Quantcast

Iš posto verčiamas NVSC vadovas – apie oficialią COVID-19 statistiką: šiek tiek keista

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovas Robertas Petraitis penktadienį sulaukė nepalankaus metinio vertinimo išvados, dėl to yra atleidžiamas iš pareigų.

Penktadienio popietę per spaudos konferenciją R. Petraitis teigė sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui pristatęs pavasarį NVSC oro uostuose vykdytą veiklą, kuri prisidėjo prie infekcijos plitimo stabdymo, ir tai, kad vasarą centras sėkmingai ištirdavo visus atvejus, sąlytį turėjusių asmenų stebėsenos sistemą, kurią, R. Petraičio teigimu, NVSC įdiegė bene pirmieji Europoje.

Pasak NVSC direktoriaus, jie negali patys sugalvoti funkcijų ir iniciatyvų, tai koordinuoja ministerija. Jo teigimu, NVSC sėkmingai dalyvauja tarptautinėje veikloje, jo veiklą vertina tarptautiniai ekspertai.

„Tikrai nesutinku, kad mano ir įstaigos veikla vertinama nepatenkinamai. Manyčiau, kad tokio vertinimo priežastis yra tai, kad visus metus kėliau klausimų dėl sisteminių sveikatos sistemos problemų, dėl informacinių sistemų integruotumo“, – per spaudos konferenciją teigė vadovas.

Kyla abejonių, ar tai nėra specialiai daroma tam, kad būtų dirbtinai sumažintas atvejų skaičius, atlaisvintas karantinas, o po vėl ieškoti kaltų dėl kažkokių praleistų skaičių.

Jis sakė, jog pasinaudos galimybe kreiptis į tarnybinės veiklos vertinimo komisiją.

R. Petraitis taip pat sukritikavo Statistikos departamento ketvirtadienį pristatytą koronaviruso duomenų sistemą, kuri, jo teigimu, NVSC specialistams pasirodė „šiek tiek keista“.

Pasak jo, abejonių kelią įvesta statistinio pasveikusiojo sąvoka, nes tai, kada žmogus laikomas pasveikusiu, reglamentuoja teisės aktai.

„Tai negali būti statistiniai pasveikę kažkokie vienetai“, – kalbėjo jis.

Direktorius sakė taip pat informavęs ministeriją apie neatitikimus tarp Statistikos departamento ir jų turimos informacijos.

„Jau dabar pastebime, kad nebesutampa mūsų sistemos duomenys su Statistikos departamento duomenimis, nors ir imami duomenys iš vienos sistemos. Šiandien mes matėme 600 teigiamų atvejų, vakar buvo virš 500 atvejų. Kyla abejonių, ar tai nėra specialiai daroma tam, kad būtų dirbtinai sumažintas atvejų skaičius, atlaisvintas karantinas, o po vėl ieškoti kaltų dėl kažkokių praleistų skaičių“, – svarstė R. Petraitis.

R. Petraitį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys yra paraginęs trauktis iš pareigų NVSC, bet šis atsisakė, teigdamas, kad kritika dėl centro veiklos nepagrįsta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Kas dabar Lietuvoj dedasi, tai jau tik velnias žino. Kad konservatoriai nori visur prikaišot savo žmonių, tai faktas. Jeigu jau nusilenkė laisvės partijai, laimina jų išsišokimus, tai nieko nepagailės siekdami savo tikslų. Bet kokie jų tamsūs tikslai?

qrwa nx

qrwa nx portretas
Kada atsiras konkreti atsakomybė už bezpridielus? Priverda šūdo, ir stūmdo šaškes viens nuo kito. Ble gal galvas daužyt laikas duchams

ALGIS

ALGIS portretas
Tik kariai baigia pagalbą NVSC ir vadas atleidžiamas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių