Quantcast

Atkuriamas paminklas 1941-ųjų Birželio sukilimui

  • Teksto dydis:

Rokiškio rajone, Obeliuose, baigiamas atstatyti vienintelis Lietuvoje buvęs paminklas, skirtas 1941-ųjų Birželio sukilimo aukoms. Jis okupantų buvo nugriautas kiek mažiau nei prieš pusę amžiaus.

Kaip rašo "Lietuvos žinios", už aukas baigiamam atkurti paminklui dar trūksta trečdalio sumos, bet tikimasi jį atstatyti dar šį mėnesį. Iki šiol pavyko surinkti 78,9 tūkst. litų., o iš viso paminklo atstatymas kainuoja 119 tūkst. litų. Laukiama gyventojų aukų, kad būtų galima jį pabaigti.

Menininko Gurijaus Kateščenkos paminklas sukilimui, kuris laisvės siekusius lietuvius buvo subūręs į šalies nepriklausomybės reikalavusių Lietuvių aktyvistų frontą, Obelių kapinėse buvo pastatytas 1942-ųjų rudenį, per vadinamąjį vokietmetį. Sukilimo metu Obelių krašto vyrai apšaudė Raudonosios armijos karius ir sovietų aktyvistus, o vėliau žuvo.

Anksčiau būta nemažo cementinio paminklo, kurio centre - erškėčiais apipinta gipsinė Kristaus galva, iš šonų - dviejų kariškių galvos. Dabar nuspręsta atkurti paminklą nebe iš cemento, o iš granito. Šiuo metu jau išlietas pamatas, lieka pastatyti paminklo plokštes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> vitiochas

> vitiochas portretas
Iš kurios pusės bežiūrėsi, tau nepatiks. Juk ne savi šaudė į savus.

VITIOCHAS

VITIOCHAS portretas
TAI SUKILIMAS,ŠAUDYTI Į NUGARAS BĖGANTIEMS KARIAMS.KODĖL SU VOKIEČIAIS NESIKOVĖ,JUK TIE TOKIE PAT OKUPANTAI.IR DAR,KODĖL NESUKILO 1940,AR 39 KADA SOVIETAI OKUPAVO LIETUVĄ.KAIP RUSAI SAKO /KIŠKA TONKA/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių