Quantcast

Baigiantis kačių, šunų ženklinimo terminui – apgultis veterinarijos klinikose

Baigiantis terminui, per kurį buvo būtina paženklinti namines kates, šunis ar šeškus, veterinarijos klinikose ir kitose ženklinimą vykdančiose vietose kelis kartus išaugo besikreipiančiųjų skaičius.

Naujausiais Žemės ūkio ministerijos balandžio duomenimis, iki balandžio 1-osios Lietuvoje buvo registruota 80 681 katė, 165 544 šunys bei 418 šeškų.

Kaip BNS teigė Žemės ūkio ministerijos Gyvulininkystės ir gyvūnų gerovės skyriaus vedėjas Arūnas Šileika, nors oficialūs balandžio duomenys bus pateikti gegužės pradžioje, registracijos ir gyvūnų ženklinimo mastai šį mėnesį išaugo bent dvigubai.

„Bet kuriuo atveju, registracija vyks toliau. Kiek girdime iš rajonų, jau eilės sudarytos, žmonės skuba paskutinę dieną, gydytojai nebespėja registruoti ir kelia jau į gegužę. Svarbiausia, kad gyvūnas būtų užregistruotas“, – BNS sakė A. Šileika.

Ministerijos duomenimis, per kovą registruota apie 10 tūkst. kačių, 16,7 tūkst. šunų, o per balandį tiek šunų, tiek kačių, pasak A. Šileikos, gali būti paženklinta dar bent po 20 tūkstančių.

„Raginame tai kuo greičiau padaryti, nes tai yra kiekvieno žmogaus asmeninė atsakomybė. Šiandien dar neatėjus kontrolieriui patikrinti, tai nereiškia, kad rytoj jis nebus patikrintas“, – teigė A. Šileika.

Žemės ūkio ministerija išplėtė ženklintojų ratą iki maždaug 100 juridinių asmenų – tai gali daryti ne tik veterinarijos klinikos, bet ir gyvūnų globos, kitos nevyriausybinės organizacijos.

Paženklinti gyvūną, priklausomai nuo vietovės, paslaugų teikėjo, kainuoja apie 20-40 eurų.

Prieš metus įsigaliojusi tvarka numato, visi šunys, katės ir šeškai turi būti paženklinti ir registruoti vėliausiai iki 2022-ųjų gegužės 1-osios, o naujai atvesti gyvūnai turi būti paženklinami per keturis mėnesius.

Socialiai remtini žmonės gali pasinaudoti skiriama kompensacija iki 2022 metų gruodžio 31 dienos.

Už prievolės nevykdymą gresia baudos nuo 30 iki 550 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių