Quantcast

A.Valinskas išrinktas Seimo pirmininku

Audringai vykęs vakarinis Seimo posėdis pasiekė atomazgą. Seimas antrą kartą balsuodamas pritarė Arūno Valinsko kandidatūrai į parlamento vadovus.

Imtasi kontrolės priemonių?

Už Tautos prisikėlimo partijos lyderį balsavo 79 parlamentarai, "prieš" pasisakė 58 tautos išrinktieji. Seimo pirmininkas laikomas išrinktu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Portalo žiniomis, per balsavimą buvo imtasi tam tikrų kontrolės priemonių. Balsuojantys prieš A.Valinską, kandidato pavardę turėjo užbraukti balsavimo kabinoje. Tautos prisikėlimo partijos lyderį palaikantys Seimo nariai savo rinkimų biuletenius galėjo tiesiog mesti į urną. Seimo pirmininko rinkimų slaptą balsavimą iš šalies stebėjo vienas A. Valinsko partijos narių. Todėl, pasak Seimo opozicijos atstovų, valdančiosiosios koalicijos nariai demonstratyviai vengė užsukti į balsavimo kabiną taip parodydami savo pasirinkimą.

Vienybės egzaminas išlaikytas tik iš antro karto

Pirmąkart balsuojant dėl A.Valinsko kandidatūros į Seimo pirmininkus tam nebuvo pritarta. "Kol kas dėlto nesiruošiu žudytis", - taip šiandien vakare Seime vykusio balsavimo rezultatus pakomentavo buvęs šoumenas Arūnas Valinskas. Tada remiančių Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderio kandidatūrą ir jai nepritariančių Seime buvo beveik po lygiai.

Pirmą kartą "už" A.Valinsko kandidatūrą Seime surengto slapto balsavimo metu balsavo 67 parlamentarai, "prieš" - 69 naujojo Seimo nariai. Dar vienas biuletenis buvo sugadintas.

A.Valinsko kandidatūrą iškėlė pirmadienio rytą valdančiosios koalicijos sutartį pasirašiusios keturios centro dešinės partijos - TPP, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Pristatydamas valdančiosios koalicijos susitarimus būsimasis premjeras Andrius Kubilius sakė, kad „Permainų koalicijos“ pavadinimą pasirinkę centro dešinieji įsipareigoja pasitikėti vieni kitais ir būti atviri. Koalicija vienija 83 Seimo narius, taigi dalis koalicijai priklausančių parlamentarų nebalsavo taip, kaip iš anksto buvo sutarta.

Opozicinės partijos savo kandidatų į Seimo vadovus nekėlė.

A.Zuokas: nebuvo motyvų balsuoti "prieš" 

Po slapto balsavimo pasigirdo svarstymų esą balsuoti prieš A.Valinsko kandidatūrą galėjo liberalcentristai, kurie ilgą laiką priešinosi kai kuriems koalicijos partijų siūlymams dėl mokesčių. Liberalų ir centro sąjungos lyderis Artūras Zuokas tokias kalbas kategoriškai atmeta.

"Negaliu komentuoti nesąmoningų kalbų. Mūsų partija balsavo "už". Nebuvo jokių motyvų, kodėl turėtume baltuoti "prieš", nes ir dėl mokesčių mes buvome viską šiandien sutarę. Neįsivaizduoju, kodėl taip atsitiko", - pirmadienio vakare portalui sakė A.Zuokas. Tiesa, vėliau jis pridūrė negalintis šimtu procentu garantuoti, kad visi jo partiečiai balsavo vieningai, nes balsavimas yra slaptas.

E.Masiulis: neabejoju, kad mūsų partija balsavo "už"

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis portalui sakė neabejojantis, kad visi jo partijos nariai per šiandieninį balsavimą palaikė A.Valinsko kandidatūrą. Svarstymus esą prieš Tautos prisikėlimo partijos lyderį galėjo balsuoti būtent Liberalų sąjūdžio nariai E.Masiulis atmetė.

"Rimtai nevertinu tokių kalbų, nes aiškintis, kas kaip balsavo yra labai sudėtinga. Neabejoju, kad visi mūsų partijos nariai balsavo "už", - portalui sakė Liberalų sąjūdžio lyderis.

Paklaustas, kas iš koalicijos partnerių, jo manymu, galėjo balsuoti "prieš" A.Valinsko kandidatūrą, E.Masiulis neskubėjo nieko įtarinėti.

"Tokie įtarinėjimai beprasmiški, nes balsavimas yra slaptas ir niekaip nenustatysi", - kalbėjo E.Masiulis.

Dvi išdavystės versijos

Kas dalyvavo pirmojoje koalicijos išdavystėje renkant Seimo pirmininką - neaišku.

Dėl pirmą kartą Lietuvos istorijoje pirmajame Seimo posėdyje neišrinkto Seimo pirmininko gali būti kalta konservatorių grupė,  nepalaikanti A.Valinsko asmenybės arba persigalvoję po jo gana arogantiškos kalbos iš Seimo tribūnos.

Keliama ir kita versija. Esą A.Valinsko galėjo nepalaikyti patys Tautos prisikėlimo partijos nariai, besiburiantys aplink naują lyderį - teisininką Vytautą Krupuvesą. Kalbama, kad tokių gali būti apie aštuonis.

Vėliau Seime buvo pradėti rinkti parašai už pakartotinį A.Valinsko kandidatūros iškėlimą.


Šiame straipsnyje: Seimo pirmininkasValinskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių