Quantcast

Atsiverskite knygą ir prisidėkite prie akcijos „Lietuva skaito!“

  • Teksto dydis:

Jau šį šeštadienį, gegužės 7-ąją, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, visi knygų bičiuliai kviečiami dalyvauti skaitymo šventėje „Lietuva skaito“!

 Šiais metais akcija „Lietuva skaito!“ ypatinga dėl ypač plačios renginių geografijos – skaitymai vyks net 41-ame Lietuvos ir užsienio mieste: nuo Vilniaus iki Kuršėnų, nuo Oslo iki Glazgo. Kiekvieną dieną akcijos programa pildosi naujais renginiais. Jau daugiau nei 80 susitikimų su autoriais, diskusijų, performansų bei kūrybinių dirbtuvių lauks įvairaus amžiaus dalyvių ir skaitytojų.

Tekstus skaitys, mintimis dalinsis ir su skaitytojais bendraus R. Aškinytė, R. Bagdzevičius, D. Cidzikaitė, A. Čekuolis, L. S. Černiauskaitė, E. Daciūtė, T. Dirgėla, R. Dmuchovskienė, R. Flick, J. Jakštaitis, L. Juknevičiūtė, P. Juodišius, A. Juozaitis, G. Grajauskas, K. Gudonytė, D. Kandrotienė, A. Kaziliūnaitė, D. Kutraitė Giedraitienė, E. Lei, B. Mar, S. Paltanavičius, S. Poisson, V. Račickas, D. Rudytė, R. Tamošaitis, A. Urbonaitė, R. Vanagaitė, V. Vasiliauskaitė, R. Stankevičius, S. Stoma, V. Šereikienė, R. Šerelytė,  A. Šlepikas, K. Zylė, A. Žekevičius, J. Žilinskas, L. Žutautė ir kt.

O jeigu gražūs orai verčia triūsti sodybose, - prisijunkite prie akcijos „Lietuva skaito!“ „Youtube“ kanalo ir skaitykite kartu su Lina Ever Berlyne ir Valdu Papieviu Paryžiuje.  

Skubate apsipirkti? Puiku, skaitykime Gariūnuose! Netradiciniai prozos skaitymai „Tebūnie kioskai!“ su A. Jakučiūnu, A. Kisarauskaite ir R. Kmita vyks Gariūnų verslo parko koncertų salėje.

Neturite galimybės išeiti iš namų? Įsijunkite televizijos kanalą LRT Kultūra: 12-13 val. iš knygyno „Pegasas“ jums tiesiogiai transliuos skaitymus. Prie TV ekranų galėsite skaityti kartu su rašytojais Renata Šerelyte ir Audriumi Rakausku, LRT televizijos laidos  „Gustavo enciklopedija“  vedėju Gustavu.

Slemo ritmu vakarą galėsite praleisti kartu su Ž. Kudirka Menų fabriko „Loftas“ gastrobare „Elfa“. Vilniaus kavinių šurmulį nustelbs aktorių literatūriniai etiudai. Visiškoje tamsoje klausyti skaitymų pakvies kino teatras „Pasaka”, o Bernardinų sode skambės R. Gary romano „Aušros pažadas“ ištraukos.

Tradiciniai klasikos skaitymai šiemet bus skirti Marcelijaus Martinaičio 80-osioms gimimo metinėms. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute Vileišių rūmų kieme svečiai skaityti savo mėgstamiausius poeto eilėraščius, lankytojų lauks kūrėjui skirta paroda ir ekskursija po Vileišių rūmus.

Šių metų šventė ne tik skatins skaityti ir populiarins lietuvių autorių kūrinius, išskirtinis dėmesys skiriamas jautresnėms socialinėms grupėms – seneliams, vaikams, neįgaliesiems. „Mamų unijos“ ir „Vaikų linijos“ savanoriai seks pasakas ligoniukams Kauno ir Vilniaus ligoninėse, o Panemunės senelių namuose vyks skaitymai senoliams. Ypač aktyviai į Lietuva skaito! akciją įsijungė Maltiečių ordinas. Maltiečių ordino senjorai Vilniuje skaitys su prof. V. Labučiu. Šventės dieną Kaišiadoryse, Kaune, Aukštadvaryje, Tauragėje, Panevėžyje, Marijampolėje ir Švenčionėliuose maltiečiai lankys savo globotinius ir skaitys jiems lietuviškus kūrinius. Gegužės 6 d. Rokiškio maltiečiai organizuos skaitymo popietę šv. Apaštalo evangelisto Mato parapijos senelių globos namuose, o Kelmėje maltiečių Vaikų dienos centre vyks popietė „Skaitau ir augu“ – vaikai čia skaitys pasakas. Visoje Lietuvoje dešimtys žinomų autorių skaitys vaikams, pasakos apie rašymą ir kūrybą, ves kūrybines dirbtuves.

Akcijos tikslas – ne tik suburti ištikimiausius knygų mylėtojus, bet ir paskatinti mus skaityti. Todėl  skaitymai vyks įvairiose viešose erdvėse – parkuose, kavinėse, baruose ir net turguje. Prie šventės aktyviai jungiasi ir svetur gyvenantys lietuviai – Oslo, Glazgo, Romos ir Izraelio lietuvių bendruomenės rengia skaitymus.

„Lietuva skaito!“ akcijos misija – gegužės 7 d. švęsti Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos šventę. 12 val. atverskime knygą ir skaitykime kartu!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių