Quantcast

Baiminamasi sumaišties ir nestabilumo

Iniciatyva surengti referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo sulaukė aštrios kritikos

Iniciatyva surengti referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo sulaukė aštrios kritikos

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas ragina parlamentarą Viktorą Uspaskichą atsisakyti iniciatyvos surengti referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos pakeitimo.

Siūlo balsuoti už atskirus kandidatus

“Toks eksperimentas yra labai pavojingas”, - vakar Seime pareiškė G.Kirkilas.

Valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys V.Uspaskichas yra vienas iš iniciatyvinės grupės referendumui surengti narių. Iniciatyvinėje grupėje yra ir daugiau parlamentarų.

V.Uspaskichas vadovauja Verslo darbdavių konfederacijai, kurios atstovai užsiminė apie galimybę prisidėti prie parašų dėl referendumo rinkimo.

Referendumo iniciatoriai siūlo Seimo narius rinkti tik pagal mažoritarinę sistemą, kai vienmandatėse apygardose balsuojama už konkrečius kandidatus.

Pagal tokią sistemą šiuo metu yra renkamas 71 Seimo narys. Dar 70 parlamentarų renkami pagal proporcinę sistemą, kai daugiamandatėje apygardoje balsuojama už partijų iškeltus kandidatų sąrašus.

Seimas taptų dar margesnis

G.Kirkilo teigimu, įvedus tik rinkimus pagal mažoritarinę sistemą per 10-15 metų šalyje susiformuotų dvipartinė sistema, tačiau iki tol tektų išgyventi nestabilumo laikotarpį.

“Per tą laiką Seimas būtų labai nestabilus, margas, būtų sunku suformuoti Vyriausybę. Ar to yra siekiama?” - retoriškai klausė LSDP pirmininko pavaduotojas.

Be to, G.Kirkilas nuogąstauja, jog iniciatyva keisti Seimo rinkimų sistemą gali nukreipti visuomenės dėmesį nuo gegužę planuojamo referendumo dėl šalies stojimo į Europos Sąjungą (ES).

Dabartinė mišri rinkimų sistema, socialdemokrato nuomone, yra “žymiai demokratiškesnė”, nes rinkėjai turi teisę balsuoti ne tik už atskirus kandidatus, partijų sąrašus, bet ir reitinguoti į šiuos sąrašus įrašytus kandidatus.

Sumažėtų kontrolė

Referendumo iniciatoriai siūlo 71 parlamentą, kaip ir anksčiau, rinkti vienmandatėse apygardose. Be to, kiekvienoje savivaldybėje būtų išrenkama dar po vieną parlamentarą. Iš viso Seime būtų 131 parlamentaras.

Lietuvoje šiuo metu yra 60 savivaldybių, tačiau juose esančių rinkėjų skaičius gerokai skiriasi. Pavyzdžiui, Neringos savivaldybė turi per 2 tūkst. rinkėjų, Vilniaus miestas - per 400 tūkst.

G.Kirkilas taip pat kritikavo referendumo iniciatorių siūlymą įtvirtinti parlamentarų atšaukimo tvarką. Jo nuomone, tai neatitinka demokratinių Europos tradicijų bei sumažintų parlamentarų galimybes kontroliuoti vykdomąją valdžią ir biurokratiją.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praėjusią savaitę gavo prašymą užregistruoti iniciatyvinę grupę referendumui surengti ir išduoti parašų rinkimų lapus. Sprendimą komisija ketina priimti vasario 12 dieną.

Išdavus parašų rinkimo lapus, referendumo iniciatoriai turės ne ilgiau kaip per tris mėnesius surinkti 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų. Nesurinkus tiek parašų, referendumas nebus inicijuojamas.

Socialliberalai irgi nepritaria

Vakar posėdžiavęs Naujosios Sąjungos prezidiumas referendumo iniciatoriams pasiūlė atsiimti savo prašymą

Prezidiumo posėdyje buvo nuspręsta, kad esama rinkimų sistema yra optimali, todėl nėra būtinybės ją keisti. Referendumo prašyme suformuluoti siūlymai, prezidiumo nuomone, galėtų destabilizuoti politinę situaciją.

“Mes manome, kad šiuo metu yra svarbesnių darbų, kuriuos turėtume šiuo metu nuveikti, - integracija į ES, NATO,- po prezidiumo posėdžio sakė NS pirmininko pavaduotojas Alvydas Ramanauskas.

Referendumo iniciatorių pasiūlymai, anot A.Ramanausko, turėtų būti susiję su politikų atsakomybe, o ne su rinkimų sistemos pakeitimais.

Siūlymą atmetė

Tuo tarpu Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys Viktoras Uspaskichas atmetė NS prezidiumo siūlymą atsisakyti inicijuoti referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo.

Paklaustas, ar atšauks savo iniciatyvą, V.Uspaskichas sakė: “Ne. Tai buvo pasakyta aiškiai”. “Aš nematau kitos išeities kaip pakeisti esamą padėtį. Aš pasakiau frakcijai, jog gerbiu jų nuomonę, norėčiau, kad gerbtų ir mano”, - po posėdžio žurnalistams teigė V.Uspaskichas.

Jis vadovauja įtakingam Ekonomikos reikalų komitetui. NS atstovai pripažino, jog neketina imtis sankcijų, jeigu V.Uspaskichas neatšauks savo iniciatyvos. “NS yra demokratinė partija, NS prezidiumas - irgi demokratinis. Iniciatyvos teisės mes niekam neatimame”, - pažymėjo A.Ramanauskas.

Pats V.Uspaskichas teigė neketinąs pasitraukti iš NS frakcijos ir nerekomenduojąs to daryti kitiems.

V.Uspaskichas taip pat patvirtino, jog referendumui surengti reikalingus parašus padės rinkti jo vadovaujama Verslo darbdavių konfederacija. Jau dabar, pasak parlamentaro, yra apie 1000 žmonių, pasirengusių rinkti parašus.

BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių