Quantcast

Atlyginimų padidinimas pedagogų nenudžiugino: bręsta naujas streikas?

  • Teksto dydis:

Jau pernai Seimas pritarė pedagogų atlyginimų didinimui. Sakoma, kad jie nuo šių metų sausio turėjo didėti bent 12,5 proc. arba, kitaip tariant, 100 eurų atskaičius mokesčius. Tačiau ženklių pokyčių mokytojai nejaučia, praneša LNK.

„Sulaukė didesnių atlyginimų, bet ne 12,5 proc. Dėl 2,5 proc. mes ir sakėme, jei nebus įskaičiuota į darbo užmokesčio koeficientą, tai mokytojai jų nesulauks. Ministerija teigia, kad tai yra dėl sudėtingesnių sąlygų, tuos pinigus bus galima įvairiai paskirstyti, tačiau tokios praktikos neišgirdome. Na, bet atlyginimai tikrai augo 70-80 eurų. Dauguma mokytojų nurodo tokią sumą priklausomai nuo etatų dydžio, bet džiugesio iš mokytojų tikrai nesulaukėme. Nes manome, kad atlyginimų didinimas jau pavėluotas. Mes kėlėme šį klausimą atėjus šiai Vyriausybei, ši Vyriausybė žadėjo švietimą laikyti prioritetine sritimi, bet derybomis mums nepavyko įtikinti, kad jau nuo rugsėjo būtų keliami atlyginimai. Jie buvo pakelti tik vadovams, o tai švietimo bendruomenę šiek tiek supriešino, nes manome, kad keliant vienai kažkuriai grupei švietimo srityje, turėtų būti atsižvelgiama iš karto į visus ir galbūt proporcingai, bet atlyginimai didinami. O dabar taip didėjant kainoms ir vykstant infliacijai, džiaugsmo tarp mokytojų nesukėlė“, – sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas.

Pasak pašnekovo, norėta, kad atlyginimų pedagogams padidėjimas būtų ne mažesnis už infliaciją – apie 20 proc. Tai esą būtų buvęs tam tikras žingsnis į priekį lyginant su kitomis sritimis ir prisimenant tai, kad švietimo sritį norima padaryti prestižine.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Išskirtinio dėmesio tikrai nejaučiame. Pastebime, kad bandoma lyg ir nebloginti situacijos. Dialogas tikrai vyksta, bet jei kalbėtume apie rezultatus, pastebėjome, kad tik po streiko buvo tam tikras postūmis, kai tiek viena, tiek kita Vyriausybė reagavo – buvo einama į nacionalinį susitarimą ir buvo padaryti tam tikri pokyčiai. Bet, kaip matome dabar, derybomis stovima maždaug toje pačioje vietoje ir ženklesnių pokyčių nesimato, kad švietimas būtų prioritetinė sritis“, – dėstė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas.

Dialogas tikrai vyksta, bet jei kalbėtume apie rezultatus, pastebėjome, kad tik po streiko buvo tam tikras postūmis.

A. Navicko teigimu, mokytojai nesijaučia saugiai, nes yra daug skirtingų poreikių vaikų, nuolat vyksta jų integracija, klasės didėja. Tokios darbo sąlygos nėra patrauklios. Mokytojams nėra galimybių dirbti kokybiškai ir noro pasilikti šioje profesijoje arba ją rinktis.

Žurnalistai apie pokyčius kalbėjosi su skirtingų miestų mokytojais. „Sako, kad pakėlė 12,5 proc., bet netiesa. Plius minus 10 proc., aišku, nėra 10 proc. lygiai. Dar negirdėjome, kad apie 2,5 proc. būtų kalbama mokyklose – ar padidės atlyginimas, ar kažkur kitur bus investuoti tie pinigai“, – atviravo LŠDPS Vilniaus miesto susivienijimo pirmininkė Jurgita Kiškienė.

Pasak jos, Vilniuje vis dar jaučiamas pedagogų trūkumas – ypač trūksta fizikos, informatikos ar netgi anglų kalbos mokytojų. Pašnekovė neslėpė – kai kurie mokytojai, dirbdami valstybinėse mokyklose dar eina dirbti ir į privačias ugdymo įstaigas, nes nori uždirbti daugiau.

Mokytojas iš Raseinių Donatas Baukys sakė, kad atlyginimai pakilo, bet staigiai šoktelėjo kainos, tad pedagogų kišenės papilnėjo įvairiai – nuo 70 iki 90 ar 100 eurų – priklausomai nuo to, kokiu etatu jie dirba.

„Emocinis saugumas yra svarbiausia mokykloje. Kad mokytojas jaustųsi saugus dėl savo darbo vietos, atlyginimo. Mokytojai dabar turi atlikti įvairias funkcijas. Tarp kurių – testavimas. Įvairiose mokyklose yra įvairiai. Vienose atlieka auklėtojai, kitose – paskirti specialistai. Ypač testavimo atvejais mokytojai buvo labai subliuškę“, – atviravo pašnekovas

„Šiandien ryte padariau greitą kolegų apklausą socialiniame tinkle. Vieni pasakė, kad atlyginimai išvis nepakilo ir niekas nepasikeitė. Bet ten gali būti įvairių priežasčių – galbūt nedarbingumas ar dar kažkas. Kiti sakė gavę 85 eurus ir viena mokytoja, kuri gavo 100 eurų. Vidutiniškai pas mus, Marijampolėje, tas 100 eurų nesijaučia, kurį deklaruoja ministerija“, – kalbėjo LŠDPS Marijampolės savivaldybės susivienijimo pirmininkas Artūras Lazauskas.

Paklaustas, ar pakankamai greitai atlyginimai mokytojams kyla, jis užsiminė, kad tai galėtų vykti sparčiau, nes mokytojams sudėtinga konkuruoti su kitomis profesijomis. Marijampolėje mokytojai taip pat dažnai renkasi privatų sektorių. Ar situaciją dėl lėtai kylančių atlyginimų galėtų pakeisti streikas? – teiravosi žurnalistai.

A. Lazauskas sakė negalintis atsakyti už visus, tačiau tarstelėjo: „Jei ryžomės kartą, manau, bus ir antras“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ARGI ŽMOGŲ GALI PRADŽIUGINTI PINIGAI ...

ARGI ŽMOGŲ GALI PRADŽIUGINTI PINIGAI ... portretas
Duokit jiems DARBO tiek , kad jį pabaigę PAJUSTŲ DŽIUGESĮ...

Mokytojas is JAV

Mokytojas is JAV portretas
nedejuokite tinginiaii, susiraskite antra darba!

Spike

Spike portretas
Laikas pasireikšt Tapinui
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių