingas valstybinių ir privačių archyvų, muziejų, bibliotekų saugomas dokumentų kolekcijas, neleidžiant tokiam dokumentiniam paveldui išnykti.

Vienas iš UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ tikslų – sudaryti ir pildyti pasaulinės vertės dokumentinio paveldo UNESCO registrą „Pasaulio atmintis“, kuris buvo įkurtas 1997 metais.

Į UNESCO registrą „Pasaulio atmintis“ šiemet buvo įtraukti 35 dokumentai ir jų kolekcijos. Iš viso jame – 193 dokumentai.

Baltijos kelias – 595 km ilgio rankomis susikibusių žmonių grandinė, 1989 metų rugpjūčio 23 dieną, minint Ribentropo-Molotovo pakto penkiasdešimtmetį, sujungusi trijų Baltijos šalių sostines – Vilnių, Rygą ir Taliną.


Šiame straipsnyje: Baltijos kelias

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių