Quantcast

Baltarusijoje dirbantys mokytojai negauna jiems priklausančių socialinių garantijų?

Iš Lietuvos į Baltarusijos miestelių lietuviškas mokyklas dirbti vykstantys mokytojai dėl biurokratinių trukdžių negauna jiems priklausančių socialinių garantijų, sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Juozas Baublys.

Pasak jo, pagal galiojančią tvarką nuo už jų darbą gaunamų pinigų nuskaičiuojamas tik pajamų mokestis, bet nėra mokami „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo mokesčiai, todėl mokytojai netenka valstybės teikiamų socialinių garantijų.

„Pagal įstatymą lituanistinio švietimo veiklą užsienyje remia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, tačiau šios programos įgyvendinimas nėra sklandus. Pamirštama pasirūpinti darbuotojo teisėmis: dėl nemokamų mokesčių mokytojai palikti be socialinių garantijų, jiems neskaičiuojamas darbo stažas, mažėja jų kaupiama pensija, jie negali gauti nedarbingumo išmokos ligos atveju“, – dėstė Liberalų sąjūdžio atstovas Juozas Baublys.

Institucijų daug, bet rezultato nėra. Tikiuosi, jog nauja ministerijų vadovybė įsigilins į šią problemą, kurios per šitiek laiko nepavyko išspręsti.

Pagal daugiau nei prieš dešimtmetį, 2009 metais, priimtą Vyriausybės nutarimą, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skiria lėšas remti lituanistinio švietimo vykdytojus užsienyje. Šia parama naudojasi ir iš Lietuvos į Baltarusijos Rimdžiūnų miestelio lietuvių mokyklą vykstantys mokytojai, dirbantys pagal sutartis su Vilniaus lietuvių namais.

„Klausimas dėl galimybės socialinio draudimo įmokas mokėti Lietuvoje sprendžiamas su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba, kitomis institucijomis. Institucijų daug, bet rezultato nėra. Tikiuosi, jog nauja ministerijų vadovybė įsigilins į šią problemą, kurios per šitiek laiko nepavyko išspręsti. Socialinės garantijos turi pasiekti ir lituanistikos sklaida užsienyje besirūpinančius mokytojus, antraip lietuvių vaikai bus priversti mokytis ne savo kalba“, – teigia liberalas J. Baublys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Lietuvos valdziai lietuviskumo issaugojimas nerupi. Daug svarbiau kas savaite parvezti po 800 kolonistu is baltarusijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių