Quantcast

Medikai ragina suklusti: erkinis encefalitas guldo į ligonines, nors sergamumo pikas tik prasideda

  • Teksto dydis:

Vasarą pagulėti ant žolės ar bent jau prisėsti gamtoje ant suoliuko lietuviai progų nepraleidžia. Bet saulės vonias gali apkartinti erkės. Apie erkinio encefalito protrūkius skirtinguose Lietuvos miestuose pranešė LNK.

„Važiuoju į Žaliuosius ežerus ir ten nusimaudau. Tada pavalgiau mėlynių, atsitūpiau ir žiūriu – čia užsilipusi“, – pasidalijo patirtimi viena kalbinta moteris.

Erkinio encefalito piką stebi Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Būtent pajūrio miesto jūrininkų ligoninėje šią vasarą dėl erkinio encefalito gydyta 20 pacientų.

„Būklė vidutinio sunkumo, dar pakarščiuoja, pažymi tuos standartinius erkinio encefalito nusiskundimus – galvos skausmas, silpnumas, mieguistumas“, – komentavo Klaipėdos universitetinės ligoninės infekcinių ligų gydytoja Rūta Pundinienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Šiuo metu Klaipėdos universiteto ligoninėje – trys erkinio encefalito atvejai. O dar prieš savaitę buvo keturi. Anot Klaipėdos infektologų, retai ligoninėje vienu metu guli tiek šia liga sergančių pacientų.

„Pastaraisiais metais, esant pandemijai, tų pacientų mes tikrai turėjome žymiai mažiau ir toks kiekis gana retas ir išskirtinis“, – pridėjo gydytoja R. Pundinienė.

O štai sostinėje, Santaros klinikų infekcinių ligų skyriuje, – maždaug ketvirtadalis visų pacientų, sergančių erkiniu encefalitu,  vieno iš jų būklė – itin sunki.

„Visos galūnės paralyžiuotos, buvo sutrikusi kvėpavimo funkcija“, – apie paciento padėtį kalbėjo Vilniaus Santaros klinikų infekcinių ligų gydytoja Daiva Radzišauskienė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės medikai tikina, kad Kaune situacija panaši būna kiekvieną vasarą.

„Visa Lietuvos teritorija yra pavojinga. Ir yra tik mažiau ar labiau pavojingos atskiros vietovės“, – teigė LSMU Kauno ligoninės infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė.

Tačiau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tikina, kad kelerius pastaruosius metus erkiniu encefalitu sirgusių skaičiai buvo maži. Tad šiemet to paties tikėtis esą negalima.

„Šiais metais jau per pirmą pusmetį turim 99 atvejus. Šiek tiek daugiau negu praeitais ir užpraeitais metais per tą patį pusmetį. Tačiau paties sergamumo pikas dar tik prasideda“, – kalbėjo NVSC užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus atstovė Milda Žygutienė.

Medikai primena, kad erkinis encefalitas – klastinga liga. Pirmiausiai sukyla temperatūra, siekianti daugiau nei 38 °C, vėliau atsiranda galvos skausmas, pykinimas, drebulys. O esant rimtoms komplikacijoms, netgi gali pasireikšti rimti nervų sistemos pažeidimai.

„Jeigu nebuvo erkių įsisiurbimo, tai nereiškia, kad žmogus negali sirgti erkiniu encefalitu, nes erkės įsiurbimas yra neskausmingas ir daugiau negu pusė sergančiųjų jokio erkės įsisiurbimo nepastebi. Ir dar noriu priminti, kad erkiniu encefalitu galima užsikrėsti per maisto produktus“, – teigė gydytoja D. Radzišauskienė.

O vienintelė patikima išeitis, esą – vakcinuotis.

„Laimo ligą galime pastebėti pamačius įsisiurbusią erkę, nes erkė turi būti įsisiurbusi 12–18 val. O erkinio encefalito erkė jau užkrečia labai greitai“ – pridėjo gydytoja D. Radzišauskienė.

Tačiau lietuviai tą daro vangiai.

„Nebijom. Būna erkių, bet mes atsargiai vaikščiojam visur, tai nėra tokios problemos“, – komentavo vienas pašnekovas.

„Aš pats nesiskiepiju. Kažkaip nepuola jos manęs“, – nusijuokė kitas vyras.

„Aš ne, nesiskiepijęs nuo erkinio encefalito, nes dar negalvojau apie tai“, – pritarė kitas pašnekovas.

„Lietuvoje kiekvienas turėtų būti pasiskiepijęs nuo erkinio encefalito, todėl kad tai yra labai endeminė šalis erkinio encefalito požiūriu ir mes turime didžiausią sergamumą Europoje“, – kalbėjo M. Žygutienė.

Praeitais metais nuo erkinio encefalito iš viso suleista beveik 328 tūkst. vakcinų. Tačiau 2021 m. skiepyta beveik 7 tūkst. vakcinų daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
ŠTAI PRIE KO PRIVEDĖ DRAUDIMAS DEGINTI PIEVAS ,pas mus Lietuvoje PARAZITAI ir ES direktyvos , SVARBIAU UŽ žmones , tiek vieni , tiek kiti tik naikina LIETUVIUS .

ir vėl

ir vėl portretas
iš neturėjimo kas veikti sugalvojo vakcinuoti gyventojus, bjauru ,kam reikia ir kas nori patys pasirūpina savimi. Pikas prasideda vasaros pabaigoj ? Įdomus reiškinys.

Indrė

Indrė portretas
Deja, skiepai negelbėja, giminaitis susirgo encefalitu, nors buvo pilnai pasiskiepijęs nuo to.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių