Quantcast

A.Valinskas skaičiuoja Seimo narių balsus

 

Arūnas Valinskas tikisi sėkmingai įveikti nepasitikėjimo juo iniciatorius parlamente, tačiau net jeigu ir netektų Seimo pirmininko posto, neketina palikti valdančiosios koalicijos.

Procedūra truks kelias valandas

Ateinantį antradienį maždaug per pusdienį turėtų paaiškėti, ar A.Valinskas išlaikys Seimo pirmininko postą.

Opozicija jau surinko pakankamai parašų, kad parlamento vadovui būtų inicijuota interpeliacija. Statute numatyta palyginus paprasta nepasitikėjimo Seimo pirmininku svarstymo procedūra.

Rytoj Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė pirmajame rudens sesijos plenariniame posėdyje oficialiai praneš apie opozicijos iniciatyvą versti A.Valinską. Tikimasi, kad parlamentarai pritars pasiūlymui šią iniciatyvą svarstyti antradienį, rugsėjo 15 dieną.

Pati svarstymo eiga nebus labai ilga - iš pradžių vos dešimt minučių kalbės nepasitikėjimo iniciatoriai, vėliau bus suteikta galimybė A.Valinskui valandą kalbėti iš tribūnos ir atsakinėti į parlamentarų klausimus. Dar po to apie valandą-pusantros užtruks bendroji diskusija šiuo klausimu.

Ją baigus iškart bus surengtas slaptas balsavimas dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku. Jeigu šio balsavimo metu 71 ar daugiau Seimo narių pritars atstatydinimui, A.Valinskas neteks užimamų pareigų ir netrukus turės būti renkamas naujas parlamento vadovas.

Ruošia galingą kalbą

Kol kas A.Valinskas ir jo šalininkai demonstruoja olimpinę ramybę, laukdami būsimo balsavimo. Kadangi jis bus slaptas, Seimo pirmininkas tikisi, jog ne itin daug valdančiosios koalicijos atstovų pasisakys už jo atleidimą iš pareigų. Esą dalis valdančiųjų gali išvis nedalyvauti balsavime ir taip pagerinti A.Valinsko šansus išlaikyti postą, kita dalis gali išsigąsti, kad pakeitus Seimo vadovą gali kilti grėsmė visai koalicijai, dar kiti tiesiog patikės parlamento vadovo patikinimais, jog jis tikrai nesietinas su nusikalstamomis grupuotėmis.

Neoficialiomis žiniomis, artėjant nepasitikėjimo svarstymui A.Valinskas ruošia labai išsamią, į daugelį iškylančių klausimų atsakančią kalbą, kuri gali įtikinti kai kuriuos abejojančius.

Tai, kad valdantieji nėra principingai nusistatę prieš A.Valinską, gali įrodyti visų jų apsisprendimas slapto balsavimo metu leisti parlamentarams elgtis laisvai. Todėl nemenka dalis slapto balsavimo biuletenių išvis gali būti sugadinta, taip irgi padidinant Seimo pirmininko šansus laimėti.

Be to, Seimo koridoriuose kai kurie valdantieji neoficialiai reiškia paramą parlamento vadovui, esą jo nuvertimas dabar niekam nėra naudingas.

Kalba griežta, o veiksmai?

Didžiausia valdančioji Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija turi 45 Seimo narius. Nors TS-LKD lyderis, premjeras Andrius Kubilius aiškiai leidžia suprasti, kad būtų geriau Seimo pirmininką pakeisti, neoficialiai skaičiuojama, kad tik 13-15 konservatorių slapto balsavimo metu gali pasisakyti už A.Valinsko atstatydinimą. Likusieji nedalyvaus balsavime, sugadins biuletenius ar netgi parems Seimo vadovą.

Po to, kai A.Valinskas apsisprendė neatsistatydinti ir palaukti Seimo balsavimo dėl pasitikėjimo juo, premjeras pareiškė: „Savo nuomonę kartu su koalicijos partneriais prieš savaitę išdėstėme A.Valinskui, išdėstėme savo požiūrius, situacijos vertinimą ir siūlymus, kaip jam reikėtų elgtis. Turiu pasakyti, kad A.Valinskas pasirinko kitokį kelią, ir šią aplinkybę mes, be abejo, įvertinsime. Manau, kad svarbu ne vien ieškoti atsakymų į klausimą - kaltas ar nekaltas A.Valinskas, o aiškiai atsakyti į klausimą, ar Seimas galės būti darbingas. Mano manymu, jeigu niekas nesikeis, Seimas bus gerokai mažiau darbingas, todėl esu įsitikinęs, kad kitą savaitę bus priimti reikalingi sprendimai, ir Seimas toliau bus darbingas“.

Toks gana griežtas A.Kubiliaus tonas lyg ir leistų įtarti, kad nemažai TS-LKD atstovų, o galbūt ir visi jie balsuos prieš A.Valinską. Tačiau čia pat premjeras užsiminė, kad frakcijos nariams šiuo klausimu bus leista balsuoti laisvai, tai yra nevaržant galimybės jiems paremti Seimo vadovą, jeigu jie to norės.

Net „prisikėliečiai“ balsuos laisvai

Iš 11 valdančiosios Liberalų sąjūdžio frakcijos bei 8 Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narių dalis taip pat gali sugadinti biuletenius arba netgi paremti A.Valinską.

Akivaizdu, kad Seimo pirmininką parems jo paties suburta 7 narių „Ąžuolo“ frakcija, atskilusi nuo Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos, ketinančios pasivadinti „Vienos Lietuvos“ vardu.

Be to, jau nebeaišku, ar ši 13 narių vienijanti frakcija balsavimo metu bus vieninga A.Valinsko priešininkė. Mat susitikęs su Seimo pirmininku kurį laiką su juo konfliktavęs frakcijos seniūnas Laimontas Dinius jau užsiminė apie bendro darbo galimybę.

Klausiamas apie būsimą bendrą darbą koalicijoje, L.Dinius teigė, kad jo vadovaujama frakcija neturi išankstinių fobijų dėl darbo su A. Valinsku ir jo „ąžuolais“, o balsuojant dėl nepasitikėjimo Seimo vadovu, TPP ketina balsuoti laisvai. Tai reiškia, kad dėl A. Valinsko vertimo iš posto, frakcijoje sutarimo nėra. „Mes neturime bendro darbo baimės. Nebuvo kalbos apie pasitikėjimą ar nepasitikėjimą Seimo pirmininku, nors galiu pakartoti, kad mūsų frakcijos sprendimas balsavime, jeigu toks bus, balsuosime laisvai“, - po susitikimo sakė L. Dinius.

Netikrins kiekvieno biuletenio

Apie tai, kad nemenka dalis valdančiųjų gali vis dėlto sugebėti „išgelbėti“ A.Valinską, užsiminė opozicijos lyderis, nepasitikėjimą inicijavusios Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis. „Matyt, Seimo pirmininkas tikisi laimėti konservatorių balsais. Kitaip neįmanoma logiškai paaiškinti, kodėl jis neatsistatydino, bet gana ramiai laukia slapto balsavimo“, - tvirtino V.Mazuronis.

Be to, A.Valinskas esą mįslingai užsiminė apie A.Kubiliaus paramą, nors premjeras to viešai nepatvirtina.

Tačiau dėl nepasitikėjimo Seimo vadovu nėra vieninga ir opozicija, iš viso vienijanti 55 parlamentarus. Spėjama, kad bent dalis Darbo partijos atstovų ir socialdemokratų gali neparemti interpeliacijos.

Socialdemokratų partijos ir frakcijos lyderis Algirdas Butkevičius, taip pat Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys išsisuka nuo tiesaus atsakymo, ar tikrai visi šių partijų atstovai Seime balsuos prieš A.Valinską. „Mūsų frakcijoje yra įvairių nuomonių, susirinkę spręsime, tačiau balsavime tikrai dalyvausime“, - sakė V.Gapšys.

Jis tvirtino, kad šioje situacijoje kur kas svarbesni valdančiųjų, ne opozicijos veiksmai: „Manome, kad tie, kurie išrinko, turi ir atstatydinti iš tų pareigų. Mes vis dėlto norime pamatyti, ką mano valdančiosios koalicijos partneriai, nes visi kalba, bet, deja, jų veiksmų nematyti. Kyla klausimas, ar jiems toks Seimo pirmininkas tinka“.

A.Butkevičiaus teigimu, Socialdemokratų partijos vadovybė nusprendė neremti A.Valinsko. Tačiau ar šiam vadovybės sprendimui paklus visi partijos atstovai Seime, esą kol kas neaišku. „Žinoma, netikrinsim kiekvieno mūsiškio, einančio prie balsadėžės su slapto balsavimo biuleteniu,kur jis ten kryžiuką padėjęs. Bet rekomenduosiu visiems laikytis partijos prezidiumo sprendimo“, - kalbėjo socialdemokratų lyderis.

Skaičiuoja, kad pritrūks balsų

Apibendrinusi visą oficialią ir neoficialią informaciją apie nuotaikas Seime, taip pat pabendravus su pavieniais Seimo nariais, parlamento vadovo sekretoriate neoficialiai skaičiuojama, kad už nepasitikėjimą gali būti apie 58-69 Seimo narius. Tai reiškia, kad pritrūktų šiek tiek balsų atstatydinti A.Valinską.

Jeigu taip iš tiesų atsitiktų, Seimo pirmininkas greičiausiai išliks tas pats bent dar pusmetį. Statutas numato, kad „Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną“. Todėl A.Valinskas įgytų savotišką imunitetą iki pat rytoj prasidedančios rudens sesijos pabaigos prieš pat Kalėdas.

Kita vertus, A.Valinsko aplinkoje svarstyta ir galimybė vis dėlto pačiam žengti „moralų žingsnį“ ir pasitraukti, netgi gavus formalų Seimo daugumos palaikymą. Tačiau tokia galimybė esą labai menka.

Į kurį postą persės?

Jeigu vis dėlto A.Valinskas po slapto balsavimo kitą antradienį netektų posto, naujasis Seimo pirmininkas būtų renkamas jau tą pačią dieną popiet arba ketvirtadienį ryte. Realiausia pretendente į šį postą laikoma TS-LKD atstovė I.Degutienė. Ją, pasak A.Butkevičiaus, gali paremti netgi dalis opozicijos, pavyzdžiui, kai kurie socialdemokratai.

Tačiau gali būti, kad valdančiosios koalicijos derybose bus sutarta parlamento vadovo postą atiduoti kokiam nors kitam patyrusiam politikui. Neoficialiai kalbama apie Liberalų sąjūdžio vadovus Eligijų Masiulį ar Gintarą Steponavičių, liberalcentristą Raimondą Šukį.

A.Valinskas kol kas tiesiai niekam nepasakė, ar išliks valdančiojoje daugumoje, jeigu neteks Seimo pirmininko posto. Tačiau savo pirmadienį vakare per televizijas transliuotoje kalboje jis leido suprasti esąs už „tvirtą Vyriausybę“, taigi, netiesiogiai pareiškė esąs pasiryžęs ir toliau dirbti dabartinėje valdančiojoje koalicijoje.

Pirmadienį su Seimo pirmininku susitikęs A.Butkevičius irgi tvirtino, kad A.Valinskas teigė išliksiąs dabartinėje valdančiojoje daugumoje, netgi jeigu ir neteks turimo posto.

Koks bus A.Valinsko statusas, jam netekus parlamento vadovo pareigų, dar nėra aišku. Kalbama, kad jis gali tapti vienu iš Seimo pirmininko pavaduotojų, kurio nors komiteto vadovu, galbūt net ministru, tačiau greičiausiai bent kol kas apsiribos „Ąžuolo“ frakcijos seniūno postu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių