Quantcast

Atkurtos valstybės 100-metį Lietuvoje švenčia aukšto rango užsienio svečiai

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio renginiuose Vilniuje dalyvaus 11-a aukšto rango užsienio delegacijų. Tarp jų – šalių prezidentai, Europos Sąjungos pareigūnai bei karališkosios šeimos atstovė.

Vasario 16-osios iškilmėse dalyvauja Vokietijos, Suomijos, Islandijos, Ukrainos prezidentai, taip pat savo šimtmečius šiemet minėsiančių Latvijos, Estijos, Gruzijos bei Lenkijos vadovai.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda lankosi ne tik sukakties proga, bet ir su dvišaliu vizitu, kokio Lietuvoje iki šiol nebuvo kone aštuonerius metus.

Šimtmečio iškilmes stebės ir Švedijos sosto įpėdinė kronprincesė Victoria. Renginiuose dalyvauti turėjusi Danijos kronprincesė Mary vizitą atšaukė dėl anksčiau šią savaitę karališkąją šeimą ištikusios netekties, kai po ligos mirė Danijos princas.

Kartu su užsienio valstybių vadovais Lietuvos šimtmetį pasitiks ir Europos Vadovų Tarybos bei Europos Komisijos pirmininkai. Po priėmimo prezidentūroje svečiai dalyvaus oficialioje Baltijos šalių vėliavų pakėlimo ceremonijoje ir kituose šimtmečio renginiuose.

Skaitys prie valstybės kūrimo prisidėjusių moterų vardus

Šeštadienį Vilniuje, prie Signatarų namų, bus skaitomi šimtas prie valstybės kūrimo prisidėjusių, tačiau retai prisimenamų moterų vardų – knygnešių, literačių, mokslo daktarių, žydų gelbėtojų, aktorių, kitų.

Per renginį visuomenei taip pat bus pristatytas vasario 17 dienos aktas, kviečiantis kurti demokratišką valstybę, kurioje visos grupės turėtų galimybę lygiavertiškai dalyvauti valstybės gyvenime, pranešė Lietuvos žmogaus teisių centras.

1918 metų vasario 17 dieną įvyko pirmoji protesto akcija nepriklausomybę ką tik paskelbusioje Lietuvoje.

Kaip teigia moterų judėjimus tyrinėjanti prof. Virginija Jurėnienė, į ją susirinko tūkstantinė minia ir priėmė peticiją, reikalavusią į Lietuvos Tarybą įtraukti moteris.

Šeštadienį nuo vidurdienio Nacionalinėje galerijoje Vilniuje taip pat vyks konferencija „Emancipacijos diskursai nepriklausomoje Lietuvoje:klimato kaita“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to anonimas

to anonimas portretas
jau geriau simtus kartu nato negu ruskiai!

Algis

Algis portretas
Nu bet nusiarta KOMUMUNISTU KEKSE!! As tik mesuprantu ka ta sabaka dabar vaidina

Vida

Vida portretas
Sveciai labai malonu,didele pagarba ir palaikymas musu saliai, bet svarbiausias svecias tai turbut Duda ,kuri atvyko ,,gelbeti,,lenku ir aisku issikaulys jiems lengvatu ,Vieni okupantai issinesdino ,bet kiti liko ir grauzia,neduoda ramiai gyventi
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių