Quantcast

Asmens tapatybės kortelę bus galima gauti ir užsienyje

  • Teksto dydis:

Vyresniems žmonėms asmens tapatybės kortelė galios 20 metų, užsienio lietuviai diplomatinėse atstovybėse galės užsisakyti asmens tapatybės kortelę, o diplomatinėms atstovybėms suteikta teisė išduoti laikiną kelionės dokumentą.

Seimas antradienį priėmė tai numatantį Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymą, kuriuo į vieną dokumentą sujungti anksčiau galioję du atskiri įstatymai.

Viename teisės akte apibrėžta asmens tapatybės kortelės ir paso paskirtis, šių dokumentų išdavimo, keitimo ir galiojimo sąlygos.

Iki šiol asmens tapatybės kortelių ir pasų išdavimą, keitimą Lietuvos piliečiams reglamentavo Asmens tapatybės kortelės ir Paso įstatymai, praneša Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Nuo 2015 metų kovo 2 dienos įsigaliosiančiame teisės akte įtvirtinta, kad asmens tapatybės kortelę bei pasą išduoda ir keičia teritorinės policijos įstaigos, o Konsuliniame statute nustatytomis sąlygomis – Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos.

Nustatyta, kad užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių pageidavimu diplomatinėse atstovybėse jiems gali būti išduodama asmens tapatybės kortelė. Iki šiol tokios galimybės užsienyje gyvenantys lietuviai neturėjo ir dėl asmens tapatybės kortelės turėdavo grįžti į Lietuvą.

„Tai puiki žinia prieš pat šventes dešimtims tūkstančių užsienio lietuvių. Tokiu būdu tikrai sumažinsime rūpesčių ir panaikinsime perteklines biurokratines kliūtis, padėsime daugeliui žmonių sutaupyti laiko ir pinigų. Asmens tapatybės kortelė yra pigesnis ir daugeliui patogesnis dokumentas nei pasas. Dėl to šių dokumentų išdavimo tvarką užsienyje buvo būtina suvienodinti“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Remigijus Šimašius, teikęs tokį pat siūlymą kaip ir Vyriausybė.

Taip pat nustatyta, kad asmens tapatybės kortelė, išduota piliečiui iki 16 metų galios ne ilgiau kaip penkerius metus; nuo 16 iki 75 metų - dešimt metų, o išduota piliečiui nuo 75 metų – 20 metų. Dabar ir vyresnio amžiaus žmonių asmens tapatybės kortelės galiojimo laikas yra dešimt metų. Įstatyme taip pat įtvirtinta galimybė, kad atsiimti naują pasą ar naują asmens tapatybės kortelę gali  ir piliečio rašytiniame prašyme nurodytas asmuo .

Priimtu įstatymu įteisinta galimybė nuo 2016 metų liepos 1 dienos Lietuvos konsulinei įstaigai išduoti laikiną kelionės dokumentą – laikiną pasą, galiojantį ne ilgiau kaip vienerius metus. Nustatyta, kad laikinas pasas bus išduodamas piliečio prašymu, kai jis, būdamas užsienio valstybėje, praranda asmens tapatybės kortelę ar pasą, šie dokumentai tampa netinkami naudoti, pasibaigia jų galiojimo laikas ar pilietis neturi galiojančio kelionės dokumento, bet pageidauja tęsti kelionę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių