Quantcast

Atlyginimų kėlimo nesulaukiantys kalėjimų medikai ruošiasi streikui

Atlyginimų pakėlimo nesulaukiantys įkalinimo įstaigose dirbantys medikai antradienį surengė piketus prie Teisingumo ministerijos ir Vyriausybės.

Puse etato Vilniaus pataisos namuose dirbanti 68-erių Svetlana Glebova teigia, kad gauna apie 500 eurų į rankas, tačiau šis atlyginimas nekompensuoja pavojingų darbo sąlygų.

„Medikai neapdrausti, dirbame su nusikaltėliais. Esu gydytoja psichiatrė, nusikaltėliai būna pikti agresyvūs, negali būt užtikrintas, kad esi saugus“, – BNS sakė S. Glebova.

Taip pat įkalinimo įstaigų medikai reikalauja stabdyti vykstančią reorganizaciją, po kurios medikus planuojama įdarbinti vienoje įstaigoje – Laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

„Mes manom, kad pertvarka yra neteisinga – išardo mūsų kolektyvus, destruktūrizuoja mūsų darbą, ji nesutaupo pinigų“, – BNS sakė į Vilnių piketuoti atvykusi Panevėžio pataisos namų slaugytoja Gitana Petrauskienė.

„Ministras mums meluoja ir meluoja kiekvieną kartą. Žadėjo stabdyti reorganizaciją, bet pamelavo“, – pridūrė 50-ties metų medikė.

Ji teigia „į rankas“ gaunanti 600 eurų ir mananti, kad slaugytojai turėtų uždirbti bent 850 eurų.

Ministras: departamentas į reikalavimus atsižvelgs

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius su protestuojančiais įkalinimo įstaigų medikais nepasikalbėjo – į lauką jis nusileido tik šiems jau žygiuojant Vyriausybės link.

Mes manom, kad pertvarka yra neteisinga – išardo mūsų kolektyvus, destruktūrizuoja mūsų darbą, ji nesutaupo pinigų.

Jis teigė, kad profsąjungos turėtų derėtis su Kalėjimų departamentu, o ne piketuoti prie ministerijos ir Vyriausybės.

„Šitas protestas vyksta ne pirmą kartą. Reaguoju ramiai ir mes darome viską, kad medikų atlyginimai didėtų“, – žurnalistams antradienį sakė E. Jankevičius.

„Manau, kad į reikalavimus Kalėjimų departamentas atsižvelgs“, – pridūrė jis.

E. Jankevičius teigė, kad į atlyginimo kėlimo klausimą žiūrima atsakingai ir įkalinimo įstaigose dirbantys medikai turi gauti didesnius atlyginimus, nei medikai, dirbantys laisvėje.

„Turime devynis juridinius vienetus, kiekvienoje įstaigoje atlyginimai skiriasi. Kai kur medikai gauna daugiau nei laisvėje dirbantys medikai, kai kurie gauna mažiau. Mes norime subalansuoti politiką, kad už įkalinimo įstaigų medikų darbą būtų atsakinga viena įstaiga, turi būti tai centralizuota“, – teigė ministras.

Anot E. Jankevičiaus, kitąmet planuojama didinti algas įkalinimo įstaigoms dirbantiems medikams.

„Ženklesnis padidinimas bus nuo sausio pirmos dienos. Kiek? Skaičiuosim, matysim – dabar vyksta biudžeto derybos, kai jos įvyks, bus nustatytas tikslus procentas“, – sakė E. Jankevičius.

Ministras sakė buvęs patikintas, jog medikai iš įkalinimo įstaigų masiškai išeiti tikrai neplanuoja.

„Kalbantis su įstaigų vadovais, jie nemato grėsmės, kad daugybė medikų išeis dirbti į kitas įstaigas, garantuoja, jog tai nebus“, – sakė jis.

Tačiau E. Jankevičius pabrėžė ir tai, kad būtina kelti įkalinimo įstaigų medikų kvalifikaciją. Jis taip pat teigė, jog norint didinti atlyginimus būtina įgyvendinti pertvarką, kuriai profesinės sąjungos priešinasi.

Ruošiamasi įspėjamajam streikui

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis teigia, kad visame pasaulyje įkalinimo įstaigose dirbančių medikų atlyginimai dėl sudėtingų darbo sąlygų ir kylančio pavojaus yra apie 50 procentų didesni.

„Pastaruosius keletą metų medikų, kurie dirba laisvėje esančiose įstaigose, atlyginimai buvo nuolatos didinami ir jie susilygino su atlyginimais ir tapo net didesni, negu kalėjimų medikų“, – BNS sakė R. Garuolis.

Šiuo metu, pasak R. Garuolio, kyla didelė grėsmė, jog daugybė medikų paliks įkalinimo įstaigas.

„Gresia tuo, kad jau rugsėjo mėnesį kalėjimuose nebus medikų, nes jie išeis dirbti į laisvėje esančias įstaigas“, – sakė jis.

Skirtingai nei įprastose gydymo įstaigose dirbančių medikų, kalėjimų gydytojų atlyginimai yra finansuojami iš biudžeto lėšų, todėl jų atlyginimai su visais nekilo.

Kalėjimų departamento darbo grupė yra paskaičiavusi, kad įkalinimo įstaigų gydytojų atlyginimams reikėtų papildomų 2 mln. 356 tūkst. eurų, nes iš vidinių rezervų galima sutaupyti tik 156 tūkst. eurų per metus.

Įspėjamąjį streiką rengiantys kalėjimų medikai reikalauja stabdyti pradėtą įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros skyrių pertvarką, atlikti išorinį laisvės atėmimo vietų ligoninės veiklos auditą, skirti trūkstamas lėšas atlyginimams didinti.

Neįvykdžius minėtų reikalavimų, Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinė sąjunga birželio 20 dieną skelbs įspėjamąjį dviejų valandų streiką.

Kalėjimų departamentas antradienį pranešė, kad ieškant kompromisinių sprendimų su medikų atstovais, parengiamasis reformos etapas pratęsiamas iki spalio mėnesio. Per šį laikotarpį žadama tartis ir vertinti įkalinimo įstaigų medikų pastabas ir pasiūlymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių