Quantcast

A.Zuokienė Seime nebūtų valdančiojoje daugumoje?

Sulig Artūro Zuoko išėjimu iš Seimo valdančioji koalicija formaliai turi tik pusę visų Seimo narių – 71 iš 141. Jeigu laisvą parlamentaro mandatą paims A.Zuoko žmona Agnė, abejojama, ar ji prisidės prie valdančiųjų.

Turi apsispręsti iki penktadienio

Valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija neslepia pasitenkinimo, kad maištingasis, dažnai Vyriausybės poziciją kritikuojantis ir prieš ją Seime balsavęs A.Zuokas palieka Seimo narių gretas.

Tačiau šis pasitraukimas formalų koalicijos turimų balsų skaičių sumažino iki politinio minimumo. Dabar valdančiųjų gretose tėra 71 Seimo narys iš 141.

Iki kito penktadienio Agnė Zuokienė turi apsispręsti, ar tapti parlamentare vietoje savo vyro. Ji yra pirmoji liberalcentristų kandidatų sąraše, negavusi Seimo nario mandato.

Pasak A.Zuoko, jo žmona dar nėra nusprendusi, ar ji bus Seimo narė. Pati A.Zuokienė žiniasklaidai neatskleidžia savo galimo apsisprendimo.

Taikiniu taptų sveikatos ministras

Seimo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijoje vyrauja įsitikinimas, kad A.Zuokienė greičiausiai sutiks papildyti parlamentarų gretas. Tačiau, neoficialiomis žiniomis, abejojama, ar tokiu atveju ji taptų LiCS frakcijos ir valdančiosios koalicijos nare.

Spėjama, kad A.Zuokienė taptu nefrakcionuotus Seimo narius vienijančios Mišriosios grupės nare. Šioje grupėje dabar yra trys valstiečiai liaudininkai ir vienas socialliberalas. Mišri grupė nepriklauso valdančiajai koalicijai, nes abi ją sudarančios partijos yra pasiskelbusios opozicinėmis.

A.Zuokienė neremtų valdančiosios koalicijos ir jos sudarytosios Vyriausybės. Jos pagrindiniu kritikos taikiniu taptų liberalcentristų deleguotas sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas.

Toks A.Zuokienės apsisprendimas gerokai komplikuotų ne tik valdančiosios koalicijos situaciją, nes joje formaliai liktų tik pusė visų Seimo narių, bet ir padėtį LiCS frakcijoje. Mat tokiu atveju ši frakcija vienytų tik septynis narius – tai minimalus frakcijai sudaryti reikalingas narių skaičius.

Ieškos papildomų balsų

Netgi jeigu A.Zuokienė sutiktų būti LiCS frakcijos nare, spėjama, kad ji būtų tokia pat maištinga, kaip ir jos vyras. Todėl ne visada jos balsas atitektų valdančiajai koalicijai.

LiCS frakcijoje yra dar vienas maištingasis narys, laikomas A.Zuoko bendražygiu – Žilvinas Šilgalis. Jis irgi dažniausiai jau nebeskaičiuojamas kaip valdančiosios koalicijos atstovas.

Tokia trapi Seimo valdančioji dauguma yra ypač pavojinga Vyriausybei, bandančiai užsitikrinti paramą savo parengtiems kitų metų valstybės ir „Sodros“ biudžetų projektams bei juos lydintiems įstatymams dėl pensijų ir socialinių išmokų mažinimo.

Todėl viliamasi, kad valdančiuosius parems bent dalis nei koalicijai, nei opozicijai nepriklausančios „Vienos Lietuvos“ frakcijos narių. Per praėjusį ketvirtadienį surengtus svarbius balsavimus dėl „Sodros“ biudžeto trys šios frakcijos nariai - Rokas Žilinskas, Ligitas Kernagis ir Aleksandras Sacharukas - užtikrino valdančiųjų pergalę vos dviem balsais.

Iki galutinio balsavimo dėl šių koalicijai bei Vyriausybei gyvybiškai svarbių įstatymų bus bandoma užsitikrinti ir kitų „Vienos Lietuvos“ frakcijos narių paramą, pavyzdžiui, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko Vytauto Kurpuveso, grasinant jam posto atėmimu, jeigu nebalsuos taip, kaip reikia valdantiesiems.

Kiti laikomi patikimais

LiCS frakcijoje teberusena viltis, kad A.Zuokienė vis dėlto nesutiks tapti Seimo nare. Tokiu atveju mandatas galėtų atitekti eksparlamentarui Jonui Čekuoliui. Tačiau jis dirba misijoje Azerbaidžane pagal Europos Komisijos programą, todėl greičiausiai nesutiktų tapti Lietuvos parlamentaru.

Toliau LiCS kandidatų sąraše yra stipruolis Žydrūnas Savickas ir buvęs vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila. Tiek vienas, tiek ir kitas yra laikomi pakankamai patikimais, neišduosiančiais liberalcentristų pozicijų, todėl tikrai ateisiančių į LiCS frakciją ir valdančiąją daugumą.


Šiame straipsnyje: ZuokasAgnė Zuokienėzuokienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių