Quantcast

Nelegalių migrantų tikslas – tolimesnė Europa: sužinoję, kad pasiekė Lietuvą, nustemba

  • Teksto dydis:

Ignalinos rajone esančioje Puškų užkardoje valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai be paliovos stebi jautriausias pasienio ruožo vietas, kurias pastarąjį mėnesį atrado nelegalūs migrantai, plūstantys vis didesnėmis grupėmis iš Baltarusijos pusės, praneša LNK.

Kaip atrodo vieta Lietuvos pusėje, kur iki šiandien buvo sulaikyta didžiausia, net 48 asmenų grupė iš Irako, Sirijos, Afganistano? Ne paslaptis, didesnė dalis tokių asmenų Lietuvos nežino ir mano, kad jie jau pasiekė Vokietiją. Ar pasieniečiai, matydami bandymą nelegaliai kirsti valstybės sieną, gali uždrausti tai padaryti? Kodėl net ir padidintos sienos apsaugos pajėgos neturėtų reikšmės migrantų skaičiaus didėjimui Lietuvoje?

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnas Jurijus pasakojo pasienyje dirbantis jau 27 metus. Anot jo, Puškų užkarda – dėmesio centre, čia sulaukiama daugiausia nelegalių migrantų: „Mūsų ruože yra geriausias privažiavimas, keliai, kuriais patogiausia gabenti tuos nelegalus iki sienos, galbūt dėl to. Puškų pasienio užkarda su Baltarusijos Respublika saugo beveik 54 kilometrus valstybės sienos. Dar tenka saugoti 140 kilometrų vidaus sienos prie Latvijos Respublikos.“

Kai ateina toks didelis būrys žmonių, iškart darosi neramu.

Kitas pareigūnas Romanas sakė, kad „kiekviena diena yra iššūkis, nes atėjęs į tarnybą tu nežinai, kas tavęs laukia“. Anot jo, būtų galima išskirti konkrečias vietas, kur buvo ne kartą sugauti žmonės: „Mes sekame tas vietas“.

„Kai ateina toks didelis būrys žmonių, iškart darosi neramu. Iškart pradedi galvoti, kokių veiksmų imtis, kaip organizuoti tą visą pareigūnų darbą, kad viskas vyktų sklandžiai ir kad tas sulaikymas būtų kokybiškai atliktas darbas“, – pasakojo Jurijus.

Puškų užkardoje buvo sulaikyta ir didžiausia, net 48 asmenų grupė iš Irako, Sirijos, Afganistano. „Jie paprasčiausiai ėjo keliu ir buvo pastebėti vaizdo stebėjimo sistemoje. Iš pradžių buvo sulaikyti 27, pradėjo dirbti kinologas su tarnybiniu šunimi ir per pusvalandį surinkome 48 asmenis“, – teigė Jurijus.

„Aš negaliu neleisti jiems eiti per valstybės sieną, kadangi, kai jie pereina valstybės sieną ir iškart paprašo prieglobsčio, viskas – keičiasi jų statusas. Tik jeigu didelė asmenų grupė pastebėta, pavyzdžiui, valstybės sienos prieigose, mes galime informuoti Baltarusijos Polocko būrį, kad jų pusėje yra kažkokia asmenų grupė ir jie gali imtis kažkokių veiksmų, atsiųsti savo sargybas. Tik tai mes galime ir padaryti“, – kalbėjo pareigūnas.

Tačiau, esą, gali būti ir taip, kad Baltarusijos pasienio pareigūnai gali niekaip nereaguoti į tokią informaciją.

Stop kadras ir VSAT nuotr.

Iš esmės, galimybės neleisti nelegaliems migrantams eiti per sieną – nėra. Pareigūnai negali migrantams nurodyti ir eiti atgal. „Gerai, mes galime išstatyti kas 100 metrų po pasienietį, bet tai tik bus pinigų ir žmogiškųjų išteklių švaistymas“, – sakė pareigūnas.

Aš negaliu neleisti jiems eiti per valstybės sieną, kadangi, kai jie pereina valstybės sieną ir iškart paprašo prieglobsčio, viskas – keičiasi jų statusas.

„Gaila ir tų žmonių, kurie bėga nuo karo, ieško saugaus gyvenimo sau ir savo vaikams. Ir tikrai jokios neapykantos šiems žmonėms nėra. Kai matai, kai eina šeimos su vaikais, paprasčiausiai jų darosi gaila“, – kalbėjo jis.

„Būna, kad iš grupės žmonių, kuriuos sulaikom, kai kurie galvoja, kad jau yra Vokietijoje. Kiti, kai išgirsta, kad čia – Lietuva, labai būna nustebinti. Visi supranta, kad jų tikslas nėra Lietuva. Daugumos tikslas yra tolimesnė Europa“, – teigė Jurijus.

Anot jo, dažniausiai nelegalūs migrantai būna be dokumentų: „Pavyzdžiui, iš tos didelės grupės, iš 48 žmonių, nė vienas neturėjo. Kitas atvejis, kai buvo 42 sulaikyti, irgi visi buvo be asmens tapatybės dokumentų“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

mhm

mhm portretas
Gal nereikia palikti gero įspūdžio, kad paskui neįprastų

As

As portretas
Baikit ,jus galvojate kad jie nezino,puikausiai orentuojasi,o durniu ijunkti visi moka,taip pat kaip ir lietuviai

Kažkokia

Kažkokia  portretas
nesamonė. Braunasi valkatos kaip kokie šernai. Spir atgai į Baltarusiją.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių