Quantcast

Baltarusija migrantus ėmė stumti nauja kryptimi: Lietuvos pasieniečiams ši taktika – keista

  • Teksto dydis:

Baltarusių režimas pasirinko naują kryptį migrantams į Lietuvą stumti. Jau kelias dienas migrantus bandoma stumti į vadinamąją Dieveniškių kilpą. Lietuvos pasieniečiams tokia baltarusių taktika keista, praneša LNK.

Pasieniečiai sakė, kad pastarosiomis dienomis aplink Dieveniškes suaktyvėjo baltarusių pareigūnų bandymai prastumti neteisėtus migrantus.

„Jau kelios dienos kaip Dieveniškių kilpoje yra padidėjęs aktyvumas, t. y. Baltarusijos pareigūnai bando įstumti nelegalius migrantus į Lietuvos teritoriją“, – sakė Vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas.

Be to, šiomis dienomis Dieveniškių teritorijoje prie pat sienos yra baigiamos įrengti stebėjimo kameros. Kameros sumontuotos kas keliolika metrų ir gali automatiškai siųsti signalą į pasienio užkardas, automatiškai pranešti apie judesius pasienyje ir informuoti pareigūnus, kuriuose ruožuose gali būti neteisėtų migrantų.

„Tai – visiškai nauja sistema. Ji turėtų būti priduota iki metų pabaigos. Šita sistema stebės visą užkardos ruožą, 112 valstybės sienos kilometrų“, – komentavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Neseniai VSAT užfiksavo, kaip baltarusiai prie Dieveniškių į Lietuvą bando įstumti migrantų grupę. Iš pradžių baltarusių pareigūnų nesimato. Migrantai kerta sieną, bet gilyn į Lietuvą neina. Dėl to, kad nenori eiti, yra stumiami baltarusių. Vos migrantai priartėja prie Lietuvos, baltarusiai pasirodo su skydais, užtveria kelią migrantams atgal į Baltarusiją.

Stop kadras

Lietuvos siena su Baltarusija – beveik 700 kilometrų, kameros jau stebi beveik pusę viso pasienio. Netrukus kamerų pradės veikti dar daugiau.

„Pati sistema atpažins, nustatys, ar tai – žmogus, ar gyvūnas“, – aiškino R. Liubajevas.

Lietuvos pasieniečiams tokia baltarusių taktika keista, nes Dieveniškių teritorija dar iki migrantų krizės buvo saugoma stipriau, o dabar visa teritorija padengta kameromis, įrengtos pjaunančios vielos, šalia statoma tvora.

Mes kaip tik pastebėjome grupių pagausėjimą prie kai kurių ruožų.

„Užtikrinti šio ruožo kontrolę yra nesudėtinga, tas kilpos kakliukas yra labai lengvai kontroliuojamas. Tie neteisėti migrantai, kurie neteisėtai atvyktų, tikrai būtų sulaikyti arba prie sienos, arba tame kakliuke“, – tikino R. Liubajevas.

Iš Minsko jau kyla lėktuvai su namo norinčiais grįžti migrantais. Bet, anot pareigūnų, nei Lietuvoje, nei Lenkijoje žymaus migrantų sumažėjimo nestebima.

„Mes kaip tik pastebėjome grupių pagausėjimą prie kai kurių ruožų. Kolegos Lenkijos pasieniečiai informuoja, kad nors dalis neteisėtų migrantų buvo nugabenti į Baltarusijos teritorijos gilumą, tačiau dar išlieka pakankamai didelis kiekis asmenų prie pačios sienos ir kontrolės punkte“, – teigė R. Liubajevas.

Anot pasieniečių, pastarosiomis savaitėmis padėtis pasienyje su Baltarusija lieka bloga, bet stabili.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algiux

Algiux portretas
Na va, greitu laiku bus ne Dieveniškės, o Dieveniškiabado liaudies respublika. Rusai juk mėgsta kitų valstybių pakraštyje įkurti kokį nors "pūlinį". Pvz Donecko LR, Lugansko, Padniestrės ir taip toliau.

To dede Ignas

To dede Ignas portretas
Bet 4000 jau sedi Letuvoj.

taip

taip portretas
ignai prita riu kom merkel su erdoganato pradejo tegul ji ir uzbaigia ir grazina tuos /pabegelius/ jam paciam nes tai ir putkos nuopelnas o batka be jo 0===
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių