Quantcast

Po nelaimės mergaitės kūną kausto paralyžius: tėvai meldžia pagalbos

Praėjusią gegužės 13-ąją savo gimtadienį šventusią dvylikametę Kamilą, grįžtančią iš mokyklos į namus Šalčininkų rajone, partrenkė automobilis. Nuo stipraus smūgio mergaitė trenkėsi į transporto priemonės stiklą ir krito ant asfalto. Iš karto po nelaimės panirusi į komą Kamila jau pusę metų kovoja už savo gyvenimą. Kairiąją jos kūno pusę iki šiol kausto paralyžius, tačiau mergaitės tėvai deda visas pastangas, kad ji pasveiktų.

Po nelaimės paniro į komą

„Tos dienos pavakarę, kai įvyko nelaimė, dukra kaip įprastai maršrutiniu autobusu važiavo iš mokyklos. Vairuotojas stabtelėjo ne stotelėje, o kiek tolėliau, kad vaikams nereikėtų taip toli eiti ir jie galėtų greičiau pasiekti namus. Išlipusi iš autobuso, Kamila bandė pereiti kelią, tačiau pastebėjusi atvažiuojantį automobilį, ji pradėjo blaškytis. Vairuotojas pasakojo galvojęs, kad mergaitė bėgs į priekį, todėl išvažiavo priešinga kryptimi ir kliudė Kamilą. Ji nuo smūgio užkrito ant automobilio ir trenkėsi į stiklą, o vėliau ir į asfaltą“, – įvykio detales prisimena mergaitės mama Olga.

Nelaimės metu Kamilai pavyko išvengti lūžių, tačiau buvo smarkiai sutrenktos smegenys ir mergaitė paniro į komą. Iš incidento vietos greitosios pagalbos automobiliu ji buvo nuvežta į Santaros klinikas Vilniuje.

„Dukra dvi savaites buvo reanimacijoje su įvestu kateteriu, kad netintų smegenys. Penkta para po nelaimės buvo baisiausia – gydytojai kovojo už Kamilos gyvybę, nes pradėjo žūti ląstelės, atsakingos už gyvybiškai svarbias fizines funkcijas. Atsibudus iš komos, kairiąją dukros kūno pusę sukaustė paralyžius – nejudėjo nei ranka, nei koja, neatsimerkė akis. Kamila nekalbėjo ir negalėjo pati valgyti – teko maitinti per zondą, o vėliau su šaukšteliu pamažu kaip žvirbliuką“, – atviravo moteris.

Pasekmės vis dar kartina gyvenimą

Po kurio laiko, pasak Olgos, mergaitė pradėjo judinti kairę koją, tačiau jos akis paralyžiuota iki šiol – mato į tolį, bet arti esančius objektus sufokusuoti vis dar sunku, liejasi vaizdas. Kairė ranka taip pat ne visai veiksni – Kamila laiko ją sugniaužtą į kumštį, nes pirštai neišsitiesia.

Ji nuo smūgio užkrito ant automobilio ir trenkėsi į stiklą, o vėliau ir į asfaltą.

„Dabar jau trečią kartą per pastarąjį pusmetį dukrai atliekama reabilitacija. Ačiū Dievui, ji atsistojo. Atsistatė ir jos atmintis, gerėja kalbos įgūdžiai, bet kairė koja tebėra paralyžiuota – ji stato ją ne taip kaip anksčiau“, – pasakojo moteris.

Ji neslepia, po nelaimės Kamila išties labai išgyveno dėl esamos savo sveikatos būklės. Prieš lemtingą incidentą įvairiomis aktyviomis veiklomis užsiėmusi dvylikametė, kalbėjo apie tai, kad nenori gyventi, nes nebegali to, ką galėdavo anksčiau. Tačiau nuolatinė psichologų ir artimųjų pagalba įkvėpė jai vilties vėl žvelgti į ateitį pozityviai.

Mergaitė trykšta noru pasveikti

„Gydytojas sakė, kad per metus nuo nelaimės jos kūne vyks atsistatomieji reiškiniai, nes dabartinė dukros negalia nėra įgimta. Todėl dabar aktyviai ir dažnai atliekama reabilitacija. Po metų turėtų išryškėti, kokį rezultatą pavyko pasiekti. Galbūt teks operuoti kairę ranką, jei Kamilai ir toliau nepavyks atgniaužti pirštų iš suspausto kumščio padėties. Po metų, ateinantį gegužės mėnesį, dukrai priklausys tik viena arba dvi reabilitacijos per metus – už kitas teks susimokėti patiems“, – tarstelėjo Olga.

Paklausta, kiek kainuos mergaitei taip reikiamas bent vienas maždaug 24 dienų trukmės reabilitacijos kursas, kai jau bus išnaudotos nemokamos procedūros, pašnekovė užsiminė pasidomėjusi, jog dienos procedūrų kaina su apgyvendinimu ir maitinimu, pavyzdžiui, Druskininkuose siekia apie 70-80 eurų.

„Darome viską, kad dukrai būtų lengviau. Gydėme kūno raumenis ir atpalaiduojančiomis žolelėmis, nupirkome specialią sienelę mankštoms. Kamila dažnai klausia, ar viskas bus gerai, ar ji bus tokia kaip anksčiau ir kuria ateities planus. Mergaitė nori toliau lankyti jaunųjų šaulių užsiėmimus, dainuoti, pati nuvykti į mokyklą. Aš juokaudama sakiau: apsispręsk, ar dainuosi, ar kariausi. O Kamila užtikrintai tarė: „Mama, aš viską spėsiu!““, – šyptelėjo Olga.

Reikalinga pagalba

Moteris pakartojo ir toliau dedanti viskas pastangas dėl dukros gerovės. Vasarą  šeima norėtų vežti dvylikametę į reabilitaciją ir Lenkijoje. Šalčininkų rajono savivaldybės atstovai, kaip pasakojo Olga, taip pat neliko nuošalyje – žadėjo įrengti patogesnę vietą mergaitės prausimui, nes kaime gyvenančiai šeimai dabar maudyti Kamilą yra išties sudėtinga.

„Mūsų bėdai neliko abejingi pažįstami ir visai nepažįstami žmonės. Noriu jiems padėkoti iš visos širdies. Visus jų paaukotus pinigus laikau padėjusi ateičiai, nes likimo vingiai – nežinomi, sunku prognozuoti, kuria linkme pasisuks įvykiai. Todėl, nors ir kaip sunku tai ištarti, noriu paprašyti visų geros valios žmonių prisidėti, kad mano dukra pasveiktų ir vėl užgimtų jos viltis džiaugtis gyvenimu“, – su ašaromis akyse tarstelėjo Olga.

Kamilos tėvų materialinė padėtis – sunki, todėl kiekvieno pagalba yra labai svarbi.


Norintys ir galintys padėti mergaitei pasveikti, prašomi pervesti paramą į Kamilos mamos sąskaitą.

Gavėjas: Olga Gilevskienė

Sąskaitos nr: LT244010044400106093 

Bankas: Luminor

Paskirtis: Parama Kamilai Gilevskytei



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agneta simryte

Agneta simryte portretas
Ar dar serga kamila

To Stepas

To Stepas portretas
Stepai, čia loginis uždavinys. Jie bus duodami savaeigiams automobiliams bandant išvengti avarijos: ar nusiristi į šalikeles griovį greičiausiai užmušant esanti viduje keleivį, ar numušt vaiką isbegusi ir nelekt į griovį...

to Norėjau paklaust

to Norėjau paklaust portretas
kurioj vietoj valstybe jos negydo? kad tik palot tokiam kaip tu atmatelei.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių